Insultas Jungtinėje Karalystėje yra dažnai pasitaikanti liga, tačiau daugybė prevencinių priemonių gali sumažinti šios būklės riziką. Tyrimai jau seniai pabrėžė daugybę kasdienių vaisių vartojimo pranašumų širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Turi stiprų kraujospūdį ir cholesterolio kiekį mažinantį poveikį
Tačiau manoma, kad reguliariai vartojant tam tikrų spalvų vaisius, insulto rizika gali sumažėti perpus. Visų pirma, baltos spalvos vaisiai ir daržovės gali žymiai sumažinti insulto tikimybę dėl savo unikalių antioksidantų.
Taip pat buvo įrodyta, kad kriaušės turi stiprų kraujospūdį ir MTL cholesterolio kiekį mažinantį poveikį dėl savo natūralių skaidulų arba kitaip ‒ pektino.
„Harvard Health“ sako: „Kriaušės yra geras skaidulų ir kelių naudingų augalinių junginių (fitocheminių medžiagų), įskaitant katechiną, šaltinis. Katechinas, dar randamas obuoliuose ir kakavoje, gali padėti sumažinti kraujospūdį, pagerinti kraujagyslių sveikatą ir apsaugoti nuo kraujo krešulių susidarymo“.
Gali apsaugoti smegenis nuo insulto
2011 metais grupė olandų mokslininkų, tiriančių kriaušių naudą, teigė, kad vaisiai, turintys didžiausią fitocheminių medžiagų kiekį, gali apsaugoti smegenis nuo insulto, rašo epress.co.uk
Tyrimo autorė Linda M Oude Griep sakė: „Norint išvengti insulto, gali būti naudinga vartoti daug baltų vaisių ir daržovių. Pavyzdžiui, suvalgyti vieną obuolį per dieną ‒ tai paprastas būdas padidinti baltųjų vaisių ir daržovių suvartojimą. Tačiau kitos vaisių ir daržovių spalvų grupės gali apsaugoti nuo kitų lėtinių ligų. Todėl labai svarbu vartoti daug vaisių ir daržovių“.
Mokslininkai ištyrė daugiau nei 20 000 suaugusiųjų, kurių vidutinis amžius buvo 41 metai, grupę. Nė vienas iš tiriamųjų tyrimo pradžioje neturėjo širdies ir kraujagyslių ligų.
Tyrėjai atidžiai išanalizavo obuolių ir kriaušių, kuriuose yra daug maistinių skaidulų ir flavonoidų, vadinamų kvercetinu, vartojimą. Per dešimties metų stebėjimo laikotarpį grupėje iš viso buvo užfiksuoti 233 insultai.
Išvados atskleidė, kad insulto dažnis buvo 52% mažesnis tiems, kurie valgė daug baltųjų vaisių ir daržovių, lyginant su tais, kurie jų valgė mažai.
Tyrėjų komanda nustatė, kad insulto rizika sumažėjo 9% per dieną suvartojant 25 gramus baltųjų vaisių ir daržovių. Heike Wersching iš Miunsterio universiteto (Vokietija) Epidemiologijos ir socialinės medicinos instituto pridūrė: „Pastebėtas insulto rizikos sumažėjimas gali būti dar labiau susijęs su sveikesniu žmonių, valgančių daug vaisių ir daržovių, gyvenimo būdu.
Kiti tyrimai pabrėžė Viduržemio jūros regiono dietos naudą, siekiant sumažinti insulto riziką. Tačiau ši sumažėjusi rizika moterims yra reikšmingesnė nei vyrams.