Atsakymas yra teigiamas, tačiau viskas priklauso nuo to, kuo užkandžiausite, rašo mirror.co.uk.
Užkandžių pasirinkimas priklauso nuo jūsų tikslo ‒ geresnės atminties, lėtesnio senėjimo, geresnės širdies ir kraujagyslių sveikatos ar priešlaikinių mirčių skaičiaus mažinimo.
Kalbant apie ilgaamžiškumą, ekspertai mano, kad riešutai ir mėlynės yra geriausias pasirinkimas.
Mėlynės
Mėlynėse gausu flavonoidų molekulių, kurios padeda kovoti su DNR pažeidimais ir sulėtina su senėjimu susijusius smegenų ląstelių pažeidimus. Ankstesni tyrimai parodė, kad mėlynės dėl savo maistinės vertės gali padėti pagerinti atmintį vyresniame amžiuje.
Be to, šios gausybę antioksidantų turinčios skanios uogos gali ne tik pailginti žmogaus gyvenimo trukmę, bet ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Gydytoja Emma Derbyshire, visuomenės sveikatos mitybos specialistė, pakomentavo tyrimą, kuriame nustatyta, kad mėlynės yra labai svarbios didinant ilgaamžiškumą.
Ji sakė: „Mėlynėse gausu polifenolių, tokių kaip antocianinai, kurie siejami su nauda pažinimui.Tai įdomus atradimas, reiškiantis, kad uogos vaidina svarbų vaidmenį stiprinant pažintinę gerovę tiek paauglystėje, tiek senstant“.
Uogas paprasta įtraukti į racioną, nesvarbu, kokio amžiaus esame ‒ berti ant dribsnių, sutrinti į košę, išspausti sultis į kokteilį arba tiesiog valgyti kaip užkandį.
Riešutai
Įrodyta, kad tie, kurie reguliariai ir saikingai užkandžiaudavo riešutais, gyvena ilgiau ir sveikiau. Tai buvo nustatyta po to, kai „New England Journal of Medicine“ paskelbtas tyrimas parodė, kad riešutai yra vienas sveikiausių užkandžių.
Tyrime iš viso dalyvavo 120 000 žmonių. Jo dalyviai atsakė į daugybę klausimų, susijusių su mityba, o jų stebėjimas truko 30 metų. Nustatyta, kad žmonėms, kurie valgė riešutus, mažiau grėsė ankstyva mirtis.
Taip pat nustatyta, kad šis užkandis žymiai sumažino vėžio, širdies ir kvėpavimo takų ligų riziką. „Mes nustatėme, kad žmonės, kurie valgė riešutus kiekvieną dieną, gyveno ilgiau ir sveikiau nei žmonės, kurie nevalgė riešutų“, ‒ sakė tyrimo bendraautorius Dr Frank Hu, Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mitybos ir epidemiologijos profesorius.
Apskritai, kasdien valgantiems riešutus iš tikrųjų buvo 20 % mažesnė tikimybė, kad tyrimo metu mirs, nei tiems, kurie vengė riešutų, todėl šis užkandis yra vienas iš idealiausių pasirinkimų, einant sveikesnio gyvenimo link.
Riešutai, kuriuos reikėtų įtraukti į savo mitybą, yra šie: migdolai, brazilinė bertoletija, anakardžiai, kaštonai, lazdyno riešutai, makadamijos riešutai, pekano riešutai, kedro riešutai.