Lazdyno riešutus gydytoja vadina vienais vertingiausių, tad jais kviečia paįvairinti mitybos racioną nors ir kasdien.
Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Sandra Čirė atkreipia dėmesį, kaip tinkamai laikyti riešutus namuose ir kviečia išbandyti jais gardintus keksiukus.
Saujelę riešutų rekomenduoja suvalgyti kasdien
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankaus maitinimosi piramidę, todėl kasdieniame mitybos racione riešutai turėtų rasti savo vietą.
Labiausiai riešutai vertinami dėl juose esančių sveikatai palankių riebalų, folio rūgšties, skirtingų mineralų bei antioksidantų.
„Riešutai – sotus produktas, puikiai tinkantis kaip užkandis tarp dienos valgymų ar kaip skirtingų patiekalų komponentas. Įvairios riešutų rūšys savo skoniais gali paįvairinti pabodusius patiekalus ar padažus. Visuose riešutuose (skirtingais kiekiais) galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų.
Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, į kuriuos pastaraisiais metais atkreipiama vis daugiau dėmesio. Tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas bei mažinanti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje“, – teigia E. Gavelienė ir priduria, kad bendra riešutų dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų, tad net ir skanaujant skirtingas jų rūšis tai derėtų daryti saikingai.
Trys naudingiausios riešutų rūšys
E. Gavelienė sako, kad visavertės mitybos racione turėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų, mat jų sudėtyje galima rasti ir įvairesnių maistinių medžiagų. Gydytoja išskiria tris ypač vertingas riešutų rūšis: migdolus, braziliškus ir lazdyno riešutus.
„Visi riešutai yra puikūs, tačiau tam tikras jų rūšis, dėl teikiamos naudos atskiroms žmonių grupėms, norėčiau išskirti. Pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutus, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškus.
Dar viena nuo seno mūsų kraštuose auganti rūšis – lazdyno riešutai. Jie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdyno riešutų yra net 15 gramų baltymų).
Taip pat lazdyno riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme. Ši medžiaga ypač reikalinga vaikams ir besilaukiančioms mamoms“, – pasakoja gydytoja.
Dietologė E. Gavelienė įspėja, kad riešutais gali mėgautis ne visi. Kai kuriems jie gali sukelti stiprią alergiją:
„Pasaulyje viena dažniausiai pasitaikančių alergijų yra žemės riešutams. Alergiški žmonės savo mitybos racione turėtų vengti arba visai atsisakyti šio produkto, o taip pat atidžiai skaityti ir kitų produktų etiketes, mat riešutų pėdsakų gali pasitaikyti tiek kruopose, tiek įvairiuose saldumynuose.“
Ar reikia plauti ir mirkyti?
Prieš valgant įvairius riešutus gydytoja rekomenduoja juos nuplauti arba išmirkyti. Plauti patariama jau išgliaudytus riešutus, taip nuo jų bus pašalinti nešvarumai, luobelės ir riešutai šiek tiek suminkštės. Tuo tarpu mirkyti riešutus geriausia norint subtilesnio skonio ar iš jų ruošiantis gaminti augalinius gėrimus.
„Svarbu paminėti, kad prieš valgant riešutus reikėtų juos nuplauti arba nuplikyti karštu vandeniu. Tokiu būdu sumažinamas toksinų ar kitų žalingų medžiagų kiekis, kuriais riešutai gali būti užteršti juos transportuojant.
Riešutų mirkymas didelės įtakos sveikatai neturi, bet taip gali paryškinti jų skonį, o kai kuriems tokia forma riešutus bus ir paprasčiau valgyti. Be to, pašalinus išorinę riešuto luobelę sumažinamas skaidulų kiekis, todėl tokius riešutus gali valgyti dažnai pilvo pūtimo varginami asmenys“, – pasakoja E. Gavelienė.
Išbrinkintus riešutus geriausia vartoti iškart, galima juos pakartotinai išdžiovinti arba įdėti į šaldytuvą. Tačiau suvartoti tokius riešutus geriausia per 1–2 savaites, rašoma spaudos pranešime.
Kaip laikyti riešutus namuose?
Skirtingos riešutų rūšys džiugina ne tik nauda sveikatai, bet ir ypatingais skoniais. Produktų kategorijos vadovė Sandra Čirė pasakoja, kad riešutai yra populiarūs ištisą sezoną, bet labiausiai – prieš didžiąsias metų šventes.
„Nors prekybos centruose parduodami riešutai nėra iš Lietuvos miškų, tačiau jie auginami specialiuose ūkiuose ir mūsų šalį pasiekia iš viso pasaulio. Savo asortimente šiuo metu turime virš 10 skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdyno ar migdolų iki egzotiškesnių, pavyzdžiui, mūsų rinkoje neseniai pradėjusių populiarėti makadamijų ar pekaninių karijų riešutų.
Pastaraisiais metais lietuviai labai dažnai renkasi ir pistacijų riešutus, pastebimas didėjantis anakardžių bei migdolų populiarumas. Pirkėjams siūlome ir įvairių riešutų rinkinių, tačiau dažniau jie įsigyja mišinius su džiovintais vaisiais.
Labai džiugu matyti sveikatai palankesnių užkandžių poreikį“, – teigia S. Čirė ir priduria, kad dalis pirkėjų renkasi kepintus riešutus su mažiau druskos arba visai nesūdytus.
Produktų kategorijos vadovė primena, kad prieš valgant spintelėje užsigulėjusius riešutus turėtume atkreipti dėmesį į jų išvaizdą:
„Jeigu riešutai patamsėję, suskilę, sudžiūvę, tai galėtų būti indikatorius, kad riešutai jau nebėra tinkami vartoti. Taip pat riešutai sendami gali suminkštėti, prarasti traškumą bei įgauti karstelėjusį ar rūgštesnį skonį.
Norint ilgiau riešutus išlaikyti šviežius namuose, patartina juos laikyti ne aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, o geriausia – šaldytuve, sandariai supakuotus ir toliau nuo aštrų kvapą turinčių produktų.“
Kulinarijos technologai namuose kviečia išsikepti minkštų keksiukų su obuoliais, avižomis ir lazdynų riešutais. Šis kepinys bus ne tik gardus, bet ir nebrangus.
Obuolių, avižų ir lazdynų riešutų keksiukai
Keksiukams reikės: 2 vnt. obuolių; 200 g viso grūdo dalių miltų; 75 g rudojo cukraus; 150 g avižinių dribsnių; 10 g kepimo miltelių; 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono; 0.5 arbatinio šaukštelio druskos; 100 g sviesto; 300 g pasukų; 2 vnt. kiaušinių; 75 g lazdyno riešutų.
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 180° C temperatūros.
Nulupkite obuolius ir supjaustykite juos 1,5 cm dydžio gabalėliais.
Dideliame dubenyje sumaišykite viso grūdo miltus, rudąjį cukrų, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
Ištirpinkite sviestą ant silpnos ugnies ir išplakite su pasukomis bei kiaušiniais.
Atidėkite ketvirtadalį obuolių gabalėlių ir 25 g lazdyno riešutų.
Dubenyje sumaišykite sausus produktus su šlapiais, sudėkite likusius obuolių gabalėlius bei 50 g lazdyno riešutų ir užmaišykite tirštą tešlą.
Į kiekvieną keksiuko formelę dėkite po du valgomuosius šaukštus tešlos, bet ne iki pat formelių kraštų. Ant keksiukų viršaus dėkite likusius obuolių gabalėlius ir lazdyno riešutus, šiek tiek įspauskite juos į tešlą.
Kepkite keksiukus ant vidurinės orkaitės lentynos maždaug 35 min. Patikrinkite bambukiniu pagaliuku, ar jie iškepę. Jei ištrauktas pagaliukas bus sausas – keksiukai iškepė. Palaukite 10 minučių, kol keksiukai atvės, o tada atsargiai juos išimkite iš kepimo formelių.
Skanaus!