Mokslininkai visame pasaulyje kuria genetiškai modifikuotus augalus, kurie gali tapti mūsų skaniomis ateities vakcinomis. Apie pomidorų, vakcinuosiančių žmones nuo COVID-19, auginimą šiandien skelbia uzbekų mokslininkai.
Jų teigimu, jau po dviejų mėnesių jų laboratorijose prisirps pomidorai, kurie bus ne tik skanūs, bet galbūt veiks ir kaip vakcinos nuo koronaviruso. Televizijos laidoje uzbekų mokslininkai papasakojo nuo metų pradžios kuriantys genetiškai modifikuotus pomidorus-vakcinas.
„Mes patalpinome įterpėme į augalo ląstelę koronavirusą klonavimo būdu. Kai pacientas suvalgys pomidorą, šis paklius į organizmą ir iš pomidoro ląstelių žmogus pasisavins antikūnus“, – dėsto jie.
Uzbekistano žiniasklaidoje skelbiama naujiena skamba kaip balandžio pirmosios pokštas, bet gali būti ir tiesa. Tikriausiai tai sužinosime po kelių mėnesių, jei uzbekai paskelbs apie išties veiksmingus pomidorus.
Bet pasirodo, pasaulio mokslininkai jau ne vienus metus kuria tokias augalines vakcinas, augina antikūnus daržovėse ar vaisiuose. Su tokiomis vakcinomis jau atliekami ir bandymai. Apie tai skelbiami straipsniai.
Viena pirmųjų augalinę vakciną nuo koronaviruso siautėjant pandemijai pradėjo kurti amerikiečių kompanija Medicago. Jie jau atlieka savo vakcinos bandymus ir tikisi ateityje savo preparato patvirtinimo. Panašią augalinę ar valgomą vakciną kuria ir Kentukio kompanija BioProcessing. Belieka tikėtis, kad mokslininkams seksis ir ateityje vakcinuosimės skaniai.