• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranešta, kad Rusijos įmonės vis dažniau naudoja šalyje uždraustą maisto priedą – transglutaminazę, kitaip vadinamą „mėsos klijais“. Šią medžiagą gamyboje rusai naudoja tam, kad sumažintų gamybos sąnaudas, skelbia „Newsweek“.

Pranešta, kad Rusijos įmonės vis dažniau naudoja šalyje uždraustą maisto priedą – transglutaminazę, kitaip vadinamą „mėsos klijais“. Šią medžiagą gamyboje rusai naudoja tam, kad sumažintų gamybos sąnaudas, skelbia „Newsweek“.

REKLAMA

Rusijos dienraštis „Izvestija“, remdamasis valstybinės žemės ūkio saugos agentūros „Rosselchoznadzor“ ir visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ duomenimis pranešė, kad 2023 m. užfiksuoti 25 atvejai, kai mėsos ir pieno produktų gamintojai naudojo šią medžiagą. Taip pat buvo pabrėžta, kad šis skaičius yra dvigubai didesnis nei 2022 m., o 2024 m. pirmąjį pusmetį jau užfiksuoti 28 atvejai.

Uždrausti produktai

Vakarų sankcijos Rusijai uždraudė didžiąją dalį maisto produktų importo iš ES. Šie „mėsos klijai“ – tai fermentas, kuris gali būti naudojamas maisto produktų tūriui padidinti, mėsos gabalams surišti, kad susidarytų didesni gabalai. Taip pat šis fermentas naudojamas ir maisto produktų, pavyzdžiui, sūrio, tekstūrai pagerinti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2020 m. Rusijoje uždrausta jį naudoti maisto gamyboje, tačiau pranešama, kad jo vis dar galima lengvai įsigyti internetu. 2010 m. transglutaminazę uždraudė ir Europos Sąjunga. Ją vis dar leidžiama naudoti Jungtinėse Valstijose, skelbia „Food Safety News“.

REKLAMA

Rizika sveikatai

Vašingtone (JAV) įsikūrusi ne pelno siekianti organizacija „Center for Science in the Public Interest“ 2022 m. vasarį pareiškė, kad organizacija transglutaminazę laiko potencialia rizika sveikatai. „Center for Science in the Public Interest“ priėjo prie tokios išvados todėl, kad surišant du maisto gabalėlius, į jo vidų iš išorės patenka visos bakterijos, kurias nužudyti ne taip lengva.

„Pagal galiojančius teisės aktus mikrobinė transglutaminazė nėra įtraukta į maisto priedų, kuriuos leidžiama naudoti gamyboje, sąrašą. Šį fermentą nesąžiningi gamintojai naudoja sūrių, jogurto, varškės, mėsos gaminių gamyboje, kad dėl drėgmės sulaikymo iki 25 proc. padidintų masę, taip pat kad sujungtų gyvūninius ir augalinius baltymus, kuriuos naudoja gamintojai“, – teigė „Rospotrebnadzor“.

O mūsų "verslininkai"
O mūsų "verslininkai"
Jeigu juos galima laisvai nusipirkti internete garantuoju ,kad "gerieji "Lietuvos mėsos gamintojai juos naudoja. " iki 25 proc. padidintų masę," kur tu tokį "navarą" praleisi, sudeda į pačius pigiausius ,tik nerašo.
Juokėsi iš rusų na pas mus viskas nukopijuota iš ruskių prdedant rinkimais ,maistu juokesi puodas kad katilas juodas šita pyderlanzberginė banda sužlugdė Lietuva o Nausėda penkis metus miegojo
Russkis - ne kiaulė
Russkis - ne kiaulė
Viską suės
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų