„Šaltalankis. Ne tik uogelės, bet ir lapai“, – rašoma socialinio tinklo „Facebook“ „Mano žolelės“ puslapyje .
Šaltalankiuose daug mineralų
„Pamatę, nepraeikit pro šalį. O jei žinote, kad eisite pro šalį, įsimeskite kokį indelį uogoms. O jei jų gausu, gausu, tai dar ir sodo žirkles. Aš turiu kantrybės ir stiprybės nuskinti gal kokią 20-50 uogelių ir jau nešuosi namo subadytomis rankomis.
Lengviau, kai nukerpu visą, uogelėmis aplipusią šakelę. Tada nukarpau tuos baisiuosius spyglius, o paskui po vieną atsargiai išrankioju uogeles. Krūmas mano. Plečiasi kaip pašėlęs, tai ir šakelių kirpti negaila. Ypač iš viršaus, kur, žinau, kitaip nepasieksiu.
Gintis nuo visokių valgytojų, ėdikų krūmas moka. Taip lengvai savo turtų neatiduoda.
Ar verta taip save kankinti, badytom rankom vaikščioti. Juk uogelės dar ir rūgščios. Net nupurto. Ir dar ta sėklytė viduje. Kieta kaip akmenukas.
Oi kaip verta. Apie šaltalankių aliejų daugelis girdėję. Uogytės turi gausybę vitaminų (A,C,K,E) ir mineralų (geležies, cinko, vario, magnio), o sėklyčių aliejus dar ir B1, B2, B6 ir mineralų – Na „Google“ gali dar daugiau papasakoti. Žodžiu, tikrai verta.
Skirtingi šaltalankių panaudojimo būdai
Ką aš su jomis darau? Kol jų galima šviežių rasti, kasdien pagardinu jogurtą. Kitas šaldau. Sudedu po vieną ant padėkliuko ar dangtuko, sušaldau šaldiklyje, o paskui supilu į maišelius. Bus žiemai jogurtui.
Dar kitas sumalu su šiek tiek medaus. Gaunasi kaip ir uogienė. Irgi šaldau, nes ilgai nelaikytų. Sėklyčių neišimu. Iki šiol.
Bet jau kirba mintis uogytes sutrinti, pertrinti per sietą, kad atsiskirtų sėklos, sėklytes atskirai išdžiovinti, sumalti ir į burną tiesiai, ar į jogurtą, ar į javainius, ar į duonos tešlą ir tokiu būdu gauti aliejų.
Pasidalinau šiomis mintimis su kolegomis žolininkais kitose šalyse. Kai kurie vartoja ir lapus, geria lapų arbatą. Valo ja organizmą, gerina kraujotaką, mažina spaudimą, žemina cholesterolį.
Lapų dar nerinkau, bet tuoj pasirinksiu, nes mūsuose jie dar žali/pilki. Nors reikėtų lapus rinkti vasarą, bet šiek tiek šio bei to turės ir dabar. O kitą vasarą rimtai apsirūpinsiu.
Jei sodinsite šaltalankį sode, atsargiai. Jis žiauriai plečiasi šaknimis. Apdalinsite ūgliukais visus draugus ir pažįstamus “, – rašoma socialinio tinklo „Facebook“ „Mano žolelės“ puslapyje.