Kaip ilgai galima laikyti vištieną šaldytuve ar šaldiklyje?
Atsako Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas: „Žalią sušaldytą vištieną šaldiklyje galima laikyti ilgai ir net sunku pasakyti konkretų terminą. Nesaugi sveikatai ji nebus, bet itin ilgai laikant pakinta produkto skonis, biologinė vertė. Tačiau jei vištiena buvo sušaldyta ir neatšildyta, ja neapsinuodysite. Tuo tarpu atvėsinta mėsa šaldytuve gali būti laikoma ne ilgiau nei tris dienas. Tokia rekomendacija nežinant tikslaus galiojimo laiko“.
Kaip atskirti lietuvišką vištieną parduotuvėje?
Atsako „Vilniaus paukštyno“ prekinių ženklų vadovė Monika Romaškaitė: „Parduotuvėje matant skirtingas šviežios vištienos pakuotes gali susidaryti įspūdis, kad visos jos turi lietuviškus pavadinimus ir lietuvišką ženklinimą. Tačiau lietuvių kalba dar nereiškia, kad tai yra lietuviškas produktas. Tokie produktai gali būti atvežti iš užsienio šalių, tačiau tik supakuoti Lietuvoje. Norint būti užtikrinam dėl prekės rekomenduojame atkreipti dėmesį į veterinarinį ženkliuką. Tai privalomas ženklinimas kiekvienai pakuotei. Radus ovalios formos ženkliuką ant pakuotės, atkreipkite dėmesį, kokiomis raidėmis prasideda žymėjimas. Jei LT, reiškia, kad produkcija lietuviška“.
Kuri vištienos dalis yra vertingiausia?
Atsako prof. dr. R. Stukas: „Vertingiausia yra vištos krūtinėlė. Jos raumenys – puikus visaverčių baltymų šaltinis, o baltuosiuose raumenyse yra ypatingai gerai subalansuotos aminorūgštys. Juk ir raumenis auginantys sportininkai valgo būtent vištos krūtinėlę. Vištienos šlaunelė taip pat turi aminorūgščių ir baltymų, bet jei lygintume biologinę vertę, baltieji raumenys yra ypač naudingi dėl imuninių ląstelių statybos, todėl visada patariama rinktis krūtinėlę“.
Ar pasibaigus ant pakuotės nurodytai galiojimo datai, jei kvapas išlieka geras, galima vis dar valgyti tokią vištieną?
Atsako „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis:
„Pasitaiko, kad net ir esant tinkamai galiojimo datai, tačiau dėl netinkamo sandėliavimo ar vištienai nepritaikytos temperatūros, vištiena gali tapti nebetinkama vartojimui. Todėl visais atvejais yra rekomenduojama atidžiai patikrinti, ar pakuotė nepažeista, ir įsitikinti, ar mėsa laikoma tinkamoje temperatūroje. Vištieną geriausia laikyti +4 laipsnių temperatūroje. Jei vištienos šviežumu suabejojate, atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą. Šviežia vištiena turėtų būti šviesiai rausva, o blauzdelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Paukštienos valgyti nederėtų jei mėsa papilkėjo, o pakuotėje matomas per didelis kiekis skysčių. Neįpakuotos vištienos šviežumą išduoda ir nemalonus specifinis kvapas“.
Kodėl negalima atšildytos vištienos ir vėl užšaldyti?
Atsako prof. dr. R. Stukas: „Svarbu prisiminti, kad vištieną reikia atšildyti palaipsniui, o atšilusią ją rekomenduojama iš karto gaminti. Kadangi ji buvo užšaldyta ir vėl atšildyta, nežinosime, ar nepateko mikrobų ar bakterijų, todėl vartoti dar kartą užšaldytą vištieną gali būti pavojinga sveikatai. Pakartotinis užšaldymas taip pat sumažina ir biologinę vertę“.
Kaip teisingai atšildyti vištieną prieš gaminimą?
Atsako R. Čironis: „Teisingiausias atšildymo būdas – iš šaldiklio išimtą mėsą perdėti į šaldytuvą. Taip palaipsniui atitirpdama vištiena neišsausėja ir yra tokia pat skani kaip šviežia mėsa. Jeigu norime atšildyti smulkesnes vištienos dalis, tam gali užtekti ir pusės dienos, o jei visą viščiuką – rekomenduojama iš šaldiklio jį išimti likus parai iki kepimo. Prieš gaminant atšildytą vištieną 30 min. dar derėtų ją palaikyti kambario temperatūroje. Taip įsitikinsite, kad mėsos temperatūra tiek išorėje, tiek viduje yra vienoda, o kepant ji sušils tolygiai“.
Kaip parduotuvėje žymimi sveikatai palankesni produktai?
Atsako prof. dr. R. Stukas: „Renkantis produktus rekomenduojama atkreipti dėmesį į „Rakto skylutės“ simbolį, kurį rasite ant sveikatai palankesnių produktų pakuočių. Tai yra nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema, kuri pirkėjams padeda greičiau suprasti, kurie tos pačios grupės produktai turi mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų ir pan.“.
Ar tiesa, kad kepimas ir virimas prailgina paukštienos galiojimo laiką?
Atsako prof. dr. R. Stukas: „Jei yra paruoštas patiekalas, visada atkreipkite dėmesį į jo galiojimo laiką. Remiantis mitybos taisyklėmis, sveikiausias yra tą dieną pagamintas maistas. Tai reiškia, kad prisigaminti maisto savaitei nerekomenduojama, o ir jau virtą ar keptą patiekalą geriausia suvartoti tą pačią dieną. Taip produktai nepraras savo vertingųjų savybių“.
Ar prieš gaminimą reikėtų vištieną nuplauti?
Atsako R.Čironis: „Anksčiau žmonės galvodavo, kad nuplovus mėsa taps švaresnė. Tačiau iš tiesų vištienos plauti nereikia, nes pirkėjus pasiekia saugiai specialiose apsauginėse dujose įpakuoti produktai. Išėmus gaminį iš pakuotės telieka jį nusausinti ir pagardinus prieskoniais galima pradėti gaminti norimą patiekalą.“
Kodėl kepant vištieną iš jos išsiskiria daug vandens?
Atsako prof. dr. R. Stukas: „Jei turite galvoje sušaldytą vištieną, kuri kepama dar tinkamai neatšildyta, išsiskiria ne vanduo, o audinių skysčiai. Jei sušaldyta mėsa bus palaipsniui atšildyta, viskas turi būti gerai“.
Ar viščiuko mėsa yra geresnė už senos dedeklės vištos?
Atsako R.Čironis: „Sunku pasakyti, kuri mėsa yra geresnė, nes tiek viena, tiek ir kita gali būti skirta skirtingiems patiekalams pasigaminti. Kepimui labiau tiks viščiuko broilerio mėsa, o višta dedeklė tiks sultiniui. Žinoma, jos mėsa gali būti kietesnė, todėl jei norima pasigaminti sultinį, kuriame būtų sultingos mėsos, tam puikiai tiks broileris“.
Kaip ruoštą vištieną geriausia duoti vaikui ir kuri dalis jam naudingiausia?
Atsako prof. dr. R. Stukas: „Biologiškai vertingiausia yra vištienos krūtinėlės mėsa. Vaikui rekomenduojama ją išvirti pašalinus riebalus ir odą arba įsigyti krūtinėlę atskirai. Tačiau vaikui ji gali pasirodyti sausa, tad galima ją sumalti ir pagardinti. Beje, vištos šlaunelė taip pat gali būti naudinga, tačiau ruošti reikėtų laikantis sveikos mitybos taisyklių“.
Ar geriau pirkti visą supakuotą viščiuką, o galbūt geriausia dalimis ir ne pakuotėje?
Atsako R.Čironis: „Įsigijus supakuotą vištieną galite būti tikri, kad tai saugiau, nes tokiam produktui supakuoti yra naudojamos apsauginės dujos. Tuo tarpu nesupakuoto produkto galiojimas yra trumpesnis. Jį veikia skirtingos temperatūros, o gulėdamas vitrinoje toks produktas praranda ir prekinę išvaizda, apdžiūsta. Tačiau ar pasirinksite visą viščiuką, ar atskiras jo dalis, iš tokios mėsos gausite skirtingus jos privalumus. Jei mėgstate tik, pavyzdžiui, sparnelius, galima įsigyti tik šią dalį, o jei ketinate ruošti viščiuką visai šeimai, kiekvienas tikrai atras dalį, kuri jam bus skaniausia. Dažnai žmonės perka tik tiek, kiek gali suvartoti vienu kartu, todėl dažniau renkasi atskiras vištos dalis“.
Kodėl negalima valgyti pusiau keptos vištienos, jei galima valgyti ne visiškai iškeptą jautieną?
Atsako prof. dr. R. Stukas: „Vištiena gali kelti salmoneliozės riziką, nes vištos neretai būna užkrėstos salmonelėmis. Jei vištiena nebus pakankamai apdorota, salmonelės gali išlikti gyvos ir sukelti apsinuodijimą. Tad svarbu ne tik tinkamai pasirinkti patį produktą, bet ir atsižvelgti, ar tinkamai jį ruošiate“.