Gydytoja atskleidė, kiek kiaušinių rekomenduojama suvalgyti per dieną.
Kiaušiniai – baltymų šaltinis
Anot E. Kliukaitės-Sidorovos kiaušiniuose yra gausu organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Jie mokslininkų yra vertinami itin palankiai.
„Yra daug duomenų apie kiaušinių sudėtį. Iš principo, tai yra aukštos kokybės visavertis baltymų šaltinis. Kiaušiniai tikrai turi daug įvairių maistinių medžiagų, tame tarpe tokių, kaip cholino, vitamino D, jodo, B grupės vitaminų.
Kalbant apie platesnę sudėtį, tai kiaušiniuose yra vitamino A, fosforo, seleno. Tad šio maisto produkto naudingų medžiagų sąrašas yra nemažas.
Svarbu paminėti ir tai, kad viename vidutinio dydžio kiaušinyje yra 4,6 gramai riebalų, iš kurių 1,7 gramo yra mononesočiosios riebalų rūgštys. Taip pat šiame viename kiaušinyje yra 177 miligramai cholesterolio.
Tačiau baltymų jame yra daugiau. Viename vidutinio dydžio kiaušinyje būtų 6,4 gramo baltymų. Dar iš jo gauname apie 66 kilokalorijas“, – apie kiaušinių naudą kalbėjo gydytoja dietologė.
Gali grėsti apsunkimas
Gydytoja pokalbio metu pasakojo, jog yra nustatyta kiaušinių kiekio dienos norma. Ši rekomendacija tinkama visiems sveikiems žmonėms.
„Dėl kiaušinių kiekio, tai paprastai pagal įvairių daugelio sveikatos organizacijų rekomendacijos, saugus suvartoti kiekis yra 1-2 kiaušiniai per dieną.
Tačiau reiktų paminėti, kad rekomendacijos gali skirtis priklausomai nuo individualių sveikatos poreikių ir suvartojamų maisto produktų“, – dienos kiaušinių normą atskleidė E. Kliukaitė-Sidorova.
Visgi, kaip žinia, per šv. Velykas dažniausiai suvalgoma daugiau nei 1-2 kiaušiniai per dieną. Anot gydytojos, tuomet galima pajusti nemalonių šalutinių efektų.
„Gali sutrikti virškinimas, kai suvalgome per dieną daugiau nei rekomenduojamą normą kiaušinių. Jeigu suvalgome ir dar kažkokio kito riebalų turinčio maisto, tai gali būti apsunkimo jausmas, galime persivalgyti, gali pykinti“, – paaiškino gydytoja.
Kiaušinių nauda ir rekomendacijos
Nepaisant to, kad didesnis vienkartinis kiaušinių suvalgymas gali sukelti šalutinius poveikius, jie naudingi organizmui ir apie jų teigiamą poveikį yra žinomą daugiau nei žalą.
„Gilinantis ar kiaušinius valgyti sveikatai palanku, ar rizikinga, tai šiuo metu labiau kalbama apie jų naudą nei žalą.
Mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad jie turi teigiamą arba neutralų poveikį sveikatos žymenims ir nekelia pavojaus, kai reguliariai valgomi laikantis subalansuotos mitybos.
Asmenų grupėms, kurioms reikia daug maistinių medžiagų, pavyzdžiui, pagyvenusiems žmonėms, kūdikiams, vaikams, nėščioms moterims ir sportininkams, kiaušiniai yra aukštos kokybės baltymų šaltinis, aprūpinantis svarbiausiais mikroelementais, tokiais kaip vitaminas D, jodas, folio rūgštis ir cholinas.
Jie gali padidinti raumenų masę, baltymų sintezę, sumažinti riebalų masę. Taip pasitarnaujant ir palaikant optimalią kūno sudėtį. Taip pat kiaušiniai gali pagerinti sotumo jausmą, sumažinti energijos suvartojimą.
Atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų (RCT) duomenys rodo, kad kiaušiniai paprastai turi nedidelį poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje. Stebėjimo tyrimuose didesnis kiaušinių suvartojimas nebuvo susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Tačiau būtina pažymėti, jog stebėjimo tyrimų duomenys vertinat širdies ir kraujagyslių riziką prieštaringi, atsižvelgiant į tai ar pradinė populiacija yra sveika, ar jau serga cukriniu diabetu. Pažymima, jog tiriamosiose grupėse suvartotų kiaušinių skaičius svyravo nuo 4 iki 42 kiaušinių per savaitę, o kontroliniai maisto produktai labai skyrėsi, todėl dažnai buvo didelis nevienalytiškumas.
Sergant lėtinėmis ligomis, pvz., širdies ir kraujagyslių, 2 tipo cukriniu diabetu, nutukimu galima būtų apsiriboti suvalgant 4 kiaušinius per savaitę.
Kiaušiniai įvertinti kaip tvarus gyvūninių baltymų šaltinis, kuris turi mažiausią poveikį aplinkai“, – atskleidė gydytoja.