Balandėliai
Padažui reikės:
- 100 g sviesto
- 410 g Napoletana padažo
- ~400 ml kokybiško vištienos sultinio
- Žiupsnio druskos
Balandėliams reikės:
- 500 g brandintos, maltos jautienos (~30% riebumo)
- 300 g apvirtų ryžių
- 1 vnt. didelio šalotinio svogūno
- 5 vnt. skiltelių česnako
- Pundelio petražolių
- 1 valg. š. pomidorų pastos
- Žiupsnio druskos
- Žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 vnt. didelio kopūsto
Į prikaistuvį sudėkite sviestą, jam šiek tiek pratirpus supilkite Napoletaną padažą, vištienos sultinį ir įberkite žiupsnelį druskos. Išmaišykite, šiek tiek pakaitinkite ir atidėkite į šalį.
Į trintuvo indą sudėkite šalotinį svogūną, česnako skilteles, petražoles ir viską susmulkinkite.
Į dubenį sudėkite jautieną, apvirtus ryžius, sutrintas prieskonines žoleles, pomidorų pastą, įberkite druskos, juodųjų pipirų ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
Išpjovus iš kopūsto šerdį įdėkite jį į šaldiklį, kol pilnai sušąls, geriausia per naktį. Likus kelioms valandoms iki balandėlių gaminimo, išimkite iš šaldiklio, kad atšiltų. Šaltis padės suminkštinti kopūsto lapus ir jų nereikės apvirti.
Nuo atšilusio kopūsto nulupkite lapus ir padalinkite juos išilgai į dvi dalis išpjaudami kietąją dalį. Į taip išpjautus lapus dėkite po šaukštą įdaro, jį paskirstykite išilgai lapo ir glaudžiai susukite. Taip susuktus lapus su įdaru dėkite vieną šalia kito ratu į neaukštą kepimo skardą, prieš tai ten įpylę šiek tiek anksčiau paruošto padažo. Užpildykite visą kepimo indą balandėliais ir užpilkite pasiruoštu padažu. Galite šiek tiek padažo pasilikti patiekimui. Kepimo indą uždenkite ir dėkite kepti į iki 190 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija. Kepkite apie valandą laiko. Kepimo laikas priklauso nuo naudojamos orkaitės ir kopūsto lapų storio.
Skanaus.
Biskočiai su figomis ir imbieru
Jums reikės:
- 45 g kambario temperatūros sviesto
- 150 g cukraus
- Šlakelio vanilės ekstrakto
- 2 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 270 g kvietinių miltų
- 10 g kepimo miltelių
- 100 g pusiau džiovintų figų
- 50 g pusiau džiovinto, cukruoto imbiero
- 200 g pakepintų lazdynų riešutų be luobelės
- Šiek tiek citrinos žievelės
Į plakiklio dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų, įpilkite šlakelį vanilės ekstrakto ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinius ir išplakite iki purios masės. Išsijotus miltus kartu su kepimo milteliais sudėkite į kiaušinių ir sviesto masę ir viską gerai išmaišykite.
Figas supjaustykite stambiais gabalėliais. Šiek tiek smulkiau supjaustykite pusiau džiovintą imbierą. Pjaustytus vaisius, nesmulkintus riešutus ir citrinos žievelę sudėkite į tešlą ir permaišykite.
Gautą sausainių tešlą padalinkite į dvi dalis ir drėgnomis rankomis suformuokite maždaug vienodo dydžio ir storio pailgus kepalėlius. Jas dėkite ant kepimo popieriumi padengtos kepimo skardos ir kepkite 175 °C laipsnių temperatūroje 25 minutes.
Iškepusius sausainių kepalėlius supjaustykite maždaug centimetro storio riekelėmis ir dėkite kepti dar 7 minutes.
Skanaus.
„Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!