Apie tai TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ anksčiau pasakojo profesorius Alvydas Unikauskas, kuris atskleidė, kurie maisto produktai itin kenkia kepenims, o kurie priešingai – padeda joms atsinaujinti.
„Net ir pašalinus 2/3 kepenų, jos atauga ir vėl gali atlikti savo funkciją“, – sakė jis ir pridūrė, kad nepaisant kepenų gyvybingumo, kai kurie pacientai vis tiek geba jas pribaigti.
Kas kenkia kepenims?
Laidos metu A. Unikauskas pasakojo, kad kepenis labiausiai žaloja netinkami mitybos įpročiai. Jis pasakojo, kad dauguma pacientų dėl to kaltina alkoholį, tačiau tai – ne vienintelis kaltininkas.
Pasak profesoriaus, visi tie, kurie siekia sveikų kepenų, kokybiško gyvenimo, turėtų gerai peržvelgti savo šaldytuvo turinį ir pasitikrinti, ar jame nėra produktų, kurie žaloja kepenis.
Kepenims kenkia:
- Nekokybiškas aliejus, visi aliejuje ilgai kepti arba skrudinti produktai;
- Alkoholis;
- Fruktozė;
- Aflatoksinas (grybų toksinas);
Kaip šios medžiagos kenkia organizmui?
Visų pirma, A. Unikauskas prašneko apie aliejų. Pasak jo, vertėtų gerai perskaityti jų etiketes prieš renkantis, kurį įsigyti, mat su tinkamu aliejumi galime sau padėti, o su netinkamu – pakenkti.
„Kalbu apie sėklų arba grūdų aliejų, kuriame yra Omega-6 riebalų rūgštys. Pažiūrėkite, kokią bombą kepenims duoda bulvių traškučių pakelis: sudėtyje pirmos eina bulvės, o antroje vietoje – augaliniai aliejai. Čia turima galvoje sėklų aliejų, o ne sveiką augalo aliejų“, – pasakoja A. Unikauskas.
Tuomet, prakalbus apie fruktozę, jis pasakojo, kad jos poveikis kepenims gali būti netgi panašiai kenksmingas, kaip ir alkoholio. Dėl to jis rekomendavo vartoti vaisius, o ypač vaisių sultis, atsakingai.
„Fruktozė ženkliai padidina kepenų vėžio riziką. Negana to, yra toksiškų fruktozei žmonių iš prigimties, kuriuos dar žalingiau veikia fruktozė <...>. Nenaudokite vaisių sulčių kaip vandens. Kai norite kažko atsigerti, gerkite vandenį“, – teigė žymus gydytojas.
Galiausiai, jis prabilo apie aflatoksiną. Anot jo, tai yra grybų toksinas, kurį išskirtia mikroskopinis grybas. A. Unikauskas pasakojo, kad tai – kancerogeninė medžiaga, o net mažas jos kiekis gali sukelti kepenų vėžį.
Taip pat jis pastebėjo, kad dauguma rūšių riešutų ir kai kurios grūdų rūšys, kurios auga šiltame ir drėgname klimate, gali užsikrėsti kancerogeninius aflatoksinus gaminančiais pelėsiais. Vis tik, aflatoksinai Lietuvoje randami retai.
Galiausiai, gydytojas atskleidė, kokie maisto produktai gali būti naudingi kepenims. Pasak jo, į savo lėkštę vertėtų daugiau įsidėti daržovių, kiaušinių ir žuvies.
Daugiau patarimų išgirskite aukščiau esančiame vaizdo įraše.
VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!