Kita vertus, juos taip pat galima susidėti į lėkštę su kitais skanėstais ir džiaugtis kartu su vaikais. Jei norite pačių gardžiausių pasaulyje sausainių, jų išsikepti reikės patiems – tai neprilygs jokiems į dėžutes parduotuvėse supakuotiems skanėstams. Žymus virtuvės šefas atskleidė, kokias klaidas darome kepdami sausainius ir ką daryti, kad jie būtų neprilygstami.
Dažniausios sausainių kepimo klaidos:
Virtuvės šefas Dominicas Tayloras iš „Chef Dom Taylor Kitchen“ sako:
„Jei tešlą minkysite per ilgai, sausainiai gali iškepti sausi ir kieti. Tešlos per daug minkyti nereikia. Tiesiog gerai sumaišykite visus ingredientus.
Jokiu būdu nepraleiskite recepte nurodyto žingsnio „atvėsinkite tešlą šaldytuve“. Tai labai svarbu. Be to, sausainių taip pat nereikėtų kepti per ilgai ar per aukštoje temperatūroje. Juos ištraukti iš orkaitės reikėtų dar minkštus, per daug neapskrudusius.“
Jis taip pat pataria ant kepimo skardos tarp sausainių palikti erdvės. D. Tayloras sako:
„Daugelis sausainių tešlų kepant plečiasi, todėl svarbu tam palikti pakankamai vietos. Be to, jei per dažnai varstote orkaitės dureles, sausainiai iškeps prasčiau. Taip pat ir orkaitės temperatūra skiriasi priklausomai nuo jos „stalčių“ – todėl žinokite, kur temperatūra aukštesnė, o kur žemesnė.“
Galiausiai, virtuvės šefas rekomenduoja pasitikrinti, ar jūsų naudojamos sodos, kepimo miltelių ar savaiminio kilimo miltų galiojimas nėra pasibaigęs. Jis paaiškina: „Laikui bėgant kildinimo medžiagos darosi mažiau aktyvios.“
Štai geriausi šefo patarimai, kaip išsikepti pačių skaniausių sausainių:
D. Tayloras sako: „Visada naudokite geros kokybės ar geriausius prieinamus ingredientus – ant kraiko laikomų vištų ar ekologiški kiaušiniai sausainiams tinka geriausiai. Rinkitės pačius šviežiausius, jie turi būti kambario temperatūros. Žiupsnelis geros kokybės jūros druskos labai padeda ir sustiprina kiekvieną skonį, rašoma dailystar.co.uk.
Taip pat reikėtų turėti gero kepimo popieriaus arba riebalams nepralaidaus popieriaus. Dar patariama sausainius gerai ir greitai atvėsinti – jei įmanoma, ant grotelių. Sausainiams geriausiai tinka minkštas sviestas, nebent recepte nurodyta kitaip.
Sausainių tešlą be problemų galima užsišaldyti, tada jos visada turėsite šaldiklyje ir galėsite formuoti ir kepti, kai tik prireiks. Tai bus paprastas ir greitas skanėstas.“
Suformuotus sausainius užšaldžius taip pat neleisite jiems kepant orkaitėje pernelyg išsiplėsti – jei juos kepsite ką tik ištrauktus iš šaldiklio, jie puikiai išlaikys savo formą.
Norite savo sausainius pagardinti dar kuo nors?
Išbandykite papildomus ingredientus, pavyzdžiui, cukruotą imbiero šaknį ar citriną, riešutų sviestą, spanguoles ar mažus gabalėlius karamelės. Galite net išbandyti žiupsnelį cinamono su karališku klevų sirupo glaistu ant viršaus! O jei norite itin šventiškos nuotaikos, rinkitės kalėdinių prieskonių rinkinį ir džiovintų vaisių ir uogų įdaro gabalėlius.
Norite sausainius papuošti snieguotu glaistu, kad jie atrodytų dar labiau kalėdiškai?
Štai kaip pasigaminti tobulo glaisto:
Londone veikiančių kepyklėlių tinklo „Konditor“ įkūrėjas, profesionalus kepėjas Gerhardas Jenne sako, kad taip pat ir ruošiant glaistą klysta daugelis.
Jis paaiškino: „Jei jūsų glaiste daug trupinių, tai reiškia, kad jį tepėte per anksti. Tokiu atveju užtepkite dar vieną ploną sluoksnį glaisto – taip išlyginsite visus trupinius ant paviršiaus, o tada sausainius sudėkite į šaldytuvą, prieš tepdami paskutinį sluoksnį glaisto. Jei jūsų glaistas per skystas, tai reiškia, kad arba jame trūksta cukraus, arba per ilgai jį plakėte.“