• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Singapūro valdžia tapo pirmąja pasaulyje, kuri leido mityboje naudoti dirbtinę mėsą. Jos gamintojų teigimu, tokia mėsa bus netgi „švaresnė“ už antibiotikais auginamą dabartinių gamintojų produkciją.

Singapūro valdžia tapo pirmąja pasaulyje, kuri leido mityboje naudoti dirbtinę mėsą. Jos gamintojų teigimu, tokia mėsa bus netgi „švaresnė“ už antibiotikais auginamą dabartinių gamintojų produkciją.

REKLAMA

Azijos valstybė tapo pirmąja, kuri leido pardavinėti laboratorijos sąlygomis užaugintą mėsą, skelbiama BBC.

Skirtingai nuo anksčiau rinkoje pasirodžiusių kitų „mėsos pakaitalų“, šiuo atveju yra užauginama tikra mėsa: sukurta paimant kamienines gyvūno raumenų ar riebalinio audinio ląsteles ir įdėjus į terpę, palaikančią jų augimą.

Šios produkcijos gamintojai iš JAV „Eat Just“ tvirtina, kad tokia mėsa ne tik yra „švaresnė“ dėl mažesnio mikrobų kiekio, bet ir labiau „etiška“, nes nereikia žudyti gyvūnų.

Pirmiausiai taip užauginta vištiena bus naudojama „vištienos grynuoliuose“, skelbiama pranešime žiniasklaidai. Singapūro valdžios teigimu, nepaisant suteikto leidimo ir toliau bus stebimas šios produkcijos saugumas, tęsiamos konsultacijos su ekspertais dėl jos tinkamumo.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės teigimu, iš pradžių planuojama bendradarbiauti tik su vienu restoranu. Tačiau, vos tik pavyks padidinti gamybos pajėgumus, mėsa turėtų pasiekti ir mažmeninę prekybą, rašoma „NBC News“.

REKLAMA

„Eat Just“ atstovai taip pat tvirtina, kad „mėsa, gauta laboratorijoje, yra žymiai švaresnė mikrobų kiekio atžvilgiu“. Gamintojų tyrimai taip pat parodė didesnį baltymų, įvairių aminorūgščių, sveikų riebalų ir mineralų kiekį.

Dar vienas šios produkcijos privalumas – jai nereikia gyvulių auginimui skirti didelių žemės plotų, kas galėtų iš dalies paaiškinti, kodėl būtent Singapūras pirmasis pasaulyje išdavė leidimą.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl kitų šalių sprendimo dar gali tekti palaukti. Pavyzdžiui, JAV yra stipri gyvulių augintojų ir kitų ūkininkų lobistų grupė, pasisakanti prieš dirbtinės mėsos atsiradimą rinkoje, rašoma „Engadged“.

Lietuvoje sparčiai auga ne tik mirčių nuo Covid-19, bet ir taip vadinamų „perteklinių mirčių“ skaičius, rodo naujausi statistiniai duomenys. Lapkritį, negalutiniais duomenimis, mirčių skaičius, lyginant su 2018-2019 metais, Lietuvoje išaugo daugiau nei 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų