Aukštas cholesterolio lygis reiškia, kad kraujyje turite per daug cholesteroliu vadinamos riebios medžiagos. Dėl per didelės jos koncentracijos kraujyje gali užsikimšti arterijos, formuotis kamščiai, o tai veda į širdies smūgį. Tai, kad tokia būklė jokiais simptomais nepasižymi, kelia labai daug nerimo.
Dažniausiai atsiranda ant pėdų
Visgi, nors simptomų dažniausiai nebūna, kai ką galima pastebėti. Kartais po oda formuojasi riebalų sankaupos, vadinamos ksantomomis. Vinčesterio ligoninės teigimu, ksantomos gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, tačiau dažniausiai jų pasitaiko ant pėdų, rašoma express.co.uk
Šie riebalingi guzeliai pasižymi šiais pojūčiais – Vinčesterio ligoninės duomenimis, jie gali būti:
Opūs
Niežintys
Skausmingi
„Jų gali būti įvairaus dydžio – nuo labai mažų iki maždaug 7 centimetrų dydžio. Ksantomos taip pat ir estetiškai atrodo nedailiai“, – informuoja ligoninė.
Daugeliu atveju aukštas cholesterolis neišsiduoda jokiais juntamais simptomais.
„Jūsų šeimos gydytojas gali jums rekomenduoti pasidaryti tyrimą, jei mano, kad galite turėti aukštą cholesterolį“, – informuoja Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba.
Toks įtarimas gali kilti dėl amžiaus, svorio ar kitų gretutinių ligų – pavyzdžiui, dėl aukšto kraujospūdžio ar diabeto. Jei jūsų cholesterolis aukštas, gydytojas ar slaugytojas būtinai jums paaiškins, kaip jį mažinti.
Kaip mažinamas cholesterolis
Cholesterolį galima mažinti imantis mitybos pokyčių. „Sočiųjų riebalų suvartojimo ribojimas, juos keičiant nesočiaisiais riebalais, yra puikus būdas mažinti cholesterolį“, – informuoja šioje srityje veikianti asociacija „Heart UK“.
Sotieji riebalais yra tie riebalai, kurie randami svieste, lašiniuose, lydytame svieste, riebiame maiste ir sūryje. Nesočiųjų riebalų daug turi šie maisto produktai:
Augaliniai aliejai – alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų, rapsų, riešutų ir sėklų aliejai
Avokadai, riešutai ir sėklos
Iš augalinių aliejų, pavyzdžiui, iš alyvuogių ar saulėgrąžų aliejų, gaminami užtepai
Riebi žuvis
„Riebi žuvis yra puikus sveikų nesočiųjų riebalų šaltinis – joje ypač daug omega–3 riebalų“, – rekomenduoja „Heart UK“. – „Stenkitės per savaitę suvalgyti dvi porcijas žuvies, iš kurių bent viena turėtų būti riebi žuvis.“