Bendrovės „Leafood“ Vilniuje įkurtame didžiausiame Europoje vertikaliame ūkyje kasdien užauginama apie 1000 kg pačių įvairiausių žalumynų. Tai sudaro maždaug dešimtadalį visų Lietuvoje suvalgomų salotų bei įvairių prieskoninių žolelių rūšių. Įdomu tai, kad šie augalai čia auginami ištisus metus – kasdien sėjami, kasdien nuimamas ir jų derlius.
14-os aukštų lentynose augantys žalumynai bendrai užima maždaug 1,3 ha plotą. Mažiau nei prieš metus neįprastą verslą pradėjęs buvęs bankininkas Valentinas Civinskas televizijos žiūrovams ne tik aprodys gamybos patalpas ir papasakos svarbiausius auginimo niuansus, bet ir išduos paslaptį, kas jį privertė kardinaliai pakeisti gyvenimo kryptį.
Prieš nerdamas į visiškai naują sritį, vyras prisipažins galvojęs ne tik apie galimą ekonominę naudą, bet ir apie žmonių sveikatą bei tvarumą. Būtent dėl to visa auginimo procese sunaudojama energija gaunama iš atsinaujinančių šaltinių. O darbų eigoje energijos reikia ne tiek ir mažai, mat žalumynams būtina užtikrinti tobulą klimatą, oro temperatūrą bei šviesą. Tiesa, ištisą parą augalams šviesos nereikia, tad kas 12 valandų įsijungia naktinis režimas.
„Mūsų žalumynų nereikia plauti. Nenaudojame jokių kenksmingų chemikalų – pesticidų ar herbicidų. Atsidarę pakuotę, vartotojai iš karto gali drąsiai salotas valgyti. Valgomos net jų šaknys. Jos – šviesios, nes auga vandenyje“, – televizijos žiūrovams pasakos „Leafood“ įkūrėjas V. Civinskas.
Verslininkas taip pat atskleis, kodėl jo įmonėje užaugintos daržovės yra sultingesnės už tas, kurios auga žemėje bei papasakos, kiek rūšių žalumynų apskritai auginama Vilniuje įsikūrusiame vertikaliame ūkyje. Pasirodo, viena iš tų rūšių – itin reta ir mažai kur Europoje auginama. O kokia tai rūšis, sužinosite laidoje.
Vertikalaus ūkio technologiją dar 2008 metais pirmieji pradėjo naudoti taivaniečiai. Būtent jie tapo vienais iš bendrovė akcininkų, o jų atstovai netgi padėjo sumontuoti nepigią įmonės įrangą. Televizijos žiūrovams V. Civinskas papasakos, kiek kainavo įkurti ūkį bei atskleis, kuo jis apskritai yra unikalus.
Laidoje taip pat sužinosite, kiek laiko reikia, kad neįprastu metodu auginamas daržoves būtų galima skinti bei tiekti į prekybą. O dar labiau nustebsite išgirdę, kodėl auginimo patalpose nuolat groja klasikinė muzika. O ar žinojote, kas nutiktų, jei ją pakeistų trankūs sunkiojo metalo kūriniai?
Laidos metu būsite informuoti apie vertikalių ūkių perspektyvas bei išgirsite, kodėl tokio tipo ūkiai ateityje gali pakeisti įprastus ūkius.
„Vertikaliuose ūkiuose gali vešėti ne vien salotos. Kol kas kitų augalų rūšių tokiu būdu auginti dar neapsimoka, tačiau nenustebčiau, jei penkerių metų bėgyje taip būtų pradėtos auginti uogos ar dar kas nors“, – prognozėmis dalinsis V. Civinskas.
Laidoje apsilankys ir ekonomistas Tadas Povilauskas, kuris televizijos žiūrovams papasakos apie maisto pramonėje besikeičiančią tvarumo situaciją. O laidos vedėjas Leonardas Pobedonoscevas netgi pasidalins energijos suteikiančiu kokteilio receptu. Be abejo, jam bus reikalingi įvairūs žalumynai!
Laida „Tylūs geradariai“ – šeštadieniais, 9.30 val. per TV3!