TV3 laidoje „La maistas. Iššūkis“ šįkart sunkesnė užduotis atiteks būtent jai. O su kokia pasaulietiškos virtuvės interpretacija į vėdarus jai atsakys Gian Luca Demarco, pamatysime jau šį sekmadienį.
Bulviniai vėdarai – patiekalas, kuris ne tik puikiai atspindi lietuvių kulinarinę istoriją, bet ir suteikia nostalgišką ryšį su praeitimi. Todėl net ir šiais laikais šį patiekalą neretai rasime ant lietuvių šventinių stalo!
![Laidos „La maistas. Iššūkis“ akimirkos (nuotr. stop kadras) 4](https://static2.inspektorius.lt/static.php?v=04.0.7.000_02071026&t=cr&s=800x600&m=4&f=/Uploads/UGallery/photos/9b/3a/da/ee/9b3adaeef47e36b8e434f0c3aedb0734.jpg)
Kadaise bulviniai vėdarai atsirado kaip ekonomiškas būdas išnaudoti turimus produktus – bulves ir kiaulienos žarnas. Ir nors šiandien mūsų mityba yra labai įvairi, o pasirinkimas – didžiulis, šis patiekalas išlieka populiarus dėl kelių skirtingų priežasčių.
Pirmiausiai, vėdarai sukelia nostalgiškus prisminimus. O taip pat tai yra puikus šaltojo meto patiekalas, kai norisi kažko sotesnio.
Visgi šio sekmadienio laidoje E. Karalienei teks prisipažinti – vėdarų ji ne tik niekuomet nėra gaminusi, bet niekuomet ir neragavo! Visa laimė, kad jai į pagalbą atskubės moteris, kuri apie šį patiekalą tikrai žino viską.
Kaip pagaminti bulvinius vėdarus, pamatysite jau visai netrukus, sekmadienio laidoje. O receptu E. Karalienė dalijasi iš anksto – galbūt ir jūs nuspręsite būtent šiuo lietuvišku patiekalu paįvairinti savo savaitgalio pietus!
Tradiciniai lietuviški bulviniai vėdarai
Reikės:
- 2 kg bulvių;
- 3 vnt. svogūnų;
- 100 g grietinės;
- 200 g šalto rūkymo šoninės;
- kiaulių žarnų;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimo eiga:
Pirmiausiai sutarkuokite bulves ir kelis svogūnus, o tuomet į gautą masę įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Smulkiai supjaustykite šoninę ir svogūnus, o tuomet apkepinkite. Viską suberkite į bulvių masę, ir dar kartą įberkite druskos bei pipirų.
Ant nupjauto plastikinio butelio kakliuko užverkite vieną žarnos galą ir supilkite bulvių masę.
Užriškite abu žarnos galus, o tuomet patieskite ją į aliejumi pateptą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40-50 minučių. Kai vėdarai išsipūs, subadykite juos pagaliuku arba peiliu.
Gabalėliais supjaustytus vėdarus patiekite kartu su grietine. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!