Ne paslaptis, kad Velso princesei Katei patinka treniruotės sporto salėje – tą akivaizdžiai atskleidžia jos atletiškas kūnas. Veikli trijų vaikų mama mankštinasi visada kai tik gali – iš esmės tada, kai „nelaksto paskui vaikus“ ar neatlieka savo karališkųjų pareigų.
Tačiau kai tiek daug sportuojama, labai svarbu gerai papusryčiauti. Atrodo, kad princo Williamo žmona kasdien valgo tą patį.
Pranešama, kad princesė Kate pusryčiams mėgsta valgyti avižas, kurios, kaip žinoma, skatina svorio metimą, nes didina sotumo jausmą, rašo mirror.co.uk.
Pasak fitneso ir sporto mitybos ekspertų, tokie pusryčiai, be jokios abejonės, padeda Kate pasisotinti ir suteikia pakankamai energijos dalyvauti karališkuosiuose renginiuose, mankštintis ir bėgioti paskui savo tris vaikus.
Avižos yra pagrindinis pusryčių maistas, ypač todėl, kad jos lėtai išskiria energiją ir palaiko sotumą.
Avižų nauda
„Avižose gausu vitaminų, mineralų ir tirpių skaidulų, o tai ypač tinka diabetu sergantiems žmonėms, nes gali padėti sumažinti gliukozės ir cholesterolio kiekį, – sakė jie. – Avižos yra puikus universalus maistas, nes jose nėra glitimo ir jas galima valgyti kaip saldų arba pikantišką patiekalą.“
Avižos taip pat puikiai tinka lieknėjantiems, kurie nuolatos skuba, nes jas galima paruošti iš vakaro.
Norėdama įsitikinti, ar košės yra ne tik skanus, bet ir sotus pusryčių maistas, gyvenimo būdo skilties redaktoriaus pavaduotoja Andrea Blazquez nusprendė jas valgyti kiekvieną rytą visą savaitę.
Po šešių dienų ji numetė 300 g svorio, nes avižų suteikiamas sotumo jausmas neleido užkandžiauti tarp valgymų.
„Sveiki ir skanūs pusryčiai buvo tokie sotūs, kad per pietus nesijaučiau alkana, todėl rinkausi sveikesnį maistą, pavyzdžiui, salotas, – pasakojo Andrea. – Įvairesni pusryčiai, avižų derinimas su sėklomis, riešutais ir vaisiais taip pat paskatino dienos metu rinktis sveikus patiekalus ir maitintis subalansuotai bei saikingai.“
Ekspertai paaiškino, kad avižose taip pat yra daug antioksidantų, vadinamų avenantramidais, kurių nėra kituose javų grūduose, o šie antioksidantai sumažina uždegimą ir atpalaiduoja kraujagysles.
Avižiniuose dribsniuose yra daugiau skaidulų nei dubenyje sėlenų dribsnių, taip pat juose gausu B grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis ir magnis.
Dėl didelio skaidulų kiekio avižos yra sotus maistas, kuris padeda kontroliuoti alkį ir sumažina persivalgymo tikimybę.
Mitybos ekspertas rekomenduoja avižas skaninti šviežiais arba džiovintais vaisiais, kurie košei suteiks natūralaus saldumo, be to, juose yra kitų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų. Jis taip pat siūlo pridėti riešutų ir sėklų – jos pakeis košės tekstūrą, suteiks skaidulų ir Omega-3.
Štai ką Andrea Blazquez valgė pusryčiams:
- Pirma diena: avižos su mėlynėmis, avietėmis, graikiniais riešutais ir cinamonu;
- Antra diena: avižos su mėlynėmis, braškėmis ir cinamonu;
- Trečia diena: avižos su mėlynėmis, avietėmis ir mandarinais⁏
- Ketvirta diena: avižos su braškėmis ir graikiniais riešutais;
- Penkta diena: avižos su braškėmis, mėlynėmis, bananu ir šaukšteliu žemės riešutų sviesto;
- Šešta diena: avižos su bananu, grūstais migdolais, chia sėklomis ir arbatiniu šaukšteliu žemės riešutų sviesto.