• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikas skrandžio rūgštingumas yra esminis faktorius žmogaus virškinimo procese. Tačiau kai kurie žmonės patiria per didelį skrandžio rūgštingumą, kuris gali sukelti nepatogumų ir rimtesnes sveikatos problemas, tokias kaip refliuksas ar opų susidarymas.  

Sveikas skrandžio rūgštingumas yra esminis faktorius žmogaus virškinimo procese. Tačiau kai kurie žmonės patiria per didelį skrandžio rūgštingumą, kuris gali sukelti nepatogumų ir rimtesnes sveikatos problemas, tokias kaip refliuksas ar opų susidarymas.  

REKLAMA

Norint sumažinti šį rūgštingumą ir pagerinti gerovę, daugelis ieško natūralių ir saugių būdų. Viena iš jų - maisto produktai, mažinantys skrandžio rūgštingumą, apie kuriuos pasakoja mitybos specialistas Mantas Liekis. 

M. Liekis sako, kad skrandžio rūgštingumas gali padidėti dėl tam tikrų medikamentų vartojimo, kurie gali sukelti skrandžio rūgštingumą. Pavyzdžiui vaistai nuo skausmo, tam tikri antibiotikai. 

„Taip pat skrandžio rūgštys gali atsirasti dėl „H. pylori“ infekcijos, genetinių priežasčių, skrandžio išleidimo angos obstrukcijos, didelio fizinio aktyvumo. 

REKLAMA
REKLAMA

Per didelį skrandžio rūgštingumą sukelia ir rūkymas, didelės maisto porcijos, aštrus maistas,  nutukimas, nėštumas, senyvas amžius, alkoholio vartojimas, tam tikrų maisto produktų naudojimas“, – sako mitybos specialistas. 

REKLAMA

Maisto produktai, padedantys sumažinti skrandžio rūgštingumą 

Vyras teigia, kad padidėjusio rūgštingumo simptomus apima: nemalonus pojūtis pilve, kuris gali pablogėti, esant tuščiam skrandžiui, pykinimas ar vėmimas, pilvo pūtimas, rėmuo, viduriavimas, sumažėjęs apetitas, nepaaiškinamas svorio kritimas 

„Pastebėjus daugelį iš šių simptomų pravartu kreiptis į gydytoją, tam kad išvengtumėte sveikatos komplikacijų ateityje”, – komentuoja M. Liekis. 

REKLAMA
REKLAMA

Visgi vyras sako, kad norint sumažinti skandžio rūgštingumą, į mitybos racioną būtų galima įtraukti daugiau apdorotų daržovių, vaisių, riešutų ir kitų produktų, turinčių gerųjų savybių. 

„Puikūs produktai – kalafiorai, bulvės, šparagai, žaliosios pupelės, imbieras, avižinių dribsniai, melionai, bananai, obuoliai, avokadai, graikiški riešutai, balta žuvis, alyvuogių aliejus. Taip pat, pagardams galima įtraukti ciberžolę, cinamoną, kitas žoleles. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Avižiniai dribsniai yra puikus skaidulų šaltinis. Avižos sugeria skrandžio rūgštį, todėl mažesnė tikimybė patirti refliuksą. Taip pat, dieta, kurioje gausu skaidulų, yra siejama su mažesne rūgšties refliukso rizika“, – sako Mantas. 

Vyras teigia, kad jo išvardinti vaisiai, organizmą gali praturtinti reikiamomis medžiagomis ir rečiau sukelia refliukso simptomus nei rūgštūs vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai. 

REKLAMA

„Kaip užkandis, vaisiai rečiau sukelia refliuksą nei maistas, į kurį pridėta riebalų ir cukraus, pavyzdžiui, šokoladas, traškučiai. Vaisiuose taip pat yra skaidulų, kurios yra reikalingos puikiai organizmo veiklai. 

Taip pat svarbu liesi baltymai. Liesoje mėsoje, pavyzdžiui, vištienoje, kalakutienoje, žuvyje ir jūros gėrybėse, yra mažai riebalų ir būtent todėl šie produktai turi mažesnę tikimybę sukelti refliukso simptomus, palyginus su riebia mėsa“, – pasakoja Martynas Liekis. 

REKLAMA

Medikamentų vartojimas

Mitybos specialistas sako, kad padidėjus skrandžio rūgštingumui, galima vartoti medikamentus, jeigu juos skiria gydytojas.  

„Pavyzdžiui, galima vartoti vaistus, mažinančius skrandžio rūgšties sekreciją (H2 receptorių inhibitorius, protonų siurblio inhibitorius – šiuo metu šie yra veiksmingiausi, nes beveik visiškai blokuoja skrandžio rūgšties sekreciją). 

Galima vartoti ir rūgštingumą neutralizuojančius vaistus (antacidiniai). Šie vaistai pradeda veikti greitai, nesumažina stemplės pažeidimo (tik kuriam laikui numalšina simptomus). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikamentus reikia vartoti atsargiai ir tik su gydytojo priežiūra“, – teigia M. Liekis.

Vyras teigia, kad žmonės klaidingai mąsto, jog saldiklių naudojimas mitybos racione gali neigiamai paveikti svorio kritimą.  

„Saldiklių naudojimas mitybos racione gali padėti sumažinti kalorijų kiekį gaunamą iš maisto ir taip palengvninti svorio kritimo procesą.  

Tai reiškia, kad saldiklių naudojimas iš oro nelemia svorio padidėjimo, svorio padidėjimą lemia tik per didelis kcal suvartojimas. Pavyzdžiui, meta analizė nurodo, kad saldiklių naudojimas gali padėti numesti svorio“, – komentuoja mitybos specialistas Mantas Liekis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų