Rūkymas yra vienas populiariausių žalingų įpročių visame pasaulyje ir nors apie rūkymo daromą žalą mūsų organizmui yra žinoma, milijonai žmonių kasdien naudoja įvairius tabako gaminius. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė Gražina Belian sako, kad šiandien ne mažiau populiarūs tampa ir naujos kartos tabako gaminiai: „Pirmieji elektroninių cigarečių prototipai rinkoje atsirado dar 2003 m. o dabar jau nustojame ir skaičiuoti, kiek yra visokiausių skirtingų šių gaminių prekinių ženklų.
Elektroninėse cigaretėse naudojamos kvapiosios medžiagos yra labai skirtingos, todėl sunku įvardinti vieną bendrą šių medžiagų poveikį. Jeigu tą patį kvapą naudojame maisto pramonėje, greičiausiai jis nebus žalingas, tačiau garinant išsiskiria visai kitos medžiagos, kurios paprastai yra toksiškos“.
Pašnekovė pasakoja ir apie elektroninės cigaretės veikimo principą: „Primityviai tariant, cigaretėje yra rezervuaras su skysčiu, į kurį gali įeiti jau anksčiau aptartos toksiškos medžiagos. Taip pat yra kaitiklis, kurį arba reikia paspausti, arba jis aktyvuojasi pradedant traukti elektroninę cigaretę. Kaitinamas skystis virsta garais. Tai yra pagrindinis skirtumas nuo tradicinių tabako gaminių, kuriuose vyksta deginimo procesas. Elektroninėse cigaretėse vyksta garinimo procesas“.
Kita laidos tema – apsinuodijimas maistu. Kartu su vaistininke Giedre aiškinsimės, ką reikėtų daryti, kad iškylų gamtoje nesugadintų dėl sugedusio maisto sustojęs skrandis: „Svarbiausia yra apsipirkimas. Renkantis maisto produktus į gamtą, reikėtų rintis tokius produktus, kurie mažiau genda. Mėsos ar žuvies patiekalai turėtų būti marinuoti“. Gydytojas gastroenterologas, profesorius Liutauras Labanauskas teigia, kad svarbiausia apsinuodijus nesigriebti drastiškų priemonių ir leisti organizmui išsivalyti pačiam.
Laida „Sveikata.lt“ – jau šį šeštadienį, 9:30, per žiūrimiausią televiziją TV3!