Dauguma iš jų nutarė – jei mokėtų taip skaniai gaminti, mielai taptų vegetarais.
Į Vilniuje, „Ogmios mieste“ įsikūrusi restoraną atvyko Simona Starkutė, Sofio Gelašvili, Saugirdas Vaitulionis, Neringa Zeleniūtė ir Martynas Tyla, Vaida Skaisgirė, Julija Kačanova, Sergejus Troščenkovas, Rima Olberkytė-Stankus su vyru Žydrūnu, Viktorija Jakučinskaitė su vyru Vitalijumi Jančenkovu, Vidmantė Martikonytė-Medišauskienė su vyru Pauliumi Medišausku, Robertas Kalinkinas.
„Šį restoraną mes įvardiname kaip vertingo maisto vietą. Stengiamės, kad maistas būtų ne tik šviežias, bet ir pilnavertis, praturtinantis kūną ir protą. Patiekalai gaminami iš ekologiškai išaugintų ir natūralių produktų. Maistą nuo pradžios iki galo gaminame patys, neužsakinėjame valytų daržovių ir kitų pusgaminių. Net kečupą ir majonezą gaminame vietoje“, – pasakojo restorano virtuvės vadovas Ramūnas Prasauskas.
Kiekvieną ankstų rytą restorano komanda ruošia dienos patiekalus, kepa duoną ir namines bulvytes, kurias skrudina ekologiškame aliejuje. Pagrindines lietuviškas daržoves, miltus tiekia ekologiški Lietuvos ūkiai, riešutai, džiovinti vaisiai, kruopos ir aliejus taip pat yra ekologiški.
Restorano svečiai įvertino aštrų ir šildantį imbiero, apelsinų ir citrinų sulčių gėrimą su žiupsneliu rudojo cukraus. Pagyrų sulaukė nealkoholinis prieskoninis vaisių punšas. Svečiai ragavo šiltas falafelių salotas, autentišką, aukščiausios kokybės begliutenių miltų kukurūzų paplotėlį su marinuotu duonvaisiu. Pagrindiniu vakaro patiekalu buvo pasirinktas mini kotletainis su namine bemiele bandele ir natūralaus augalinio baltymo ir daržovių maltinuku.
Renginyje kalbinta S. Gelašvili pasakojo, kad mėsos ji nevalgo nuo vienerių metų amžiaus. Šiuo metu moteris yra veganė – nevalgo raudonos mėsos, paukštienos, jūros gerybių, pieno produktų. „Kai buvau maža ir tėvai bandydavo mane pamaitinti mėsa, užsidengdavau burną – man nepatiko kvapas. Dėl to mane net vedė pas psichologą. Jiems buvo keista, kodėl mažas vaikas nenori valgyti mėsos. Iki šiol nežinau mėsos skonio, žadu jos nevalgyti visą gyvenimą“, – pasakojo renginio viešnia.
S. Gelašvili tėvai kas pusmetį darė kraujo tyrimus įsitikinti, kad jų dukra yra sveika, jai nieko netrūksta. Kartais tekdavo vartoti geležies preparatus tam, kad nebūtų mažakraujystės. Sofio dukra valgo mėsą – moteris niekada neturėjo minčių jai uždrausti tą daryti.
„Žmonės nuolat manęs klausia, tai ką aš valgau. Mėgstu humusą, valgau makaronus be kiaušinio, daržoves, avižas. Jei restorano meniu nėra man tinkančio patiekalo, paprašau, kad jį padarytų. Kai dar buvau vaikas, būti vegane buvo problematiška. Tačiau dabar yra daug skirtingų parduotuvių, galima rasti veganams tinkančio pieno, sūrio. To anksčiau nebūdavo“, – pasakojo S. Gelašvili.
Modelis ir drabužių kūrėja S. Starkutė yra iš tų žmonių, kurie gali gyventi be mėsos, tačiau visai jos neatsisako. Žinoma moteris vengia raudonos mėsos, mieliau renkasi vištieną, jūros gėrybes. Praėjusiais metais Simona darė eksperimentą – laikėsi grikių dietos ir trumpam tapo vegane.
„Tris kartus per savaitę turėjau valgyti vandenyje išbrinkusius grikius, o kitomis dienomis veganiškus patiekalus, gerdavau petražolių arbatą. Jokios žuvies, kiaušinių, pieno produktų, glitimo. Viską gamindavausi pati. Svorio metimui tai labai geras dalykas, išgražėjo veido oda. Reikėjo ištverti mėnesį, tačiau man buvo gana jau po 27 dienų. To negalima daryti nuolat, tai labiau organizmo, inkstų valymas“, – pasakojo S. Starkutė.
Moteris pastebėjo, kad atsisakius mėsos ji jausdavosi labai energinga, visada išsimiegojusi, sportuodavo kupina jėgų. Pavalgius nejausdavo jokio sunkumo, nesinorėdavo eiti pogulio. Simona įsitikinusi, kad būtent nuo maisto priklauso, kaip mes jaučiamės. Todėl mitybos įpročiai gali būti tiek vaistas, tiek nuodas.
„Daug kas sako, kad nevalgant mėsos negauni reikiamo baltymų kiekio. Tačiau tai netiesa, yra daug kitų maisto produktų, kurie gali suteikti baltymų. Labai mėgstu avinžirnius, lešius, pupeles. Jei tik pačiai nereikėtų gamintis, galėčiau gyventi be mėsos. Šį vakarą buvo labai skanu, visi patiekalai labai patiko. Smagu, kad maistas ne tik vegetariškas, bet ir ekologiškas“, – kalbėjo S. Starkutė.