Remiantis naujausių vyriausybės bandymų rezultatais, PFA cheminės medžiagos, naudojamos kai kuriuose pesticiduose, 2022 m. buvo aptiktos įvairiuose maisto produktuose. Jos vadinamos „amžinomis cheminėmis medžiagomis“, nes jų skilimas aplinkoje gali užtrukti šimtmečius, PFA gali kauptis gyvuose organizmuose ir yra susijusios su sunkiais sveikatos sutrikimais.
Kurie maisto produktai labiausiai paveikti?
Remiantis Aplinkos departamento patariamojo komiteto dėl pesticidų likučių (PRiF) ataskaita, 2022 m. buvo ištirta daugiau kaip 3,3 tūkst. Jungtinės Karalystės tiekimo grandinėje esančių maisto produktų ir gėrimų mėginių dėl maždaug 401 pesticido likučių.
Tyrimų rezultatus analizavęs Jungtinės Karalystės pesticidų veiksmų tinklas (Pan UK) nustatė, kad braškės yra „didžiausios pažeidėjos“ – 95 proc. iš 120 tirtų mėginių buvo rasta PFA pesticidų.
Toliau sekė 61 proc. iš 109 tirtų vynuogių mėginių, 56 proc. iš 121 vyšnių mėginio, 42 proc. iš 96 špinatų mėginių ir 38 proc. iš 96 pomidorų mėginių.
Tuo metu persikų, agurkų, abrikosų ir pupelių mėginiuose PFA buvo ne mažiau kaip 15 proc., parodė analizė.
PRiF ataskaitoje teigiama, kad 56,4 proc. tirtų mėginių buvo rasta tiriamų pesticidų likučių, tačiau jie neviršijo didžiausios leistinos likučių koncentracijos (DLK), kuri pagal įstatymus leidžiama maisto produktuose.
Tačiau 1,8 proc. mėginių pesticidų likučiai viršijo šį teisės aktais nustatytą lygį.
Pesticidai siejami su itin rimtomis ligomis
Ataskaitoje teigiama, kad Jungtinės Karalystės Sveikatos ir saugos vykdomoji institucija (HSE) atlieka visų tyrimų programos metu rastų pesticidų likučių rizikos vertinimą ir imasi tolesnių veiksmų, jei nustatomas pavojus sveikatai.
„Naudinga pažymėti, kad net ir tais atvejais, kai maisto produkte yra likučių, viršijančių DLK, HSE retai kada nustato tikėtiną riziką žmonių, kurie valgė šį maistą, sveikatai“, – teigiama ataskaitoje.
Tačiau Pan UK teigė, kad DLK negarantuoja, jog maiste rastas pesticido kiekis yra saugus, ir neatsižvelgia į daugelį kitų galimo PFA poveikio būdų, pavyzdžiui, plastikines maisto pakuotes, geriamąjį vandenį ir įvairius buitinius produktus.
Nickas Mole‘as iš Pan UK sakė: „Atsižvelgiant į tai, kad vis daugiau įrodymų, siejančių PFA su rimtomis ligomis, pavyzdžiui, vėžiu, labai neramu, kad Jungtinės Karalystės vartotojams nepaliekama kito pasirinkimo, kaip tik nuryti šias chemines medžiagas, kurių dalis gali likti jų organizme dar ilgai ateityje. Turime skubiai geriau suprasti, kokią riziką sveikatai kelia šių „amžinų cheminių medžiagų“ vartojimas, ir padaryti viską, ką galime, kad jos nepatektų į maisto grandinę“.
Siekiama uždrausti PFA naudojimą
„Pan UK“ ragina vyriausybę uždrausti 25 šiuo metu Didžiojoje Britanijoje naudojamus PFA pesticidus, iš kurių šeši priskiriami „labai pavojingiems“.
Organizacijos teigimu, ministrai taip pat turėtų padidinti paramą ūkininkams, kad jie galėtų atsisakyti priklausomybės nuo cheminių medžiagų ir rinktis saugesnes ir tvaresnes alternatyvas.
N. Mole‘as sakė: „Jungtinės Karalystės vyriausybės planuose, kuriais siekiama apriboti neigiamą PFA poveikį, daugiausia dėmesio skiriama tik pramoninėms cheminėms medžiagoms ir visiškai ignoruojami pesticidai. PFA pesticidai visiškai nereikalingi maistui auginti ir yra lengvai išvengiamas PFA taršos šaltinis. Jų atsikratymas būtų didžiulis laimėjimas vartotojams, ūkininkams ir aplinkai“.
Daktarė Shubhi Sharma iš organizacijos „Chem Trust“, kuri vykdo kampaniją už žmonių ir gyvūnų apsaugą nuo kenksmingų cheminių medžiagų, sakė: „PFA – tai visiškai žmogaus sukurtų cheminių medžiagų grupė, kurių prieš šimtmetį planetoje nebuvo, o dabar jos užteršė kiekvieną kampelį“.
„Niekas nedavė sutikimo būti veikiamas šių kenksmingų cheminių medžiagų, mes neturėjome galimybės jų atsisakyti, todėl dabar su šiuo toksišku palikimu turėsime gyventi dešimtmečius. Mažiausia, ką galime padaryti, tai nustoti didinti šią toksinę naštą uždraudžiant naudoti PFA kaip grupę“, – sakė ji.