Ekspertai atskleidė, kaip parduotuvėje išsirinkti tobulą arbūzą. Sekdami šiuos paprastus patarimus, galėsite būti tikri, kad jūsų pasirinktas vaisius bus ne tik aromatingas, bet ir gardus, o vasaros vakarėliai taps dar sėkmingesni.
Ieškokite arbūzo su geltona dėme
Vienas iš svarbiausių arbūzo kokybės rodiklių yra jo dėmės spalva – didelė, pakitusios spalvos dėmė ant paviršiaus, parodo, kad arbūzas nokdamas gulėjo ant žemės, tad geltonos arba beveik oranžinės spalvos dėmė rodo, kad arbūzas yra aromatingas, rašo realsimple.com.
Balta arba šviesiai geltona lauko dėmė rodo, kad arbūzas yra neskanus, todėl galite rinktis kitą.
Arbūzo dryžai turėtų būti ryškūs ir vientisi
Arbūzo spalva padeda nustatyti, ar vaisius prinokęs. Rinkitės tokį arbūzą, kurio dryžių raštas yra ryškus ir vientisas. Jo žalios juostelės turėtų būti tamsiai tamsiai žalios spalvos, o blyškios – šviesiai geltonos, žalsvos.
Pastuksenkite į jį
Nors kiti pirkėjai į jus gali pažvelgti smalsiu žvilgsniu, tačiau stuksenimas į arbūzą gali padėti išsirinkti geriausią vaisių. Švelniai bakstelėkite vaisių ir klausykitės, kokį garsą jis skleidžia:
Jei garsas yra gilus ir tuščiaviduris, vaisius turi daugiau vandens ir greičiausiai yra prinokęs. Jei jūsų stuktelėjimas skamba aukštesniu tonu ir tankiai, tai gali reikšti, kad žievė yra per stora ir vaisius nėra visiškai prinokęs.
Patikrinkite, ar yra rudos žymės
Rudos, į gyslas panašios linijos yra puikūs itin saldaus arbūzo rodikliai. Šios dėmės parodo, kur iš vaisiaus išsiskyrė cukrus, todėl prieš pasirinkdami arbūzą apžiūrėkite visas jo puses.
Rinkitės sunkiausią arbūzą
Apsipirkinėdami atlikite greitą treniruotę – pakelkite arbūzą, kad surastumėte tinkamiausią. Geras arbūzas atrodo sunkesnis, nei atrodo, nes kuo jis tankesnis, tuo daugiau jame vandens ir tuo jis saldesnis.
Pasirinkite apvalesnę formą
Ieškokite apvalesnio ir tolygesnės formos arbūzo, o ne ovalaus. Apvalesni arbūzai yra saldesni, o ovalūs paprastai būna vandeningi ir mažiau aromatingi. Taip pat venkite arbūzų su netaisyklingais gumbeliais paviršiuje.
Rinkitės kietus ir neblizgančius arbūzus
Nepriklausomai nuo dydžio, rinkitės arbūzą, kurio išorė tvirta. Apžiūrėkite visą arbūzą ir, jei rasite minkštų vietų, įpjovimų, įdubimų, įtrūkimų ar kitų pažeidimų požymių, rinkitės toliau.
Be to, rinkitės nuobodžiai atrodantį arbūzą. Blizganti žievelė greičiausiai reiškia, kad arbūzas nepakankamai prinokęs.