• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ugniagesys gelbėtojas iš Panevėžio šviežiais grybais mėgaujasi ištisus metus. Ir ne bet kokiais, o pasaulyje vis labiau populiarėjančiais „Liūto karčiais“. Savamoksliu mikologu save vadinantis panevėžietis džiaugiasi, kad grybų fermoje jam pavyko užauginti ir beveik kilogramą siekiantį dičkį.

Ugniagesys gelbėtojas iš Panevėžio šviežiais grybais mėgaujasi ištisus metus. Ir ne bet kokiais, o pasaulyje vis labiau populiarėjančiais „Liūto karčiais“. Savamoksliu mikologu save vadinantis panevėžietis džiaugiasi, kad grybų fermoje jam pavyko užauginti ir beveik kilogramą siekiantį dičkį.

REKLAMA

Daugiau apie tai – TV3 Žiniose. 

Savamoksliu mikologu save vadinantis Artūras džiaugiasi 614 gramų sveriančiu grybu, tačiau pasakoja, kad jam yra pavykę užauginti ir dar keliais šimtais gramų didesnį.

„824 gramai, tai čia jau rekordų rekordas“, – teigia grybų augintojas Artūras Kiela. 

Grybus ugniagesys gelbėtojas augina paties įkurtoje nedidelėje grybų fermoje, Pasvalio rajone.

„Grybai pas mane auga ištisus metus“, – sako vyras. 

Grybams augant, galima matyti, kaip iš po maišų, su specialiu substratu, kyšo mažytės, kalafiorus primenančios grybų galvytės. Augdami, baltutėliai grybai formą keičia.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiniečiai vadina „Beždžionės galva“, amerikiečiai – „Liūto karčiais“, o Lietuvoje reiktų savo pavadinimą sugalvot, man atrodo, kad ežiukas čia tinkamiausias pavadinimas būtų“, – kalba Artūras. 

REKLAMA

Negalėjo užmigti naktimis

O ežiuką jie primena dėl beaugant didėjančių spyglių. Tiesa, šių grybų spygliai švelnūs. Grybų žinovas sako, kad ir skonis „Liūto karčių“ kinta jiems beaugant. Ilgakarčiai grybai įgauna kiek karstelėjusį skonį. 

„Trumpo plauko jau automatiškai mažesni būna, bet skanesni“, – tikina augintojas. 

Tad kol grybai be ilgų karčių – džiaugsmas gurmanams.

„Jis primena lobsterio skonį, o kai jis užauga didesnis su spygliukais, visi labiau naudoja kaip maisto papildą. Kiek skaičiau ir domėjausi, tiek kiniečių literatūroje, tiek amerikiečių literatūroje, tai jis labai padeda žmonėms suaktyvinti smegenų veiklą“, – pasakoja Artūras Kiela.

REKLAMA
REKLAMA

O užsiauginti pats pasaulyje vis populiarėjančių „Liūto karčių“ ugniagesys gelbėtojas sumanė prieš kelerius metus, pamatęs dokumentinį filmą apie grybus. 

„Pamačiau šitą grybą, įsimylėjau ir naktimis užmigt nebegalėjau, ir vis svarsčiau, kaip čia galima būtų jį užauginti“, – dalijasi vyras. 

Sukūrė substratą

Panevėžietis sako, kad auginančių šiuos grybus yra nemažai, tačiau iš atvežtinių briketų, o Artūras pats sukūrė specialų substratą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 „Lietuvoje nežinau kas dar tokį daro, pasaulyje, paieškojus, nes labai išpopuliarėjusi grybų auginimo kultūra, gal dar kažką panašaus būtų galima rasti“, – kalba grybų augintojas. 

Artūras tikina, kad iš šio specialaus grybų auginimo rinkinio kiekvienas namuose galėtų užsiauginti tokių spygliuotų dičkių.

„Tiesiog prakerpi skylutę, pastatai vėsioje vietoje, kur cirkuliuoja grynas oras, ir karts nuo karto palaistai su vandeniu kaip kokią gėlytę. Po 2–3 savaičių galima nusiimti pirmą derlių“, – pasakoja Artūras. 

Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio pradžioje. 

tv3.lt

misko grybas,kurio nepakeis joks grybas uzaugintas migtuko paspaudimo
Gabus žmogus,- sėkmės auginant ir labai norėtųsi paragauti šių "ežiukų".
ne kvailas. O viskas, kas užauga gamtoje natūraliai, turi daugiau vertingų medžiagų.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų