Netrukus po valgio jis ir draugas, kuris valgė tą patį, pradėjo vemti. Draugas atsigavo, tačiau pacientas ir toliau vėmė ir jautė pilvo skausmą, taip pat laipsniškai stiprėjantį raumenų skausmą, silpnumą ir šaltkrėtį, praneša insider.com.
Sublogavo pavalgius
Simptomai stiprėjo, atsirado krūtinės skausmas, dusulys, galvos skausmas, kaklo sustingimas, suprastėjo rega ir atsirado odos spalvos pakitimų. Studentas buvo paguldytas į ligoninę maždaug 20 valandų po pirmojo vėmimo. Tuo metu jis karščiavo, o pulsas buvo neįprastai dažnas, pranešė „Newsweek“.
Odos spalvos pakitimai greitai tapo purpuriniu bėrimu, kuris apėmė beveik visą kūną. Galiausiai jo galūnių audiniai pradėjo nykti ir gydytojai turėjo amputuoti abi kojas žemiau kelių, taip pat visus 10 rankų pirštų. Jie taip pat įdėjo laikiną širdies stimuliatorių.
2021 metų kovo mėnesį paskelbtoje ataskaitoje pateikiama, jog gydytojai šiam pacientui diagnozavo meningokokinę fulminaninę ligą – retą septinio šoko komplikaciją.
Daugelis paciento simptomų – karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, šokas ir organų nepakankamumas – buvo susiję su sepsiu, kai organizmo reakcija į infekciją sukelia uždegimą ir daro žalą.
Purpura fulminans yra ypač reta liga, galinti atsirasti dėl septinio šoko, dėl kurio ant odos gali atsirasti neįprastų kraujo dėmių ar pažeidimų. Sustingęs paciento kaklas buvo meningito arba infekcijos sukelto smegenų patinimo požymis.
Įspėja ryžių mėgėjus
Vėliau gydytojai sužinojo, kad paauglys negavo rekomenduojamos antrosios vakcinos nuo meningokokinės infekcijos dozės. Į ligoninę paguldytas studentas iki patekimo į ligoninę buvo sveikas, gydytojams sakė jo šeima.
Tiesa, jis turėjo nerimo sutrikimą ir depresiją, taip pat turėjo žalingų įpročių: porą kartų per savaitę vartodavo alkoholį, gerdavo sirupą nuo kosulio ir vartojo antihistamininius vaistus, kasdien rūkė marihuaną ir surūkydavo du pakelius cigarečių per savaitę. Jis dirbo restorane ne pilną darbo dieną ir neturėjo alergijos vaistams.
Ekspertai perspėja, kad ryžiuose gali būti Bacillus cereus sportų – bakterijų, kurios gali išgyventi verdamos, o palankiausia terpė yra kambario temperatūroje. Pasak CDC, jei ryžiai per ilgai laikomi, bakterijos dauginasi ir išskiria toksinus, kurie gali sukelti vėmimą ir viduriavimą.