Greitai paruošiami pigūs lašišos kepsneliai nustebins net didžiausius gurmanus: ne vienas prašys recepto. „Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė teigia, kad atšilus orams vis daugiau pirkėjų dairosi ne tik grilinimui tinkamos nebrangios mėsos, bet ir žuvies, tad lašiša – puikus pasirinkimas, rašoma pranešime spaudai.
Kartu ruošti maistą – smagi patirtis šeimoms
Prieš akis – trys vasaros mėnesiai, tad išsiruošus į gamtą ar kepsninę pasistačius namų terasoje neišvengiamai norėsis dūmo aromatu gardžiai dvelkiančių kepsnių.
Anot mėsos technologo Vido Nadzeikos, nors įprastai ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, dešrelės ir vištienos kepsneliai, vis populiariau tampa grilinti žuvį, sūrį, daržoves bei vaisius. Jie iškepa daug greičiau ir stebina įdomesniais skonio niuansais.
„Kaip ir kiekvienus įgūdžius, taip ir kepimo ant žarijų, reikia lavinti ir nebijoti eksperimentuoti. Be to, toks smagus užsiėmimas suvienija įvairių kartų atstovus: mažesni vaikai stebi, kaip kepsnius ruošia ir kepa tėvai ar seneliai, o vyresni neprašomi siūlosi padėti. Jei gaminate vaikams, svarbu paruošti maistą patogaus dydžio gabaliukais ir nebijoti eksperimentuoti.
Dažniausiai vaikai neatsisako vištienos sparnelių arba plonų dešrelių, o daržoves geriausiai patiekti suvertas ant iešmelių: tada jos tikrai bus skanaujamos su malonumu“, – pataria ekspertas.
Jis priduria, kad nutarus išsikepti lašišos kepsnelių, ilgai laukti pietų ar vakarienės tikrai nereikės: užteks žuvį pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti citrinos sultimis.
Taip pat galima naudoti ir medaus arba sojos padažo glazūras: taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas. Nors lašiša daugeliui gali pasirodyti brangus sprendimas, iš tiesų per akcijas žuvies galima nusipirkti gerokai pigiau.
Patarimai grilio naujokams
Besiruošiantiems grilinimui V. Nadzeika rekomenduoja iš anksto pasirūpinti viskuo, ko gali prireikti kepimo metu: „Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius.
Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs. Jei keliaujate į gamtą, nepamirškite indų, servetėlių bei šaltkrepšio, kuriame iki kepimo bus sudėti grilinimui paruošti produktai“.
Renkantis kurą kepsninėms, mažiau patyrusiems kepėjams specialistas siūlo pradėti nuo malkų ir turėti anglies papildymui, nes apskaičiuoti kuro kiekį, turėti pakankami žarijų ir užtektinai kaitros ne visuomet lengva iš pirmų bandymų.
„Tuo tarpu labiau įgudę kepėjai gali naudoti tiek malkas, tiek anglis, o itin skubantys – anglis, mat su jomis procesas bus greitesnis. Grilinant geriausia naudoti sausą lapuočių medieną ir medžio anglis. Nerekomenduočiau grilio kurui naudoti briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, tokios, kaip klijai“,– pasakoja V. Nadzeika.
Norintiems grilinti žuvį jis pataria pirmiausia gerai įkaitinti kepimo groteles ir jas šiek tiek patepti aliejumi, nes tada žuvis prie jų neprilips.
„Be to, žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvies kepimui tinkama aukštesnė temperatūra ir trumpesnis kepimo laikas nei mėsos, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.
Ant grotelių kepta lašiša su salotomis
Reikės: • 600 g lašišos filė • 1 citrinos (sultims) • Žalumynų (petražolių, rukolos ar kt.) – pagal skonį
Padažui: • 200 g riebios grietinės • 80 g ikrų • 1 citrinos (sultims ir žievelei)
Salotoms: • 1 agurko • 300 g ropinio kopūsto (kaliaropės) • 1 ryšulėlio krapų • 1 citrinos (sultims ir žievelei) • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus • Druskos, pipirų – pagal skonį
Patiekimas: • Virtų ar keptų bulvių – pagal skonį
Gaminimas:
- Nuplaukite ir paruoškite visus ingredientus.
- Nuskuskite ir plonai supjaustykite agurką ir ropinį kopūstą.
- Smulkiai supjaustykite krapus. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis.
- Padažui sumaišykite riebią grietinę, ikrus ir dalį citrinos žievelės.
- Salotoms sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, krapus. Sudėkite daržoves, pagardinkite druska ir pipirais.
- Lašišą pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinos sultimis. Kepkite ant grilio ar keptuvės 3 – 4 min. iš kiekvienos pusės.
- Patiekite su padažu, salotomis, bulvėmis, pabarstykite žalumynais.











































































































































































































































































































