• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservuoti tunai daugelyje Europos šalių yra užteršti pavojingu gyvsidabrio kiekiu, teigia dvi aplinkosaugos spaudimo organizacijos, paraginusios mažmeninės prekybos parduotuves ir vyriausybes imtis „skubių“ priemonių.

Konservuoti tunai daugelyje Europos šalių yra užteršti pavojingu gyvsidabrio kiekiu, teigia dvi aplinkosaugos spaudimo organizacijos, paraginusios mažmeninės prekybos parduotuves ir vyriausybes imtis „skubių“ priemonių.

REKLAMA

Organizacijos „Foodwatch“ ir „Bloom“ teigė, kad valdžios institucijos turėtų sumažinti leistiną šio sunkiojo metalo kiekį.

„Bloom“ teigė, kad visos 148 atsitiktinai atrinktos tuno skardinės Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje, kurias ji ištyrė nepriklausomoje laboratorijoje, „buvo užterštos gyvsidabriu“.

Už vandenynų apsaugą kovojanti organizacija teigė, kad daugiau nei pusėje konservų skardinių gyvsidabrio kiekis buvo didesnis nei maksimalus leistinas kiekis kitose žuvyse – 0,3 mg vienam kilogramui.

„Bloom“ teigimu, šiuo metu leistinas gyvsidabrio kiekis – 1 miligramas kilogramui tunų – buvo nustatytas siekiant užtikrinti, kad „95 proc.“ sugautų tunų būtų parduota.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtent dėl šios priežasties tunui, kuris yra viena iš labiausiai užterštų rūšių, didžiausias leistinas gyvsidabrio kiekis yra tris kartus didesnis nei mažiau užterštoms rūšims“, – teigė ji.

REKLAMA

„Bloom“ ir vartotojų teisių gynimo organizacija „Foodwatch“ teigė, kad nėra „sveikatos priežasčių“, kurios pateisintų skirtingus standartus tunams ir kitoms žuvims.

„Gyvsidabris nėra mažiau toksiškas, jei jis suvartojamas su tunu, svarbu tik gyvsidabrio koncentracija“, – sakė organizacija.

Gyvsidabris dažnai plinta su atmosferos nuosėdomis iš anglių elektrinių. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jį laiko viena iš 10 didžiausią susirūpinimą dėl visuomenės sveikatos keliančių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA

Vandenyne jis susimaišo su bakterijomis ir virsta metilo gyvsidabriu, kuris yra dar toksiškesnis ir, pasak PSO, kelia grėsmę nervų sistemai ir yra neurologinių sutrikimų priežastis.

Grupės teigė, kad Europos Komisija turi sumažinti leistiną gyvsidabrio kiekį tunuose, kad jis būtų toks pat kaip kitų žuvų – 0,3 mg kilogramui.

„Reikalaujame, kad valdžios institucijos sugriežtintų reguliavimą ir nedelsdamos įpareigotų platintojus neparduoti produktų, kurių kiekis viršija didžiausią saugų lygį“, – sakė „Foodwatch“ kampanijos vadovė Camille Dorioz.

Niekada nesupratau konservuoto tuno kainų parduotuvėse. Kaip gali, galimai, "tuno" dėžutė kainuot 2-3-4eu? Ši žuvis viena iš brangiausių, aukcionuose žuvis kainuoja +-200.000eu! O tada iškyla normalus klausimas - kas guli dėžutėse vietoj tuno?! Kai atšaldytas gabaliukas kainuoja dešimtis eu...
pradesi gilintis tai galėsi ir savo įmones atidaryti, suprates iš kur pinigai byra...:) čia tas pats kaip su riesutais...pinigų kruvos...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų