Didesnis slėgis, didesnė temperatūra – viskas vyksta greičiau
Žmonės seniai ieškojo būdų kaip greičiau išvirti sriubą, pagaminti troškinį, bet viskas rėmėsi elementariu fizikos dėsniu: vandens virimo temperatūra negali viršyti jo galimybių – 100 °C ir viskas. Norint pagaminti greičiau, šią temperatūrą kažkaip reiktų padidinti, tačiau virdami tradiciniais būdais mes galime tik pagreitinti vandens virimo momento artėjimą, o tada belieka tik paklusti standartinei įvykių eigai. Vis dėlto būtų keista jei žmogus nebūtų išradęs ko nors, kas palengvintų darbą, padidintų komfortą. Pirmą kartą tai buvo padaryta dar XVII a. – prancūzų fizikas ir išradėjas Denis Papinas rado būdą kaip kulinarijoje pritaikyti atmosferos slėgio įtaką virimo temperatūrai. O įtaka tiesioginė – kuo didesnis slėgis, tuo aukštesnė virimo temperatūra. Papinas pirmasis sukonstravo hermetišką indą, kuriame kaitinant slėgis didėja, o tuo pačiu didėja ir virimo temperatūra.
Šiuolaikiniai daugiafunkciniai greitpuodžiai yra greita priemonė sveikam maistui gaminti. Didelis slėgis ir aukšta temperatūra sutrumpina įprastą maisto gaminimo laiką iki kelių kartų, o tuo pačiu ir energijos reikia gerokai mažiau. Gaminimo metu išsaugoma dauguma vitaminų, mineralų ir maistingųjų medžiagų, todėl maistas sveikas ir skanus. Elektriniai greitpuodžiai arba slėginės viryklės idealiai tinka beveik visų rūšių maistui gaminti: daržovėms, mėsai, sriuboms, troškiniams, košėms. Jos taip pat žavi paprastu naudojimu ir saugumu.
Daugiafunkcinių puodų (viryklių) rūšių yra pakankamai daug, kainų ir galimybių diapazonas gana didelis, tačiau kažkokios nusistovėjusios jų klasifikacijos nėra. Šiuos virtuvės įrenginius gana objektyviai galima suskirstyti pagal kelias savybes: funkcionalumą, tūrį, galingumą, dubens dangą (teflono, keramikos ir kt.). Vis dažniau siūlomas labiau „technologinis“ skirstymas pagal gaminimo principą: su garų slėgiu ir be jo. Tokie daugiafunkciniai greitpuodžiai kaip „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“, kuriuose, kaip ir tradiciniame greitpuodyje, maistas gali būti gaminamas su slėgiu, turi specialų hermetišką dangtį su slėgio vožtuvu. Pasirinkus atitinkamą gaminimo režimą, išlaikoma ne tik tiksli konkrečiam patiekalui pagaminti reikalinga temperatūra, bet ir tinkamas slėgis. Tačiau „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ ne vien tik greitpuodis – jis atlieka ir ryžių ar košių viryklės funkcijas, o taip pat turi ir lėto troškinimo funkciją.
Daugiafunkcinių greitpuodžių privalumai ir trūkumai
Nepaisant to, kad šiuo metu daugiafunkcinės viryklės ir karšo oro gruzdintuvės yra bene populiariausi „mažieji“ virtuvės prietaisai, daugelis žmonių vis dar nežino ar verta juos įsigyti. Arba, kaip nebūtų keista, net ir įsigiję, retai juos naudoja. Taip yra dėl to, kad neišsiaiškinami visi tokio daugiafunkcinio virtuvės įrenginio privalumai. Tačiau norint sudėlioti visus taškus, reikia įvertinti ne tik privalumus, bet ir trūkumus. Kalbant glaustai, galima išskirti tris pagrindinius „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ greitpuodžio privalumus:
- Universalumas – tokiame virtuvės įrenginyje galima gaminti beveik viską, pradedant koše ir baigiant sudėtingais troškiniais. Geriausias to įrodymas – specialios, tik daugiafunkcinėms viryklėms skirtos receptų knygos, kurių, bent jau anglų kalba, tikrai netrūksta. Pavarčius jas, jus tikrai nustebins receptų gausa.
- Lengva naudoti – viską sudedame, įjungiame ir laukiame arba užsiimame kitais reikalais. Ir tai yra tiesa. Tereikia nustatyti reikiamą režimą. Maistas daugiafunkcinėje viryklėje neprisvyla ir netampa „neaišku kuo“.
- Ekonomiškumas – geras daugiafunkcinis greitpuodis pasižymi puikia šilumos izoliacija, trumpu gamybos laiku, nenaudoja daug energijos, beje, ir pats įrenginys yra nebrangus, pavyzdžiui, beveik 5 litrų talpos „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ kainuoja apie 119 eurų.
Trūkumų taip pat yra, nors ne tiek daug ir jie susiję su įrenginio konstrukcijos principu. Esminis trūkumas – maisto gamyba tokiame įrenginyje labiau yra susijusi su virimu, troškinimu, o štai kepimo funkcijos ribotos – kepsnio su traškia plutele nepagaminsite. Tačiau daugiafunkciniame greitpuodyje „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ galima pagaminti tokius šedevrus kaip daržovių sriubą ar barščius be vandens, ką verdant tradiciniu būdu ne taip lengva padaryti. Principas kaip rytietiškų patiekalų, kai mėsa ir daržovės troškinamos savo sultyse. Tai gerokai pakeičia patiekalo konsistenciją ir skonį, tik būtina naudoti daug sultingų daržovių, pavyzdžiui, burokėlių, kopūstų, pomidorų, svogūnų, morkų ir t.t.. Skonis bus labiau koncentruotas ir intensyvesnis nei tradicinės daržovių sriubos ar barščių, o konsistencija tirštesnė. Tam „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ yra skirta lėto troškinimo funkcija.
Kai kurie naudotojai kaip trūkumą įvardija, kad košių ar ryžių gaminimo laikas šiuose įrenginiuose yra gerokai ilgesnis nei gaminant tradiciniu būdu. Tas tiesa, tačiau įvertinkite kitą dalyką: gaminant košę (ypač su pienu) tereikia kelioms akimirkoms atsitraukti nuo puodo, palikus kiek per didelę kaitrą, ir košė arba prisvyla arba išbėga. Ir tai įvyksta akimirksniu! Gaminant šiuos patiekalus tokiame įrenginyje kaip „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ niekas niekada neprisvils ir neišbėgs ir nereikės prie jo stovėti bei žiūrėti kaip viskas vyksta – įjungėte ir pamiršote. Dar vienas privalumas – „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ turi gaminimo pradžios atidėjimo funkciją (iki 24 valandų), t.y. įrenginys gali įsijungti tada kada reikia ir pagaminti patiekalą tuo metu, kai jums jo reikia. Labai patogi funkcija jei norite atsikėlę ryte turėti jau pagamintą košę ar esate užsėmęs kitų patiekalų gamyba. Tarkim, pas jus į namus sugužėjo draugai ir sugalvojote, kad reikia juos pavaišinti grilyje kepta mėsa. Keptuvas kieme, bet reikia ir ryžių. Kad nereiktų chaotiškai lakstyti tarp lauko ir virtuvės, ryžius iš anksto galite sudėti į „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ ir nustatyti jų paruošimo laiką. Jūs užsiimate mėsos kepimu, o „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ – ryžiais.
„Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ pagamins visai šeimai
Daugiafunkcinis greitpuodis „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ komplektuojamas su dviem didelės 4,8 litrų talpos puodais. Šie metaliniai puodai padengti 5 sluoksnių neprisvylančia danga. Tokios talpos puodo pakanka keturių asmenų šeimai. Maistas puode kaitinamas tolygiai trimis lygiais (viršuje, šonuose, apačioje), yra šešios gaminimo programos: sriuba, ryžiai, paukštiena, mėsos troškinys, košės, lėtas troškinimas. Be to, yra trys temperatūros ir slėgio pasirinkimo lygiai: aukštas, vidutinis ir žemas, kas lemia gaminamo patiekalo konsistenciją (tekstūrą). Aukštas ir vidutinis lygiai turi po dvi padėtis, tad iš viso yra 7 temperatūros ir slėgio pasirinkimo variantai. Tai padidina kulinarinės kūrybos galimybes.
Viršutinis greitpuodžio dangtis pagamintas iš specialaus maisto pramonėje naudojamo plieno. Jis yra 1,2 mm storio, sustiprintas ir sveria 1,5 kg. Dangtis tvirtas, saugus ir patikimas. Jį lengva išvalyti, sandarumą užtikrinanti tarpinė nuimama ir išvaloma greitai. Ant dangčio yra slėgio vožtuvas.
Didelis privalumas, kad „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ komplekte yra du tokio pat dydžio puodai – galite pagaminti vieną patiekalą (pavyzdžiui troškinį), tada puodą pastatyti į orkaitę (įjungę šilumos palaikymo režimą) ir kitame puode greitai pagaminti garnyrą. Maisto gaminimo trukmė (išskyrus gaminat ryžius ir košes) išties įspūdinga – vištienos sultinį tokiame greitpuodyje išvirsite tris kartus greičiau nei tradiciniu būdu.
Kartais žmonės nuogąstauja, neva, greitas gaminimas sunaikina maistines medžiagas. Tokios kalbos net žeidžia greitpuodį, nes jis vitaminus ir kitais vertingas medžiagas išsaugo daug kartų geriau nei įprastas gaminimas.
Daugiafunkciniame greitpuodyje „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ maistą galima troškinti, virti ir net gaminti garuose. Virkite įvairias sriubas, troškinkite daržoves, mėsą, paukštieną, žuvį, jūros gėrybes, net galite gaminti desertus. „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ pasirengęs imtis daugelio patiekalų ir svarbiausia, kad visas maisto terminio apdorojimo procesas vyksta jums nedalyvaujant: paspaudžiate mygtuką „Start“ ir kurį laiką galite išmesti iš galvos mintį, kad kažką gaminate. Tiesa, vienas trūkumas – gamybos metu paragauti negalėsite.
„Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ aprūpintas pažangia 8 lygių saugos sistema: automatinė apsauga nuo perkaitimo, nepageidautinų slėgio pokyčių, sauso puodo įkaitinimo ir kt., o dangčio užraktas neleis jo atsitiktinai atidaryti.
Vertinimas
Daugiafunkcinis greitpuodis „Xiaomi Electric Pressure Cooker 4.8L“ – privalumas jūsų virtuvėje. Patikimas, funkcionalus, pasižymintis didelėmis temperatūros ir slėgio reguliavimo galimybėmis, patikima saugos sistema, paprastai valdomas ir turintis du didelius neprisvylančios dangos puodus bei didelį ekraną. O svarbiausia, už prieinamą apie 119 eurų kainą, t.y. tiek kiek kainuoja du tradiciniai puodai.
Apžvalgos autorius: R.Kažimėkas.
Straipsnį parengė: „ACC Distribution“.