Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gruodžio mėnesį lietuvių susidomėjimas žuvimi, o tarp jų ir silke bei jūros gėrybėmis, ženkliai šokteli į viršų.
„Prieš didžiąsias metų šventes, visą gruodį, žuvies, silkės ir jūros gėrybių suvalgoma kur kas daugiau nei kitais metų mėnesiais. Fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Taip pat išauga ir tradicinės neišdorotos silkės paklausa. Visgi matome, kad pirkėjai ieško ne tik tradicinės žuvies, bet ir jūros gėrybių – krevečių, midijų, skraidkalmarių čiuptuvų – jų pardavimai šiuo laikotarpiu išauga net trečdaliu“, – teigia V. Budrienė.
Vienas seniausių patiekalų – blyneliai su silke
Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo atstovė, sako, kad silkę Kūčioms įprasta gardinti svogūnais, morkomis, grybais, bulvėmis, burokėliais ir kitomis sezoninėmis, dažniausiai šakninėmis daržovėmis. Silkė – dažnas mišrainių priedas, be to, vis populiarėja ir vieno kąsnio užkandžiai su šia žuvimi.
Norint silkei suteikti įdomesnių spalvų, ją derinti galima ir su džiovintais ar šviežiais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, razinomis, slyvomis, netgi braškėmis ar šilauogėmis. Šie ingredientai silkei suteiks saldumo, be to, gražiai atrodys lėkštėje.
„Yra daug variantų, su kuo derinti silkę, apstu ir jos paruošimo būdų. Pavyzdžiui, vienas seniausių patiekalų su silke, kuriuo anksčiau Lietuvoje buvo populiaru mėgautis ir Kūčių vakarą, – ypatingi blyneliai. Jiems prireiks vos kelių ingredientų: miltų, vandens, silkės, druskos, pipirų, svogūno ir aliejaus kepimui. Iš miltų, vandens reikėtų suformuoti tešlą, ją pagardinti prieskoniais.
Svogūną šiek tiek pakepinti ir įmaišyti į tešlą. Galiausiai keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti šaukštą tešlos, o ant jos – kelis nedidelius gabalėlius silkės ir kepti, kol gražiai apskrus“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Netikėti deriniai – nauji silkės skoniai
Norint paruošti egzotiškesnių patiekalų, pasak V. Juodkazienės, silkę galima derinti su įvairiais vaisiais.
„Silkė dera su obuoliais, kiviais, mangais, apelsinais, ananasais ir net bananais. Norėdami paįvairinti įprastą silkės patiekalą ir jos pateikimą, mangus, šviežius agurkus ir silkę sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų, kapotų petražolių. Viską išmaišykite, sudėkite į žemas taures. Taip patiekta silkė itin estetiškai atrodys ir ant šventinio stalo“, – pranešime spaudai pasakoja V. Juodkazienė.
Jeigu vaisiais silkės visgi gardinti nesiryžtate, suporuokite ją su keptu baklažanu. O norint, kad ši daržovė įgautų dar stipresnio skonio, galite ją pagardinti austrių, žuvies, sojos ar kitais mėgstamais azijietiškais padažais. Galiausiai baklažaną sumaišykite su kapota silke ir patiekite su juoda duona.
V. Juodkazienė dalijasi ir dar trimis lengvai paruošiamais receptais, kuriuos galėsite pagaminti artėjančių švenčių stalui.
Silkė su granatais ir avokadu
Jums reikės: 4 gabaliukų silkių filė; 1 granato; 2 prinokusių avokadų; 1 mėlynojo svogūno; 2 v. š. majonezo; 1 šaukšto citrinų sulčių; Druskos; Pipirų.
Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinos sulčių. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Valgykite su juoda duona.
Silkė su apelsinais ir mangais
Jums reikės: 3 gabaliukų silkių filė; 2 apelsinų; 1 prinokusio mango; Žiupsnelio krapų; Žiupsnelio cukraus; 2 v. š. krienų; 150 g grietinės; Druskos; Pipirų.
Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais. Iš vieno apelsino išspauskite sultis į puodelį. Nulupkite likusio apelsino ir avokado žievę, supjaustykite vaisius kubeliais. Viską sudėkite į indą su silke. Apelsinų sultis sumaišykite su krienais, grietine, kapotais krapais, druska, cukrumi ir pipirais. Padažą užpilkite ant silkės su vaisiais. Mėgaukitės!
Silkė su kaparėliais ir kiaušiniais
Jums reikės: 4 gabaliukų silkių filė; 4 virtų bulvių; 3 virtų kiaušinių; 1 mėlynojo svogūno; 4 marinuotų agurkų; Šaukšto kaparėlių; 1 v. š. citrinos sulčių; Majonezo; Druskos; Pipirų.
Nedideliais gabalėliais supjaustykite silkių filė. Kubeliais supjaustykite virtas bulves, kiaušinius ir marinuotus agurkus. Sukapokite svogūną. Viską sudėkite į indą. Užberkite kaparėlių. Įpilkite citrinos sulčių. Įdėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!