Pirmiausia pasirinkite vaisius, kurie yra subrendę, pilno arba beveik pilno dydžio ir šiek tiek suminkštėję, kai vaisiaus galas jau rausta. Įnešus juos į vidų, geriausia jų neplauti, nebent bandote išsaugoti vaisių nuo ligų, tada juos būtinai gerai išdžiovinkite. Plaukite tik prieš valgymą, kitaip drėgmė, likusi ant pomidoro, gali virsti pelėsiu, rašo farmersalmanac.com.
4 būdai sunokinti žalius pomidorus
Išbandykite šiuos metodus:
1. Popierinis krepšelis
Norėdami sunokinti kelis žalius pomidorus, sudėkite juos į popierinį maišelį, uždarykite ir laikykite šiltoje vietoje. Laikant pomidorus kartu, jų išskiriamas etilenas paskatina nokimą. Taip pat galite pridėti prinokusių bananų ar obuolių, kad nokimo procesas dar paspartėtų. Kai pomidoras sunoks, išimkite jį iš maišelio ir iškart mėgaukitės. Kasdien patikrinkite, ar maišelyje nėra pelėsio ar puvinio, ir pašalinkite visus sugedusius pomidorus.
2. Dėžutė
Jei norite sunokinti daugiau žalių pomidorų, vertėtų imti kartoninę dėžę. Sudėkite juos į dėžutę taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito. Taip pat galite pridėti prinokusių bananų. Uždarykite dėžutę ir kasdien tikrinkite, ar nėra pelėsio ir puvinio. Įgedusius pomidorus iš dėžutės išimkite.
3. Palangė
Išbandykite palangę, jei jūsų pomidorai jau pradėjo raudonuoti. Tiesiog padėkite juos ant palangės, kur patenka daugiausia saulės spindulių. Kasdien tikrinkite. Taip pat galite išimti pradėjusius rausti pomidorus iš maišelio ar dėžutės ir perkelti juos ant palangės.
4. Pakabinkite „aukštyn kojomis“
Kai kurie sodininkai išrauna visą augalą − šaknis, vaisius ir visa kita − ir pakabina aukštyn kojomis patalpoje. Teorija yra tokia, kad augalas, kol gyvas, visą turimą energiją siunčia į vaisius. Prieš pakabindami turėtumėte pašalinti nuo šaknų kuo daugiau žemių – nokimo procesą tikrinkite kasdien.
Atminkite:
Pomidorai geriau noksta, jei prie vaisiaus paliekamas kotelis.
Šiais keturiais metodais žali pomidorai sunoks per savaitę ar dvi.
Nuskynę nesubrendusį žalią pomidorą, jo nesunokinsite.
Šie nokinimo metodai, deja, skonio nesustiprina. Joks dirbtinai sunokintas vaisius savo skoniu neprilygs natūraliai sunokusio pomidoro skoniui. Tačiau tai vis geresnė išeitis, nei išmesti žalius pomidorus.
Nokinimo patalpoje metu, pomidorai laikomi kambario temperatūroje. Jei dėsite juos į šaldytuvą, sugadinsite skonį.