Nesvarbu, ar mėgstate grybus, ar ne, grybai neabejotinai yra svarbus sezono akcentas, tačiau daugelis žmonių vis dar nežino, kaip juos šviežius išlaikyti ilgesnį laiką, rašoma express.co.uk.
Siekdama išspręsti šią problemą, „Space Station“ sandėliavimo ekspertė Vlatka Lake pasidalijo svarbiausiomis rekomendacijomis, kaip ilgiau išlaikyti grybus šviežius ir aromatingus.
Patarimai, kaip ilgiau išlaikyti grybus
Ne paslaptis, kad dėl savo subtilios prigimties grybus reikia kruopščiai tvarkyti – labai svarbu atkreipti dėmesį į drėgmę, temperatūrą ir indą, į kurį jie sudėti.
Stebina tai, kad grybus laikant kartu su jais įdėjus medinį šaukštą, galima išlaikyti jų tvirtumą, įprastą tekstūrą ir subtilų skonį.
Mediena natūraliai sugeria drėgmės perteklių, todėl grybai netampa minkšti ar gleivėti, o kartu išlaiko jiems reikalingą drėgnumą.
Ekspertė rekomendavo: „Grybai gerai auga šaltoje ir gerai vėdinamoje aplinkoje. Tai reiškia, kad jei norite juos ilgiau išlaikyti šviežius, labai svarbu juos laikyti šaldytuve.
Tačiau venkite užšaldyti šviežius grybus, nes atšildyti jie gali būti sutižę, nes praranda drėgmę, ir prarasti skonį.“
V. Lake paaiškino, kad turi būti užtikrinta ir tinkama oro cirkuliacija, teigdama, kad dėl nepakankamo vėdinimo grybai gali išsausėti ir išsisklaidyti jų skonis, o dėl per intensyvios oro cirkuliacijos grybai gali sugesti.
Ji patarė nenaudoti sandarių plastikinių maišelių, nes jie neleidžia patekti orui, ir pasiūlė rinktis rudus popierinius maišelius arba indus su ventiliacijos angomis.
Ekspertė tęsė: „Kai jau sugalvosite, kur ir kaip juos laikysite, reikia nepamiršti dar kelių dalykų.
Pirma dažna klaida, kurią daro žmonės, yra ta, kad prieš į šaldytuvą sudėdami grybus, jie juos nuplauna. Plaunant grybus dėl jų absorbcinės prigimties jie taps minkšti ir paspartės bakterijų dauginimasis.“
Vietoje to ji rekomenduoja grybus nuplauti tik tada, kai jie ruošiami valgiui, net jei tai reikš, kad reikės sugaišti pora minučių daugiau ruošiant maistą.
Ji taip pat siūlė laikyti grybus atokiau nuo stiprų kvapą skleidžiančių maisto produktų, tokių kaip svogūnai ar česnakai, nes grybai linkę sugerti ir drėgmę, ir kvapus.