• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žinome, kaip svarbu laikytis subalansuotos mitybos, kad jaustumėmės gerai, ir pasirūpinti tinkamu porcijos dydžiu, tačiau paaiškėjo, kad norint ilgai gyventi, taip pat itin svarbu rūpintis žarnyno sveikata.

Visi žinome, kaip svarbu laikytis subalansuotos mitybos, kad jaustumėmės gerai, ir pasirūpinti tinkamu porcijos dydžiu, tačiau paaiškėjo, kad norint ilgai gyventi, taip pat itin svarbu rūpintis žarnyno sveikata.

REKLAMA

Pastaraisiais metais sveikatos srityje atliekama vis daugiau tyrimų, kurių metu išsiaiškinta, kad medicina ir genetika gali padėti mums gyventi ilgiau, tačiau garsus televizijos laidose pasirodantis gydytojas Michaelas Mosley sako, kad kiekvienas iš mūsų galime prailginti gyvenimą, jei rūpinsimės savo žarnynu, rašo mirror.co.uk.

Jo teigimu, fermentuotų maisto produktų vartojimas gali padėti pagerinti žarnyno mikrobiomą. Nauji tyrimai rodo, kad sveikai maitinantis virškinamajame trakte visi procesai vyksta sklandžiau.

Šį mėnesį žurnale „Nature Aging“ paskelbtame tyrime Kinijos Guangxi mokslų akademijos mokslininkai palygino 1575 žmonių, kurių amžius svyravo nuo 20 iki daugiau nei 100 metų, mikrobiomas – organizme besiveisiančių bakterijų, virusų ir kitų gyvų organizmų visumą.

REKLAMA
REKLAMA

Aiškindamas tyrimo rezultatus, dr. M. Mosley sakė, kad sveikiausių šimtamečių žarnyne buvo „gyvų organizmų įvairovė“, joje buvo daug „bakterijų, vadinamų Bacteroidetes“.

REKLAMA

Rauginti kopūstai, kefyras ir kimči

Sveika mikrobioma ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir mažina uždegimą, kuris yra daugelio vėžinių susirgimų ir širdies ligų priežastimi.

Dr. M. Mosley dienraščiui „Daily Mail“ sakė: „Tačiau panašu, kad ne mažiau svarbu yra tai, kokį poveikį maistas daro žarnyno mikrobiomai, t. y. žarnyne gyvenančių bakterijų, virusų ir grybelių mišiniui.“

Gydytojas rekomenduoja valgyti daug augalinės kilmės skaidulomis turtingo maisto ir stengtis valgyti daug „įvairių spalvų vaisių ir daržovių“.

Tokius maisto produktus kaip rauginti kopūstai, kefyras ir kimči reikėtų valgyti kasdien, o cukrų reikėtų vartoti saikingai, nes jis gali sendinti žarnyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų