• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugeliui savame darže užsiaugintos daržovės daug skanesnės, tačiau augalams reikia ne tik laistymo ir ravėjimo, taip pat svarbu juos tręšti. Yra daugybė įvairiausių trąšų, kurių galima įsigyti prekybos centruose, tačiau Vanda sako atradusi pačias geriausias namines trąšas, kuriomis laisto praktiškai viską.

Daugeliui savame darže užsiaugintos daržovės daug skanesnės, tačiau augalams reikia ne tik laistymo ir ravėjimo, taip pat svarbu juos tręšti. Yra daugybė įvairiausių trąšų, kurių galima įsigyti prekybos centruose, tačiau Vanda sako atradusi pačias geriausias namines trąšas, kuriomis laisto praktiškai viską.

REKLAMA

Tręšimas būtinas dėl įvairių priežasčių – kad skatintų šaknų augimą, sustiprintų augalą, didintų jo atsparumą ligoms, galiausiai, kad užaugintų gausesnį derlių.

Prekybos centruose pardavinėjamas trąšas daržininkai vertina nevienodai – vieni naudoja nesukdami dėl to galvos, kiti, visgi, teigia nenorintys naudoti chemijos ir užteršti daržovių.

Vanda pabrėžia, kad nėra reikalo bijoti organinių trąšų, nes ir jose, ir naminėse trąšose yra lygiai tokių pačių maistinių medžiagų, skiriasi tik vienas dalykas – pramoniniu būdu gaminamuose preparatuose yra aiškios jų dozės, o naminėse trąšose tai sunku išmatuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kokiu atveju, yra daugybė naminių trąšų receptų. Dažniausiai jos gaminamos iš maisto atliekų ar kitų namuose turimų priemonių. Ne išimtis ir Vandos kaip pati vadina, „stebuklingos“ trąšos.

REKLAMA

„Jau nesuskaičiuoju, kiek metų jomis laistau visą daržą ir viskas auga kuo puikiausiai, kaip ant mielių“, – sako moteris.

Naminių trąšų receptas

Vanda papasakojo, kaip gamina namines trąšas. Pirmiausiai ima plastikinį 12 litrų talpos kibirą ir daugiau nei pusę jo prideda įvairiausių laukinių žolių – dilgėlių, kiaulpienių, varnalėšų.

Svarbu, kad jos būtų švarios ir ant jų nebūtų vabalų, todėl prieš dedant į kibirą pataria gerai nupurtyti ir pasmulkinti. Tada įdeda kelias saujas pelenų.

REKLAMA
REKLAMA

„Toliau viskas labai paprasta – užpilu šiltu vandeniu, bet ne iki pat viršaus, palieku per porą pirštų, dedu ant kibiro dangtį, tik jo neuždarau pilnai, statau ant saulės ir palieku fermentuotis mažiausiai trims dienoms.

Kvapelis, iškart pasakau, iš pradžių bus nekoks, bet tenka rinktis – nori gero kvapo ar gražaus daržo. Aš renkuosi daržą“, – nusijuokia ji.

Pasibaigus fermentacijos procesui (tai rodo patamsėjusi skysčio spalva, mišinys turėtų nustoti putoti), Vanda skiedžia namines trąšas santykiu 1:10, tai yra vienas litras pasigaminto antpilo maišomas su dešimčia litrų vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia, negailėkit trąšų augalams, kai jomis laistot – nepritaupysit, o mažai užpylus nebus jokio efekto. Aišku, ir persistengti nereiktų, nes irgi nebus naudos. Aš, pavyzdžiui, ant pomidorų, agurkų pilu maždaug po litrą“, – pridūrė.

Moteris pažymi, kad naminių pačių pasigamintų trąšų nereikėtų ilgai laikyti, geriausia jas sunaudoti vienu kartu, o tręšti reikėtų maždaug kas porą savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų