Nesvarbu, ar perkate parduotuvėje, ar kepate patys, duona yra kiekvienos mitybos pagrindas. Įvairių formų, dydžių ir skonių duona yra universalus ir pakankamai pigus maistas, kuriuo galime mėgautis per pusryčius, pietus ar užkandžiaujant.
Tačiau žurnale „Plant Foods for Human Nutrition“ paskelbtas tyrimas rodo, kad reikėtų pasirinkti vieną konkrečią duonos rūšį, rašo express.co.uk.
Viso grūdo kvietinės duonos nauda
Tyrimo grupė nustatė, kad viso grūdo kvietinė duona sugebėjo žymiai sumažinti visceralinių riebalų kiekį per gana trumpą laiką.
Nors valgyti duoną, siekiant sumažinti pilvo riebalų kiekį atrodo kiek neįtikėtina, tačiau atsitiktinių imčių dvigubai aklas placebu kontroliuojamas intervencinis tyrimas, atliktas su 50 japonų, įrodė priešingai.
Mokslininkai nusprendė ištirti skirtingų duonos rūšių poveikį visceralinių riebalų parametrams. Tyrimo dalyviams 12 savaičių atsitiktine tvarka buvo paskirta pilno grūdo arba rafinuota kvietinė duona.
Buvo renkami dalyvių kraujo mėginiai ir kas šešias savaites atliekama kompiuterinės tomografijos (KT) nuskaitymus.
Ką parodė tyrimo išvados?
Po 12 savaičių viso grūdo kvietinės duonos grupėje sumažėjo visceralinių riebalų kiekis, o rafinuotos duonos grupėje jokios reikšmingos naudos nepastebėta.
„Šie pokyčiai grupėse labai skyrėsi“, – rašo tyrėjai.
Tiesą sakant, viso grūdo grupėje visceralinių riebalų plotas sumažėjo keturiais centimetrais. Tyrėjai padarė išvadą: „Visceralinių riebalų prevencijai gali padėti viso grūdo kvietinės duonos dieta“.
Nors tai buvo tik vienas tyrimas, kuriame dalyvavo nedidelė dalyvių imtis, nesmulkintų grūdų duonoje esančios skaidulos jau anksčiau buvo žinomos dėl naudos svorio metimui.
Tirpios skaidulos padeda sugerti vandenį ir suformuoti gelį, kuris sulėtina maisto slinkimą per virškinimo sistemą.
Sveikatos papildų gamintojas „Holland ir Barrett“ paaiškina, kad tai padeda ilgiau jaustis sotesniems, todėl valgoma mažiau ir per daug neužkandžiaujama.
Be to, ląstelienos yra ne tik duonoje, jos yra gausu vaisiuose, daržovėse, sėklose ir neskaldytiuose grūduose.
Kaip sužinoti, ar turite visceralinių riebalų?
Kadangi visceraliniai riebalai tūno giliai pilvo viduje, plika akimi jų nepastebėsite, tačiau tą jums padės atskleisti jūsų juosmens apimtis.
Moterims rizika padidėja, jei juosmens apimtis yra 80 ar daugiau, o vyrų – 94 centimetrai ar daugiau, rašo nacionalinė sveikatos konsultacijų tarnyba „Healthdirect“.
Gera žinia yra tai, jog visceralinių riebalų galima atsikratyti ne tik mankšta ir įvairiais mitybos patobulinimais, bet ir valgant viso grūdo duoną.