Aukštas cholesterolio lygis reiškia, kad kraujyje turite per daug cholesteroliu vadinamos riebios medžiagos. Yra du pagrindiniai cholesterolio tipai – aukšto tankumo lipobaltymas (ATL) ir žemo tankumo lipobaltymas (ŽDL).
Šie du tipai dažnai vadinami atitinkamai geruoju ir bloguoju cholesteroliu. Yra trys ženklai, matomi akyse, kurie gali įspėti apie per didelį cholesterolį, rašoma express.co.uk.
3 ženklai akyse, kurie gali atskleisti aukštą cholesterolio kiekį
Aukštas cholesterolio lygis gali paveikti akis ir pradėti blokuoti tinklainę. Jei tokia būklė negydoma, dėl aukšto cholesterolio gali išsivystyti glaukoma. Tinklainė gali būti vienintelė kūno vieta, kurioje dėl aukšto cholesterolio plika akimi galite pamatyti krešulius venose ir arterijose.
Anot „Care Optics“, jei kraujyje yra daug blogojo cholesterolio, problemos gali prasidėti tada, kai cholesterolis ims kauptis akyse. Sveikatos tinklapis informuoja: „Sunku diagnozuoti gilumines problemas, bet štai keletas įspėjamųjų ženklų:
- Aplink rageną formuojasi baltos, pilkos ar geltonos nuosėdos;
- Neryškus matymas;
- Geltoni guzeliai aplink akis.
Šie simptomai paprastai sukelia tris labai rimtas ligas – amžinę makulos degeneraciją, tinklainės venų okliuziją ir senatvinį ragenos žiedą“.
Kodėl atsiranda aukštas cholesterolis?
- Genetinės priežastys, paveldėtos iš tėvų;
- Mityba, dėl kurios pakyla cholesterolio lygis, jei vartojama daug cukringų maisto patiekalų ir gėrimų, riebaus maisto, apdorotų maisto produktų;
- Kitos ligos – diabetas, skydliaukės veiklos sutrikimai;
- Nepakankamas fizinis aktyvumas, sporto trūkumas;
- Tam tikrų vaistų, narkotinių medžiagų, tabako, alkoholio vartojimas;
- Medžiagų apykaitos pokyčiai, pavyzdžiui, medžiagų apykaitos sulėtėjimas dėl amžiaus;
- Svoris – nutukimas yra vienas pagrindinių aukšto cholesterolio rizikos faktorių.
„Heart UK“ aiškina: „Gydytojai paprastai paskiria tyrimą, kuris aiškiai parodo, ar turite šią problemą“.
Dar patariama bent 150 minučių per savaitę sportuoti, o rūkymas prisideda prie aukštesnio cholesterolio ir taip kyla infarkto, insulto ir vėžio rizika. Aukšto cholesterolio sukeltą pavojų svarbu suvaldyti kuo anksčiau.
Amerikos širdies asociacija informuoja, kad paprastai raudonoji mėsa (jautiena, kiauliena, ėriena) turi daugiau sočiųjų riebalų, nei vištiena be odos, žuvis ar augaliniai baltymai, todėl būtent raudonoji mėsa didina cholesterolio ir širdies ligų riziką.
Širdies ligų riziką mažinti padeda maistas, kuriame daug skaidulų, o kai kurie iš šių produktų net gali padėti numušti cholesterolį.
Statinai yra vaistai, dažnai paskiriami netinkamam cholesterolio lygiui reguliuoti. „British Heart Foundation“ skelbia: „Jei jūsų cholesterolis yra labai aukštas ir gyvenimo būdo pokyčiai nebepadeda, tuomet gydytojas gali jums rekomenduoti vartoti vaistus“.