• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet visame pasaulyje vartotojai praranda arba išmeta beveik trečdalį viso užauginto ir pagaminto maisto – nenuostabu, kad vis dažniau girdime raginimus maistą vartoti ir auginti kuo tvariau. Tačiau neretai tvariai užaugintas, transportuotas ir parduodamas maistas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kur kas brangesnis. Ar tai tiesa? Į šį klausimą šio šeštadienio TV3 laidoje „Tvarumo istorijos“ mėgins atsakyti Vaidas Baumila.

Kasmet visame pasaulyje vartotojai praranda arba išmeta beveik trečdalį viso užauginto ir pagaminto maisto – nenuostabu, kad vis dažniau girdime raginimus maistą vartoti ir auginti kuo tvariau. Tačiau neretai tvariai užaugintas, transportuotas ir parduodamas maistas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kur kas brangesnis. Ar tai tiesa? Į šį klausimą šio šeštadienio TV3 laidoje „Tvarumo istorijos“ mėgins atsakyti Vaidas Baumila.

REKLAMA

Pirmasis Vaido pašnekovas – virtuvės šefas ir tvaraus maisto akademijos dėstytojas Justinas Kapkovičius pirkėjus paragins pirmiausiai dėmesį kreipti ne į produktų kainas, o į savo vartojimo įpročius. 

Pasak kulinarijos virtuozo, tvarumas virtuvėje prasideda nuo gebėjimo sumaniai panaudoti visus šaldytuve užsilikusius maisto likučius, papildomai neišleidžiant nė cento. Norėdamas savo idėją įrodyti praktiškai, laidos metu Justinas gamins sentimentus žadinantį vaikystės patiekalą, kurio pagrindą sudarys vakarykštė duona.

REKLAMA
REKLAMA

Virtuvės šefas pasidalins ir kitais labai naudingais patarimais, padėsiančiais taupyti tiek maistą, tiek savo finansinius išteklius: „Į parduotuvę dideliam apsipirkimui stenkimės planuotai keliauti vieną kartą per savaitę. Aišku, vienu kartu tu visko nenusipirksi. Pavyzdžiui, pasibaigus pienui, visuomet gali užsukti nusipirkti jo ar duonos, kad ji visuomet būtų šviežia. Sakyčiau,  kad užtenka vieno karto ir dar kelių būtinosioms reikmėms“. 

REKLAMA

Vis tik, jeigu į prekybos centrą Justinas atvyksta nepasiruošęs bent kelių dienų meniu produktų sąrašo, visada vietoje vežimo renkasi pirkinių krepšelį – taip save apsaugo nuo išlaidavimo. Lygiai taip pat restoranuose, stengdamasis išvengti neracionalaus maisto švaistymo, vyras renkasi mažesnes lėkštes.

Pasak ekonomisto Tado Povilausko, būtent maisto atliekos ir yra vienas iš aiškiausių rodiklių apie maisto tvarumą. „Lietuvoje vienas žmogus per metus vidutiniškai išmeta apie 45 kg maisto kaip komunalines atliekas. Bet jei dar įvertinsime, kiek yra kompostuojama ir nuleidžiama, tai iš viso gautųsi apie 70-80 kg maisto“, – nerimą keliančia statistika dalinsis laidoje ekspertas. 

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistas laidoje taip pat akcentuos ir racionalaus vartojimo būtinybę, o nusprendusiems rinktis tvarius produktus – patars atkreipti dėmesį į tai, kur ir kaip jie užauginti, transportuoti, parduoti bei įpakuoti.

Įkvėptas suaugusiųjų patarimų, jaunasis laidos vedėjas Oskaras Pranas Tamošaitis taip pat ryšis eksperimentui virtuvėje ir iš namų šaldytuve atrastų produktų gamins būtent vaikams skirtą gardų patiekalą.

Daugiau naudingų patarimų, kaip saugoti gamtą nuo maisto atliekų pertekliaus ir sutaupyti prekybos centruose – jau šį šeštadienį, laidoje „Tvarumo istorijos“, 9.30 val. per TV3 televiziją. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų