„Jei sugalvosite užsiveisti sode, parinkite vietą, kur vakarojate. Nakviša turi ypatingus žiedus, kurie skleidžiasi per kelias sekundes vakare.
Tiesiog akyse, dar tūbele suvyniotas žiedas, lyg spragtelėjus kokiam užtaisui, išsiskleidžia į didelę geltoną saulytę. Ir kaip kvepia. Vakarais, prie puodelio žolelių arbatos puikus spektaklis ir kvapai“, – sako žolininkė Jolanta.
Pasak moters, vertingiausios yra nakvišos sėklos, kurios susiformuoja kapsulėje, nukritus žiedui. Joje gana daug mažyčių sėklyčių.
„Na, kad patys šalto spaudimo sėklelių aliejų išsispausime, manau, nerealu svajoti, bet grūstuvėje sėklėles sutraiškyti ir ant duonos, salotų, ar tiesiog į burną... Galima ir netraiškytas sėklytes dantukais sutraiškyti ir taip vertingą aliejų naudoti“, – patikina ji.
Nakvišų aliejus yra naudingas mūsų grožiui: plaukams, nagams, odai ir moteriškai savijautai, ypač menstruacijų dienomis ar po gimdymo.
Nakvišos taip pat mažina cholesterolio kiekį, gerina kraujotaką, saugo nuo insulto ir infarkto, mažina nervingumą, irzlumą. Kanados indėnai jau prieš 500 metų sutrintomis sėklytėmis gydydavo odos išbėrimus.
„Dar paskaičiau, kad ir nakvišų šaknys labai vertingos ir galima jas tiek žalias, tiek virtas valgyti. Tik šaknys turi būti pirmamečio augalo, dar nežydinčio, na, kaip ir morkos. Beje, ir jauni lapeliai, ir stiebeliai, ir žiedeliai tinka salotoms“, – pataria žolininkė Jolanta.