Savo užfiksuotais miške mėlynuojančiais grybais moteris pasidalijo socialinio tinklo „Facebook“ „Gamta, kraštovaizdžiai, senoji architektūra (tik nuotraukos)“ grupėje.
Joje mėlyni grybai internautams pro akis nepraslydo. Įrašas surinko daugiau nei 2 900 „patinka“ paspaudimų, 342 komentarų bei 73 pasidalijimų.
Po įrašu dauguma komentavusiųjų stebėjosi ir grožėjosi Virginijos aptiktais grybais. Kiti klausė, ar šie grybai – valgomi.
„Labai simpatiški grybukai“, – rašė viena iš komentavusiųjų.
„Įspūdinga, pirmą kartą matau“, – žavėjosi kita.
„Kažkokie įtartini – nevalgyčiau ir nerinkčiau“, – rašė trečiasis pakomentavęs žmogus.
Atsakė gamtininkas
Išskirtinį grybą naujienų portalui tv3.lt sutiko pakomentuoti gamtininkas Deividas Makavičius. Pasak jo, tai yra melsvažalė gleivabudė.
Specialistas pasakojo, kad šis grybas – išties yra labai įdomus ir traukiantis akį. Anot jo, ne visiems pavyksta jį pamatyti.
„Šis grybas tikrai yra labai gražus, tačiau netgi daug grybaujantys žmonės neretai nėra jo matę“, – atskleidė gamtininkas.
D. Makavičius pridėjo, kad šiuo metu yra pats melsvažalės gleivabudės rinkimo metas. Anot jo, šie grybai sudygsta vasarą, tačiau dabar jų galima aptikti daugiausiai.
Taip pat jis paaiškino, kad šie grybai pavieniui neauga. Anot jo, jeigu aptikote vieną melsvažalę gleivabudę, tuomet aplinkui jų bus ir daugiau.
Specialistas pripažino, kad yra grybautojų, kurie šį grybą painioja su žalsvąja musmire. Visgi, anot jo, nieko bendro tarp šių grybų nėra.
„Kartais šis grybas kelia grybautojams baimę, nes primena žalsvąją musmirę, tačiau jis toks nėra. Kai kurie iš tiesų sumaišo žalsvą spalvą su melsva, dėl to apsirinka“, – sakė jis.
Valgyti nerekomenduoja
Paprašytas atsakyti į klausimą, ar šis grybas valgomas, ar ne, D. Makavičius pranešė, jog iš tiesų – yra tiek vienaip, tiek kitaip.
Anot gamtininko, šio grybo kvapas neretai atbaido grybautojus, dėl to jie į pintinę jo nesideda. Visgi, yra valgančiųjų melsvažalę gleivabudę.
„Kai kurie šį grybą naudoja maistui nulupę odeles. Visgi, daug kur jis maistui nėra vartojamas“, – pasakojo ji.
Specialistas pridėjo, kad daugiausiai šie grybai būdavo valgomi rytiniuose regionuose, įskaitant Lietuvą. Visgi, paskutiniu metu jo valgyti nerekomenduojama.
Pasak D. Makavičiaus, grybas taip pat buvo mėgintas panaudoti homeopatinėje medicinoje, ieškant pritaikomos naudos.
„Kol kas jokių tyrimų išvadų apie šių grybų naudą homeopatinėje medicinoje paskelbta nebuvo“, – tęsė D. Makavičius.
Pašnekovas taip pat atskleidė, kad yra tų, kurie mano, jog šie grybai – haliucinogeniniai. Jis paaiškino, jog taip tikrai nėra.
„Pamačius šį grybą, vertėtų juo pasidžiaugti ir palikti jį augti toliau“, – baigė pokalbį D. Makavičius.