Merkinės patriotu ir didžiausiu gerbėju tapusio žurnalisto, keliautojo, gastronomo ir romantiko svajonės tampa realybe.
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
(81 nuotr.) Jogaila Morkūnas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Jogaila Morkūnas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Jogaila Morkūnas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Vytaras Radzevičius (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Rafailas Karpis (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Vytaras Radzevičius (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Aidas Puklevičius (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kotryna ir Martynas Starkai (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Augustė Gittins (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Andrius Užkalnis (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Fausta Marija Leščiauskaitė ir Vaida Kurpienė (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Kepsnių restorano atidarymas (Mikos Savičiūtės nuotr.)
Savaitgalį Varėnos ir Merkinės bendruomenei, taip pat iš Vilniaus autobusu atvykusiam būriui bičiulių ir nuomonės formuotojų, tarp kurių buvo žurnalistė Fausta Marija Leščiauskaitė, komunikacijos specialistė, istorikė Luka Leskauskaitė, žurnalistas ir rašytojas Andrius Užkalnis, renginių organizatorius Jogaila Morkūnas, „Švyturys–Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas su žmona Aukse, televizijos prodiuserė Lolita Bytautaitė su vyru, teisininku Deividu Rimkevičiumi, operos solistas Rafailas Karpis, festivalio „Kino pavasaris“ įkūrėja Vida Ramaškienė, tinklaraštininkė, „Sezoninės virtuvės“ įkūrėja Renata Ničajienė, Vytaro bičiulis, keliautojas Martynas Starkus su žmona, tinklaraštininke Kotryna Starkiene, pristatytas pirmasis suremontuotas Merkinės dvarvietės pastatas, gavęs Kepsnių cecho pavadinimą.
Buvusioje skalbykloje, pro kurios modernius, stiklinius langus šiandien atsiveria įstabi Merkio, Nemuno ir Stangės upelio santaka, žaliuojantys Dzūkijos pušynai, įsikūrė kepsnių restoranas.
Mėsa ir sūris į jį atkeliauja iš aplinkinių kaimų, aplinkiniuose miškuose ir sodybose renkamos uogos ir grybai, auginamos daržovės.
„Tai bus daugiau nei restoranas, – neabejoja V. Radzevičius. – Šiame pastate rengsime kūrybos vakarus, susitikimus, koncertus, filmų peržiūras. Kultūros misija mums – ne varnelė projekto grafoje, o rimtas ir atsakingas darbas. Negalime pamesti, ką pradėję, nes per trejus metus, kol čia esame, sukūrėme puikių tradicijų. Kasmet Merkinės fabrikas organizuoja Jorės šventę ir puikiausio gaidžio bei gražiausios vištos rinkimus, vasarą pas mus vyksta „Opera su džinsais“, senovės dienų festivalis „Samanos“, jau ketvirtą kartą rengiame Kalėdų mugę, kuri šiais metais vyks gruodžio 16 dieną.“
V. Radzevičius svečiams pasakojo apie tai, kad Merkinės fabrikas įsikūrė istorinėje vietoje, kurią buvo pamėgę Lietuvos valdovai.
Kažkada čia veikęs muilo fabrikas jam ir pakuždėjęs pavadinimo idėją.
„Merkinės fabrikas turės daug cechų – Kepimo cechas, kur gaminami kepsniai ant tikros ugnies, tik vienas iš jų. Mūsų cechai Merkinei gamina ne tik gastronomines patirtis, bet ir kultūrą, kiną, pramogas, gerąsias patirtis, o vėliau, labai tikiuosi, gaminsime ir sapnus – Merkinėje labai trūksta apgyvendinimo vietų“, – sakė vienas iš Merkinės fabriko šeimininkų.
„Merkinės fabriko sėkmė yra ir Merkinės bendruomenės, ir viso Varėnos krašto sėkmė“, – Kepsnių cecho atidaryme kalbėjo Varėnos miesto meras Algis Kašėta. – Labai džiaugiamės, kad kartu su Merkinės bendruomene išsaugojome šią vietą Lietuvos žmonėms, kad šiandien bet kas čia gali atvykti, gėrėtis vaizdu, patirti kultūrą ir svetingumą. Neabejoju, svajonės pildosi, kai kuriama su meile.“
Vytaras neabejoja, kad Merkinė žavi ne tik užburiančiu kraštovaizdžiu, tai – ypatingą aurą turinti vieta. Tarsi namai, kurių ašis yra čia užeinančių bei nuolat veikiančių žmonių kūrybiškumas.
„Vos keletui žmonių surengti didžiulius festivalius ir renginius nėra lengva. Jei ne Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programa „Kultūra“, finansuojanti mūsų projektą „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“, tokios galimybės neturėtume. Esame dėkingi visiems, kurie prisideda, kad Merkinės miestas atgautų savo vardą ir šlovę, kuri per amžius jį lydėjo“, – kalbėjo V. Radzevičius.