Nors tikėtina, kad kai kurie maisto produktai pateks į šį sąrašą, įskaitant keptą žuvį, vištieną ir perdirbtą mėsą, tačiau kiti, pavyzdžiui, baltymų batonėliai, tikrai yra staigmena.
Šis maistas gali sukelti pilvo pūtimą, dujų susidarymą, diskomfortą ir dar blogiau – ūmius sveikatos sutrikimus, rašo dailymail.co.uk.
Baltymų batonėliai
Gydytojos Harmony Allison neįprasčiausių maisto produktų sąraše buvo baltymų batonėliai.
„Niekada nevalgau baltymų batonėlių. Jie paprastai būna labai apdoroti ir juose yra daug priedų, kurių naudingumas abejotinas“, – sakė Tufts medicinos centro gastroenterologė H. Allison.
Ji teigė, kad daug geriau gauti baltymų iš kitų maisto šaltinių, pavyzdžiui, puodelio pieno, porcijos žemės riešutų sviesto, riešutų ar moliūgų sėklų.
Kepsniai
Kalbant apie kepsnius, Johns Hopkins universiteto gastroenterologė Reezwana Chowdhury rekomenduoja beveik visiškai jų vengti.
„Raudona mėsa ir perdirbta mėsa padidina gaubtinės žarnos vėžio ir gaubtinės žarnos polipų riziką“, – sakė ji.
Jei ketinate valgyti šiuos maisto produktus, būtinai ribokite jų kiekį. Stenkitės valgyti ne daugiau kaip 100 gramų raudonos mėsos per dieną ir tikrai ne dažniau kaip kartą per savaitę.
Gazuoti gėrimai
Johns Hopkins universiteto gastroenterologas ir Vivante Health patariamosios tarybos narys Simon C Matthews, kaip ir kiti jo kolegos, taria jiems griežtą „ne“.
„Nors šiuos gėrimus malonu gerti, tačiau jie taip pat yra susiję su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip diabetas ir širdies ligos“, – sakė jis.
Gydytojas pridūrė, kad gazuoti gėrimai taip pat prisideda prie pilvo pūtimo, refliukso ir raugėjimo.
Balta duona
Galiausiai Brigham and Women`s ligoninės gastroenterologijos skyriaus onkogastroenterologijos programos direktorė gydytoja Shilpa Grover sakė, kad idealiu atveju turėtumėt vengti baltos duonos – visi rafinuoti grūdai kenkia jūsų žarnynui.
Gydytojo Rupy Aujla diena
Sidnėjuje dirbantis šeimos gydytojas Rupy Aujla dalijosi savo mitybos ir sveikatos paslaptimis. Kiekvieną rytą gydytojas R. Aujla laikosi rutinos: 30-45 minučių trukmės mankšta – nuo tempimo ir jogos iki jėgos ir didelio intensyvumo intervalinės treniruotės (HIIT).
Po to jis išgeria 700 ml vandens ir pusryčiauja, tačiau būna dienų, kai pasninkauja iki vidurdienio. Jis paaiškino, kad pietums dažnai valgo praeitos dienos likučius. Apie 16 val jis užkandžiauja pekano riešutais, juoduoju šokoladu ir uogomis. Po 20 val. jis nebevalgo.
Daktaro Rupy Aujlos dienos meniu
Pusryčiai: Avižos su riešutais, sėklomis, šviežiomis uogomis ir chai prieskoniais ( kardamono, cinamono, imbiero, žvaigždanyžių ir gvazdikėlių mišinys) arba kiaušinienė su graikinių riešutų pesto ir tamsiais žalumynais.
Pietūs: praeitos dienos likučiai, tokie kaip saldžiosios bulvės, naminiai falafeliai, špinatai ir pomidorai.
Vakarienė: Skrudinti artišokai, saulėje džiovinti pomidorai, kedro riešutai, cavolo nero (Toskanos salota) su gnocchi arba Jerk kvapiojo moliūgo troškinys su kokosų pienu ir gysločiais.
Užkandžiai: Pekano riešutai, tamsus šokoladas ir uogos.