Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi trijų skanių ir sveikų desertų su avietėmis idėjomis.
Pasak Mindaugo Tamošiūno, minėto prekybos tinklo Komercijos ir rinkodaros tarnybos Bakalėjos, gėrimų ir ne maisto prekių departamento vadovo, įpusėjęs vasaros sezonas tradiciškai koreguoja ir pirkinių krepšelio turinį – juose vis dažniau atsiranda uogos, o tarp jų neretai – ir avietės.
„Avietės yra vienos populiariausių uogų, kartu su šilauogėmis, braškėmis ir trešnėmis. Antroji vasaros pusė yra aviečių pikas, tad sezono metu jų pardavimai vidutiniškai išauga du kartus. Tačiau, nepaisant uogų sezoniškumo, jų pardavimų šuolius matome ir per tokias šventes kaip Valentino ar Moters diena. Tuo metu uogų paklausa gali šoktelėti net 3–4 kartus“, – sako M. Tamošiūnas.
Pasak jo, per metus minėtas prekybos tinklas vidutiniškai parduoda apie 15 tonų aviečių, iš kurių 5 proc. sudaro lietuviškos kilmės. Kitos atkeliauja iš tokių šalių kaip Marokas, Ispanija, Italija, Graikija, Vengrija ir Lenkija.
Tuo tarpu maisto ekspertė V. Juodkazienė teigia, kad avietės – universalios uogos, dėl savo skonio ir tekstūros lengvai pritaikomos įvairiems receptams. Ji dalijasi vasariškų desertų su avietėmis idėjomis bei jų gaminimo subtilybėmis.
Minkšti avižiniai sausainiai su avietėmis
Avižos laikomos vienais vertingiausių grūdų, nes jose gausu žmogaus sveikatai svarbių vitaminų ir mineralų. V. Juodkazienė taip pat pastebi, kad avižos labai tinkamos ir daugelio jau pamėgtos ir konditerijoje.
„Jau kuris laikas vyrauja požiūris, kad avižos nebėra skirtos tik košei. Šiandien iš jų kepama sveikuoliška duona ar blynai, gaminama granola, o avižiniai sausainiai tapę jau, tikriausiai, kiekvienos virtuvės klasika. Avižos puikiai dera ir su įvairiomis uogomis, tarp jų ir avietėmis. Toks derinys suteikia sotumą, aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis ir, žinoma, sukuria išskirtinį vasarišką skonį“, – teigia maisto ekspertė.
Jums reikės: 100 g avižinių dribsnių; 90 g viso grūdo kvietinių miltų; 120 ml medaus; 1 didelio kiaušinio (kambario temperatūros); 2 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus; 1 a. š. vanilės ekstrakto; 1 ½ a. š. kepimo miltelių; ½ a. š. malto cinamono; Žiupsnelio druskos; Didelės saujos šviežių aviečių.
Paruošimas:
Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus – avižas, miltus, druską, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame dubenyje supilkite kokosų aliejų, vanilės ekstraktą, medų, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Šlapią masę pilkite į dubenį su sausa mase, viską gerai išmaišykite. Atsargiai į tešlą įmaišykite avietes. Tešlą dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Formuokite apvalios formos sausainius. Kepkite apie 15 minučių, iškepusius palikite trumpam atvėsti. Iš šio kiekio išeina apie 15 vnt. sausainių.
Šokoladiniai krepšeliai su avietėmis
Saldžios ir sultingos avietės, pasak maisto žinovės, puikiai dera ir su juoduoju šokoladu – toks duetas sukuria unikalų skonį.
„Rekomenduoju rinktis kuo aukštesnės kokybės juodąjį šokoladą, nes tai vienas pagrindinių šio deserto ingredientų. Geriausia rinktis juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra bent 70 proc. kakavos. Recepte naudojamas kokosų pienas sušvelnins kartesnį šokolado skonį“, – pataria maisto ekspertė.
Jums reikės: Puodelio šviežių aviečių; Plytelės juodojo šokolado (kuriame yra bent 70 proc. kakavos); 1 v. š. kokosų aliejaus; 1 v. š. kokosų pieno.
Paruošimas:
Avietes nuplaukite ir nusausinkite. Pasiruoškite keturias neprilimpančios medžiagos keksiukų formeles ir į jas įtieskite popierines keksiukų formeles. Garų vonelėje ištirpinkite kokosų aliejų, dėkite susmulkintą šokoladą ir maišydami kaitinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kokosų pieną ir nuimkite šokolado masę nuo kaitros. Paruoškite krepšelius – supilkite šokolado masę lygiomis dalimis į formeles. Tuomet dėkite avietes – po 2–3 avietes į masę ir po 4–5 vnt. ant viršaus. Krepšelius dėkite į šaldiklį vienai valandai, kad sustengtų.
Šaldytas aviečių skonio graikinis jogurtas
Daug baltymų, kalcio ir kitų žmogaus sveikatai vertingų medžiagų turintis graikinis jogurtas paskutiniuoju metu labai išpopuliarėjo. Pasak V. Juodkazienės, jis dažnai naudojamas ir konditerijoje dėl unikalios savo tekstūros.
„Graikinis jogurtas turi mažiau skysčio ir yra tirštesnis nei įprastas jogurtas, todėl jis itin mėgstamas konditerių siekiant išgauti šilkinę ir kreminę deserto tekstūrą. Sodraus skonio jogurtas puikiai dera su saldžiomis ir gaiviomis avietėmis. Be to, abu produktai tinkami vartoti ir juos atšaldžius, todėl ir šaldytu aviečių skonio graikiniu jogurtu galima mėgautis ištisus metus“, – pranešime spaudai teigia maisto žinovė.
Jums reikės: 1,5 puodelio šaldytų aviečių; Puodelio graikinio jogurto (be skonių); 3 v. š. medaus; ⅓ puodelio citrinos sulčių; 2 v. š. smulkintos citrinos žievelės.
Paruošimas:
Dubenyje sumaišykite jogurtą, uogas, citrinos žievelę, citrinų sultis ir medų. Elektrinio trintuvo pagalba sumaišykite ingredientus iki tolygios masės. Dubenį su mase dėkite į šaldiklį 6–8 valandoms. Kas 2 valandas masę vis pamaišykite, siekiant išvengti kristalizacijos proceso. Patiekite atskiruose indeliuose su šviežiomis uogomis.