Mitybos ekspertas ir vienas iš sveikatos programėlės „Zoe“ įkūrėjų paaiškino, kad stiprus žarnyno mikrobiomas gali būti labai naudingas sveikatai, nes padeda mažinti uždegimus.
Sveikame žarnyno mikrobiome įvairių rūšių mikroorganizmai sąveikauja vieni su kitais, padeda virškinimui ir neleidžia ligas sukeliančioms bakterijoms prilipti prie žarnyno sienelių.
Tačiau nauji tyrimai taip pat rodo, kad sveikas žarnynas gali būti naudingas ne tik skrandžiui, bet ir kovai su alergijomis, infekcijomis, senėjimu ir net, galbūt, vėžiu, rašo express.co.uk.
Maisto produktai, kuriuose gausu prebiotikų
Profesorius paaiškino, kad norint sukurti stiprų mikrobiomą, būtina vartoti ir prebiotikus, ir probiotikus. Tačiau jis teigė, kad mažiau nei vienas iš penkių žmonių žino, kuo jie skiriasi. Savo „Instagram“ paskyroje jis pasidalijo, kaip juos atskirti.
Profesorius T. Spectoras sakė: „Norėdamas viską paaiškinti, mėgstu galvoti apie savo žarnyno mikrobiomą kaip apie sodą. Sveikas ir įvairus žarnyno mikrobiomas – tai toks, kuriame yra daug įvairių rūšių augalų arba mikrobų. Prebiotikai yra tarsi trąšos žarnyno mikrobams. O probiotikai yra tarsi sėklos.“
Mitybos ekspertas paaiškino, kad prebiotikai gaunami iš įvairių augalinių produktų, įskaitant daržoves ir vaisius, kuriuose yra skaidulų. Kai šie maisto produktai patenka į žarnyną, jie maitina žarnyno mikrobus ir padeda jiems augti.
„Kai šie prebiotikai suskaidomi, iš jų išsiskiria naudingos trumpos grandinės riebalų rūgštys, kurios įvairiais būdais palaiko jūsų sveikatą, įskaitant uždegimo mažinimą ir imuninės sistemos palaikymą“, – aiškino profesorius.
Geri prebiotikų šaltiniai yra lengvai prieinami maisto produktai, pavyzdžiui, česnakai, svogūnai, porai, šparagai, obuoliai, bananai, avižos, kakava, linų sėmenys ir kt.
„Svarbiausia vartoti įvairius prebiotikus, kad užtikrintumėte trąšas įvairiems žarnyno mikrobams“, – pridūrė ekspertas. Kita vertus, probiotikai yra gyvi mikrobai, gyvenantys maisto produktuose.
Profesorius T. Spectoras dalijosi, kad jie yra šiek tiek panašūs į sėklas, todėl jiems reikia trąšų. Jis sakė: „Tai naudingos gyvosios bakterijos, esančios maisto produktuose, kurios patekę į organizmą skatina gerųjų bakterijų augimą. Svarbiausia yra dažnai valgyti probiotinius maisto produktus, kad žarnyno sveikatai būtų gauta kuo daugiau naudos.
Vieni iš mano mėgstamiausių probiotikų šaltinių yra kimči, kefyras, rauginti kopūstai ir kombuča.“ Ekspertas pridūrė, kad norint maksimaliai pagerinti žarnyno sveikatą, svarbu kasdien su maistu gauti ir prebiotikų, ir probiotikų.