• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 4 dieną žinomi šalies žmonės susirinko į kolekcijos pristatymą, kurią Alfas Ivanauskas padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Kulinaras ir virtuvės mitų griovėjas prisipažino, kad kulinarijos knygas pradėjo kaupti nuo šešerių metų, rašoma pranešime spaudai.

29

Lapkričio 4 dieną žinomi šalies žmonės susirinko į kolekcijos pristatymą, kurią Alfas Ivanauskas padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Kulinaras ir virtuvės mitų griovėjas prisipažino, kad kulinarijos knygas pradėjo kaupti nuo šešerių metų, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Vaikystėje jam įdomiausia buvo gaminti saldumynus, vėliau perėjo prie lietuviškų patiekalų, paskui – prie kitų tautų įdomiausių, įvairiausių, netikėčiausių virtuvių. Skonių ieškotojas knygų yra įsigijęs Amsterdame, Niujorke, Kopenhagoje, Londone, Briuselyje, Šanchajuje, taip pat parsivežė jų iš Prancūzijos, Japonijos.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas renginio metu kalbėjo apie labdaros ir mecenatystės svarbą.

REKLAMA
REKLAMA

„Nacionalinė biblioteka visada palaiko iniciatyvas, susijusias su labdara ir mecenavimo tradicijų puoselėjimu. Vienas iš mūsų bibliotekos daugiabriaunės veikos aspektų yra ir siekis prisidėti prie mecenavimo kultūros skatinimo, palaikant privačias iniciatyvas, susijusias su kultūros ir meno plėtra ir sudarant palankias sąlygas remti visuomenei svarbius kultūros, meno ir kitų sričių labdaros projektus“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

REKLAMA

Po pasaulį daug keliaujantis A. Ivanauskas renginyje prasitarė, kad ir kur nuvyktų, niekada iš svečios šalies neparsiveža jokio suvenyro. Tiksliau, pagrindinis suvenyras yra nauja kulinarijos knyga. „Šiuo metu knygų yra tiek daug ir įvairių. Vienoje man ypač patinka, kaip sudėliotas turinys, kitoje – nuotraukos, trečioje – viršelis, dar kitur – antraštė ar tiesiog knygos koncepcija“, – sakė A. Ivanauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės bibliotekos Laisvalaikio skaitinių fondas ir erdvės pasipildė solidžia kulinarijos knygų kolekcija, kurią bibliotekai dovanojo Alfas Ivanauskas. Dabar maisto menininkai, kūrėjai, improvizacijos meistrai ir norintys tokiais tapti tikrai ras kur įkvėpimo ir padrąsinimo semtis, akis paganyti, naujus kulinarinius receptus išbandyti.

„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad galiu šią savo kulinarinių knygų kolekciją, kurią kaupiau 27-erius metus, padovanoti žymiausiai šalyje Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Kadangi kolekcijos egzemplioriai yra atkeliavę iš viso pasaulio, noriu, kad ši vieta būtų atvira ir pasiekiama visiems. Šios knygos – tikra istorija ir įkvėpimas, tad dabar norėčiau, kad jos įkvėptų ir jus, nes dalytis – gera... ir ne vien receptais“, – prisipažįsta A. Ivanauskas, kartu užtikrindamas, kad draugų, rėmėjų ir partnerių dėka kas mėnesį šią kolekciją bus galima vis papildyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kolekciją sudaro keli šimtai knygų lietuvių, latvių, anglų, vokiečių, prancūzų, rusų, švedų, turkų, italų kalbomis. Taip pat čia bus galima rasti daugiau nei pusę šimto „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) per septynerius metus sukurtų leidinių.

„Turėjau svajonę Lietuvoje įrengti kuo daugiau kulinarinių klasių, kad vaikai turėtų galimybę mokytis bei tobulėti. Su „VMG Mokykla“ projektu jau esame įrengę 7 kulinarines klases. O dabar atėjo eilė kulinarinei skaityklai. Džiaugiuosi, kad turiu dar daugiau kulinarinių svajonių, kurios neabejotinai dėka jūsų visų ir mano komandos virs realybe“, – vakaro metu kalbėjo A. Ivanauskas.

REKLAMA

Kiekvieną savaitę partnerių „Borjomi“ ir „Dansukker“ pastangomis ši kolekcija bus plečiama ir pildoma naujausiomis knygomis iš viso pasaulio. „Siekiu, kad Baltijos šalyse turėtume tokią unikalią erdvę, kur kiekvienas galės atrasti įdomiausių ir naujausių kulinarijos knygų. Taip pat noriu pridurti, kad tai – tik pradžia: džiaugiuosi, jog šioje erdvėje vyks kulinariniai renginiai, paskaitos, konferencijos, kas skatins plėsti kulinarinį akiratį bei žinias, susijusias su gastronomija ir maisto dizainu“, – pristatymo metu kalbėjo A. Ivanauskas.

REKLAMA

Rinkinyje – maisto gaminimo enciklopedijos, teminės vakarienės, pietų, pusryčių receptų knygų, leidiniai, skirti mėsos, daržovių, žuvų, picų, bandelių, suvožtinių, tortų, kokteilių, kavos ruošimo subtilybėms atskleisti. Akis turėtų pradžiuginti maisto meno albumai, skirti Salvadoro Dali kūrybai ir jo pamėgtiems patiekalams, žymiausių nūdienos pasaulio virtuvės šefų sukurtiems valgiaraščiams ar maisto fotografijų istorijai. Kolekcijoje ir daugelis pastarojo meto lietuvių autorių parašytų kulinarijos knygų, leidinių apie amerikiečių, rusų, prancūzų, turkų, žydų, japonų, venecijiečių virtuves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu, kad ši vieta būtų atvira ir pasiekiama visiems – tiek lietuviams, tiek užsieniečiams, nes čia surinktos knygos yra parašytos įvairiausiomis kalbomis. Visos mano sukauptos knygos yra tam tikra istorija ir inspiracija, bet dabar norėčiau, kad jos įkvėptų ir kitus“, – sakė kulinarijos meistras.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje renginio metu VMG komanda kūrybiškai pažvelgė ir į svečių vaišinimą: čia buvo įrengta speciali erdvė – originali duonos galerija. „Juk viskas prasideda nuo duonos ir sviesto, nesvarbu – tai restoranas ar namai. Tad ir čia noriu jus pavaišinti ką tik iškepta duona su sviestu, nes tai yra pradžios simbolis“, – apie sumanymą netikėtai nustebinti susirinkusius svečius kalbėjo idėjų moderatorius A. Ivanauskas.

REKLAMA

Į pristatymą susirinko maisto gurmanai, žymiausi šefai, someljė, garsūs šalies žmonės ir VMG bičiuliai: Gabrielė Martirosianaitė, Austėja Landsbergienė, Audrius Giržadas, Marija Palaikytė, Liucina ir Tadas Rimgailos, Ieva ir Artur Swan, Gediminas Balnis, Vaida Kurpienė, Egidijus Rainys, Viktorija Kordiukova, Justė Pinkevičienė, Rima Olberkytė-Stankus, Valerij Gigevič, Liepa Mondeikaitė, Jolanta Smičienė, Edita Gavelienė ir kt.

REKLAMA

Šio renginio nepraleido ir Aivaras Stumbras, kurį atlydėjo jo dukra Estela. Mergaitė renginyje atrodė iš tiesų nepakartojamai. Buvo pasipuošusi šviesios spalvos suknele bei baltu švarkeliu, o prie jo priderino ir batelius. Nuo mergytės veido nedingo šypsena, kuri suteikė jai vaikiško žavesio. 

Aivaras Stumbras taip pat atrodė itin vyriškai bei elegantiškai. Vilkėjo tamsios spalvos kostiumą, prie jo priderino kaklaraištį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nieko keisto, jog Estela pasirodė šiame renginyje, kadangi turi atskirą rubriką A.Ivanausko žurnale.

Inga Stumbrienė anksčiau yra pasakojus: „Greitai išeis jos rubrika žurnale. Ją rašyti pakvietė Alfas Ivanauskas, ji turės atskirą rubriką žurnale „Verdu ir kepu“. Net 6 puslapius! Mes be galo džiaugiamės ir žavimės tuo. Toje rubrikoje bus pateikti jos receptai“, – džiaugėsi moteris.

Anot jos, šefo profesija kuo toliau, tuo labiau vertinama. „Galbūt anksčiau šefo profesija nebuvo vertinama, o dabar ji yra labai garbinga. Manau, kad su virtuvės mitų griovėjais atėjo tam tikra revoliucija ir perversmas maisto kultūrai Lietuvoje. Jeigu tu esi geras šefas, pasaulinės reikšmės, tu gali uždirbti labai didelius pinigus“, – sakė Inga.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų