„Dažniausiai aš šeimoje esu atsakinga už kepinius – šias pareigas perėmiau iš močiutės, kuri jau nebesuka sau galvos, ką reikės gaminti. Kasmet ruošiu jos tradicinius pyragėlius su grybais bei aguonomis, kepu obuolių pyragą pagal giminės duotą receptą ir palieku sau laisvę eksperimentams“, – pasakoja prekybos tinklo „Rimi“ ambasadorė, dalindamasi patarimais, kaip be streso pasitikti šventes bei sutaupyti ruošiant stalą, rašoma pranešime spaudai.
Tešlos minkymas prilygsta meditacijai
Pasiruošimo šventėms akimirkomis soc. tinkluose besidalinanti Liucina Rimgailė neslepia, kad su didžiausiu nekantrumu laukia Kalėdų ir įsitraukia į malonius šventinių kepinių planavimo rūpesčius. Pasak jos, šventinę nuotaiką kuo puikiausiai gali sukurti ir mūsų jau pamėgti desertai, kuriuos mokame kepti, nes turime daug praktikos: „Man atrodo, kad šventinius desertus kiekvienas renkasi pagal tai, kas jam labiausiai pavyksta. Vieniems labai gerai sekasi kepti mielinius kepinius, bandeles, o kažkam labiau pavyksta biskvitai: keksiukai, tortai ar kiti desertai.
Tai, kas per šventes nekelia papildomo streso ir minčių, kad šventiniai desertai nepavyks. Jeigu eksperimentai virtuvėje kelia stresą, juos geriau pasilikti ramesniam laikotarpiui, o per pačias šventes tiesiog daryti tai, kas tikrai smagu ir teikia malonumą. Pavyzdžiui, aš dievinu minkyti mielinę tešlą. Man tai prilygsta meditacijai.“
Moteris prisipažįsta, kad namuose neįsivaizduoja nieko jaukesnio nei savo pagamintų kepinių kvapas: „Labai svarbu šventinį desertą perteikti ne tik per skonį, bet ir per vaizdą bei kvapą, nes būtent kvapais prisipildo mūsų namai ir sukuria jaukumą. Šventinę nuotaiką kuria aguonos, apelsinai, mandarinai, cinamonas, muskatas, kardamonas, rozmarinas ir, žinoma, spanguolės –žiemos švenčių karalienės.“
Liucina Kūčių vakarienei pagal močiutės receptus kasmet tradiciškai aliejuje verda pyragėlius su grybais bei aguonomis. „Taip pat iš giminės Lenkijoje perėmiau tradiciją kasmet iškepti obuolių pyragą su cinamonu ir kakava, kurį vadiname „Pelėsiu“. Toks pavadinimas prigijo, nes jame yra baltymų sluoksnis, kuris, kai iškepa, prasprogsta ir tampa panašus į pelėsį. Pyragas labai paprastas, trapios tešlos, bet be jo mūsų šeima nebeįsivaizduoja švenčių“, – pasakoja verslininkė.
Pažymi planavimo iš anksto svarbą
Norintiems pasigaminti nebrangų, gardų bei įspūdingai atrodantį desertą, Liucina pataria gaminti mielinius patiekalus. „Tešlai pagaminti reikia vos kelių produktų, tačiau kepdama ji labai išsipučia. Jeigu norite išsikepti kvepiančius pyragaičius, keksiukus ar šventinį tortą, pagrindinę ir didžiausią patiekalo kainos dalį sudarys kremas, tad vietoje torto galima pagaminti pyragą. Jį smagiai papuošti galite palikti vaikams. Be to, vietoje keksiuko su kremo kepurėle, galite išsikepti keksiuką gražioje formelėje.“ Moteris siūlo nebijoti kepinių sudėtyje naudoti daržoves: morkas, burokėlius bei moliūgus: „Tai tikrai nėra pati brangiausia sudedamoji dalis, o kepinys pavyksta ypatingai skanus, drėgnas ir galima nemažai sutaupyti.“
Šventiniai desertai turi būti ne tik kvapnūs, skanūs, bet ir puošti stalą. Tam Liucina rekomenduoja naudoti šviežias uogas, rozmariną ar savo keptus sausainius. „Toms šeimoms, kurios turi mažų vaikų, kaip ir aš, siūlau neatsisakyti dalykų, kurie mažiesiems suteikia ypatingai daug emocijų. Vaikams labai patinka spalvoti pabarstukai, jais noriai dekoruoja imbierinius meduolius ar šventinį tortą. Svarbu mažiesiems duoti laisvę kūrybai, džiaugsmui ir kartu užsiimti desertų puošyba.“
L. Rimgailė užsimena, jog sutaupyti padeda išankstinis pirkinių planavimas: „Man didelę dalį šventinio streso lyg ranka nuima pirkinių planavimas. O kepinius planuoti yra ypatingai malonu: sėdėti, rinkti receptą, įsivaizduoti, kaip pateiksi ir dekoruosi. Kuo anksčiau pradėsime planuoti šventinius desertus, tuo tas procesas bus malonesnis. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad „Rimi“ prekybos centruose gruodžio mėnesį nemažai akcijų, tad galima iš anksto pasipildyti spinteles negendančiais produktais: riešutais, aguonomis, džiovintais vaisiais ir atėjus laikui panaudoti juos kepiniams.“
Sutaupyti padės planavimas
Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo O. Suchočeva.
Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“