Merkinėje pirmą kartą rengiamos užeivių Užgavėnės, kuriose neabejotinai gims visiškai naujos tradicijos.
Užgavėnės Merkinėje
(11 nuotr.) Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės Merkinėje
Užgavėnės – žiemos šventė, vejanti iš kiemo žiemą ir kviečianti pavasarį.
Dzūkai sakydavo, kad per Užgavėnes negalima sėdėti namuose, reikia pabėgti kuo toliau nuo buities rūpesčių ir būtinai kur nors keliauti, o dar geriau po sniegą pasivolioti.
Svarbiausi šventės simboliai – laužas, kaukės, tranki muzika, riebus maistas Merkinės miestelio gyventojus, keliautojus, atvykėlius ir užeivius vasario 10 d., šeštadienį, panardins į siautulingą ir kūrybišką šventę.
Jos centru „Merkinės fabrike“ taps vidurdienį atsidaręs amatininkų turgus.
Aplinkiniai keramikai, pynėjai, maisto gamintojai siūlys savo rankomis pagamintų dirbinių ir maisto produktų.
Tautodailininkas, drožėjas, senųjų amatų puoselėtojas Algirdas Juškevičius fabriko lankytojus pakvies į Užgavėnių kaukių parodos atidarymą.
Po jos – tautodailininkas surengs kūrybines dirbtuves visiems norintiems išsidrožti savą Užgavėnių kaukę.
Kad kojos ir rankos nesustingtų pasirūpins į Dzūkiją iš Žemaitijos, o tiksliau – iš Šiaulių atvykusi folk roko grupė „Kitava“.
Gyvo garso grupės pasirodymuose lietuviškos folk muzikos intonacijos persipina su šiuolaikinės muzikos ritmika, melodika bei instrumentuotėmis.
Pasibaigus grupės pasirodymui bus renkama geriausia Užgavėnių kaukė, todėl atvykėliai ir vietiniai kviečiami tinkamai šventei pasiruošti.
Konkursą, o ir visą užeivių Užgavėnių šventę rikiuos Auksinio scenos kryžiaus laureatas, aktorius, šokėjas, choreografas, menininkas Petras Lisauskas.
Pats V. Radzevičius per šventę stos prie keptuvės ir keps atvykėliams riebius blynus.
Už juos surinkti pinigai keliaus į vietos bendruomenės sukurtą fondą, kuris žada atgaivinti unikalius Merkinės bažnyčios vargonus.
Dzūkijoje įsikūręs Merkinės miestelis – iš užmaršties kylanti istorinė Lietuvos vieta.
„Šiuolaikinė kūryba ir tradicijų puoselėjimas yra tinkamas būdas atskleisti šios lokacijos unikalumą, ypač žvelgiant iš šių dienų perspektyvos“, – neabejoja „Merkinės fabriko“ veidas V. Radzevičius.
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
(81 nuotr.) Jogaila Morkūnas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Jogaila Morkūnas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Jogaila Morkūnas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Vytaras Radzevičius (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Rafailas Karpis (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Vytaras Radzevičius (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Aidas Puklevičius (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kotryna ir Martynas Starkai (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Augustė Gittins (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Andrius Užkalnis (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Fausta Marija Leščiauskaitė ir Vaida Kurpienė (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Jis priduria, kad svarbiausia šventės ašis yra bendra kūryba ir galimybė sutelkti bendruomenę.
„Merkinės fabrikui“ tai padaryti padeda tarptautinis projektas „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“, kurį finansuoja Europos ekonominės erdvės programa „Kultūra“.
Užgavėnės – ne tik blynai, tai ir siautulingos linksmybės, ir galimybė patriukšmauti, iš naujo pajusti ryšį su gamta, su krašto kultūra.
„Merkinės lokacija tikrai yra geografiškai itin patogi vieta gaminti kultūrą. Tokią, kuri paskui save vestų bendruomenę“, – teigia senosios Merkinės dvarvietės atgaivintojas.
Renginiai nemokami, daugiau informacijos ieškokite „Merkinės fabrikas“ Facebook paskyroje.
Renginiai finansuojami tarptautinio projekto „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“ Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšomis.
Daugiau informacijos apie projektą galite rasti www.eeagrants.lt.