• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grilis – neatsiejama vasaros dalis, o tinkamos mėsos pasirinkimas gali nulemti viso kepimo sėkmę. Kiekvienas renkasi pagal skonį: vieniems patinka sultinga jautiena, kiti neįsivaizduoja grilio be vištienos ar šonkauliukų. Mėsa – puikus baltymų, cinko ir įvairių vitaminų šaltinis, tačiau svarbu žinoti, kurios rūšys labiausiai tinka kepimui ant grotelių, o kurios reikalauja daugiau dėmesio. Kokie yra skirtingų mėsos rūšių privalumai ir trūkumai bei ką verta rinktis griliui, kad patiekalai būtų ne tik gardūs, bet ir maistingi?

Grilis – neatsiejama vasaros dalis, o tinkamos mėsos pasirinkimas gali nulemti viso kepimo sėkmę. Kiekvienas renkasi pagal skonį: vieniems patinka sultinga jautiena, kiti neįsivaizduoja grilio be vištienos ar šonkauliukų. Mėsa – puikus baltymų, cinko ir įvairių vitaminų šaltinis, tačiau svarbu žinoti, kurios rūšys labiausiai tinka kepimui ant grotelių, o kurios reikalauja daugiau dėmesio. Kokie yra skirtingų mėsos rūšių privalumai ir trūkumai bei ką verta rinktis griliui, kad patiekalai būtų ne tik gardūs, bet ir maistingi?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jautiena

Jautiena yra viena iš maistingiausių mėsos rūšių, nes joje gausu geležies, cinko, B grupės vitaminų ir visaverčių baltymų. Tinkamai paruošta jautiena pasižymi ypatingu skoniu ir aromatu. Be to, ji gali būti labai sultinga, jei kepama tinkamai. Vis dėlto, ne visos jautienos dalys tinkamos greitam kepimui – kai kurios gali būti kietos ar sausos. Taip pat jautiena paprastai yra brangesnė nei kitos mėsos rūšys. Norint išvengti kietumo, reikia laikytis tinkamos kepimo temperatūros ir laiko.

REKLAMA

Griliui labiausiai tinka jautienos nugarinė, antrekotas, šonkauliai ar mėsainiams skirtas faršas. Gerai išmarginta riebių gyslelių (marmurinė) jautiena išlieka sultinga net ir kepant ant atviros liepsnos. Didkepsniui geriausia kepti ant stipriai įkaitinto grilio, trumpai ir ne per ilgai.

Aviena

Ši mėsos rūšis turtinga skonio ir tekstūros, kurioje yra daug geležies, cinko, omega-3 riebalų rūgščių. Ji dažnai vertinama dėl savo unikalumo ir maistingumo. Tačiau ne visi mėgsta specifinį avienos kvapą ir skonį. Kai kurioms avienos dalims reikia ilgesnio apdorojimo, kad mėsa būtų minkšta. Taip pat ji gali būti riebesnė, nors tai priklauso nuo pjūvio.

REKLAMA
REKLAMA

Griliui labai tinka avienos šonkauliukai, nugarinė ar maltos mėsos iešmeliai. Geriausia rinktis ėriuko mėsą, nes ji švelnesnė ir minkštesnė. Marinuota aviena su Viduržemio prieskoniais (rozmarinas, česnakas, citrina) puikiai tinka kepimui ant grotelių.

Kiauliena

Tai viena populiariausių mėsos rūšių Lietuvoje. Ji nebrangi, lengvai paruošiama ir gana universali. Kiaulienoje yra baltymų, B grupės vitaminų, ypač B1 (tiamino). Kai kurios kiaulienos dalys yra gana riebios, o per ilgai kepamos gali tapti sausos. Taip pat svarbu gerai iškepti kiaulieną, nes joje gali būti patogeninių bakterijų, jei mėsa nebus iškepta iki reikiamos temperatūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Griliui puikiai tinka kiaulienos sprandinė, šonkauliukai, nugarinė ar marinatai iš faršo. Kiauliena gerai sugeria marinatus, todėl galima eksperimentuoti su saldžiarūgščiais ar aitriais skoniais. Kepant svarbu neišsausinti – patartina naudoti vidutinę kaitrą ir vengti per ilgo kepimo.

REKLAMA

Kalakutiena

Kalakutiena – liesa, lengvai virškinama mėsa, puikiai tinkanti tiems, kas ieško sveikesnių alternatyvų. Ji turi mažai riebalų, bet yra puikus baltymų šaltinis. Svarbu žinoti, kad dėl mažo riebalų kiekio kalakutiena greitai išdžiūsta, ypač kepant ant grilio. Dėl šios priežasties ją būtina marinuoti arba papildomai drėkinti kepimo metu.

REKLAMA

Griliui labiausiai tinka kalakutienos šlaunelės, krūtinėlė ar net maltos kalakutienos iešmeliai. Rekomenduojama naudoti aliejaus pagrindo marinatus ir kepti netiesioginiu būdu (ne tiesiai virš liepsnos) tam, kad mėsa išliktų sultinga. Todėl galima kepti folijoje ar su daržovėmis.

Vištiena

Tai gana populiarus pasirinkimas dėl savo lengvo skonio, mažesnio riebalų kiekio ir maistingumo. Vištienoje gausu baltymų, o krūtinėlė ypač vertinama tarp sveikatai besirūpinančių žmonių. Tai universali mėsa, tinkanti įvairiems receptams. Vis dėlto, krūtinėlė dažnai tampa sausa, jei kepama per ilgai. Taip pat, kaip ir kalakutiena, vištiena turi būti pilnai iškepusi, kad būtų saugi vartoti.

Griliui tinka tiek vištienos šlaunelės, tiek sparneliai, tiek ir visos vištienos gabaliukai ant iešmų. Ypač populiarūs yra vištienos sparneliai su įvairiais glazūravimo padažais (pvz., BBQ ar medaus-garstyčių). Krūtinėlę rekomenduojama marinuoti ir kepti trumpai, kad ši išliktų sultinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų