Kai kraujagyslėse susikaupia per daug cholesterolio, jos gali užsikimšti, todėl didėja įvairių sveikatos sutrikimų rizika – nuo širdies ligų iki insulto, rašo express.co.uk.
Dr. Sunnis Patelas iš „Dish Dash Deets“ pasidalijo produktų, kurie padeda sumažinti aukštą cholesterolį, sąrašu – įsiminkite ir vartokite juos kuo dažniau.
1. Avižos ir viso grūdo produktai
Moksliškai įrodyta, kad avižos, kuriose gausu tirpiųjų skaidulų, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.
„Viso grūdo produktai, tokie kaip miežiai, rudieji ryžiai ar viso grūdo duona taip pat turi skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios padeda rūpintis širdies sveikata“, – sakė gydytojas.
2. Riebi žuvis
Daugelis mano, kad norėdami sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje turite visiškai atsisakyti riebalų, tačiau ne visi riebalai yra žalingi.
Dr. S. Patelas sakė: „Lašiša, skumbrė, sardinės ir upėtakis yra puikūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai. Įrodyta, kad omega-3 mažina trigliceridų kiekį ir širdies ligų riziką.“
3. Riešutai
Riešutuose esantys riebalai, visai kaip ir randami riebioje žuvyje, gali būti naudingi širdžiai ir sumažinti cholesterolio kiekį.
Tačiau gydytojas pažymėjo, kad tokius maisto produktus svarbu vartoti saikingai, nes kas per daug, tas nesveika.
4. Vaisiai ir uogos
Gydytojo teigimu, vaisiuose, pavyzdžiui, obuoliuose, vynuogėse, braškėse, apelsinuose ir uogose, tokiose kaip mėlynės, gausu tirpių skaidulų ir antioksidantų, kurie gerina širdies sveikatą.
5. Avokadai
Dėl avokaduose esančių gerųjų mononesočiųjų riebalų, jie gali padėti sumažinti aukštą cholesterolio kiekį.
Šis nedidelis kreminės konsistencijos produktas gali padėti padidinti „gerojo“ cholesterolio kiekį ir kartu padėti mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Tad vienas produktas – dviguba nauda.