Ar žinojote, kad lenktynininkai net ir ralio metu laikosi svarbiausių tvarkos taisyklų? „Mes valgome angliavandenių šokoladukus, o likusius popierius įsidedame į kišenę arba specialią vietą automobilyje. O atvažiavę užsipilti kuro, juos išmetame į šiukšliadėžes. O jei galvojate, kad tepalus leidžiame į dykumą, tai taip nėra – jie pilami į dideles bačkas. Dakaras yra tikrai tvarkingas. Šiukšlių po mūsų visai nelieka“, – atliekų tvarkymo subtilybėms dalinsis Rokas.
Na, o koks Rokas yra namuose? „Svarbu, kad nebūtų dulkių, bet gyvenu su drauge, todėl ji padeda susitvarkyti“, – atvirauja žinomas lenktynininkas.
Grįžęs po varžybų į namus, Rokas dažnai leidžia laiką tiesiog vaikščiodamas miške. O čia jį labiausiai pykdo šiukšlintojai, kurie mėto panaudotus kavos puodelius. „Nesuprantu tokių žmonių ir, neduokdie, sutikčiau tokį šiukšlintoją miške. Tikrai duočiau velnių“, – tvirtins Rokas.
Lenktynininkai – tvarkingi ir sąmoningi žmonės. O kaip sekasi vilniečiams priprasti prie maisto atliekų rūšiavimo?
„Nerūšiuoju, nes neturiu konteinerių“, – laidoje sakys vienas iš praeivių. Kiti tikins, kad tai – savaime suprantamas dalykas. Treti: kad nemokamai dalinamus maišelius pasiėmė ne tik sau, bet ir kaimynus aprūpino. Kiek žmonių – tiek nuomonių. O įprotis bet kokiu atveju turės prigyti, juolab, kad maisto rūšiavimas į Lietuvą atėjo kartą ir visiems laikams. Nors skirtinguose Lietuvos regionuose maisto atliekų surinkimo būdai skiriasi, faktas yra vienas: maisto atliekas anksčiau ar vėliau rūšiuosime visi.
Tačiau ką į oranžinius maišelius, skirtus maisto atliekų rūšiavimui, išmeta vilniečiai ir Vilniaus regiono gyventojai? Laidos vedėja Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė išdrįso panagrinėti keleto tokių maišelių turinį. O jis gerokai nustebino: „Buvo tiek tobulai išrūšiuotų maisto atliekų, tiek ir tokių, kur maišeliuose radome plastikinių pakuočių ir net virtuvinę šluotą.“
Beje, anot specialistų, tvarkingai išrūšiuotos maisto atliekos dažniausia atkeliauja iš Vilniaus miesto, o užterštos pakuotėmis – iš mažesnių Vilniaus regiono miestelių. „Dabartiniai tyrimai rodo, kad vilniečiai rūšiuoja tikrai ypatingai kokybiškai: tokie rodikliai pasiekiami per tris
metus“, – informacija apie vilniečių atliekų rūšiavimo įgūdžius dalinsis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.
„Atskirai surinktose maisto atliekose randame tik apie 20 proc. priemaišų, o vienas iš tyrimų parodė dar geresnius duomenis. Ne 20, o vos 5 proc. priemaišų“, – atskleis Tomas Vaitkevičius.
Viešojoje erdvėje dažnai pasigirsta nuomonių, kad oranžiniai maišeliai plyšta. Ar taip yra iš tikrųjų? Tą laidoje aiškinsis „Švaros ambasadorė“ Kamilė Vasilenko, atlikdama specialų eksperimentą.
Pavasario darbams pasiruošusi ir atsinaujinusi „Atliekų kultūra“ kviečia visus prie TV ekranų jau šį šeštadienį, 11-ą ryto, per TV6!