Šeštadienį, likus vos dienai iki Seimo rinkimų, TV3 gero kino vakare žiūrovų laukia Roberto Kuliūno režisuota lietuviška komedija „Aš gyvas“, kurioje sarkastiškai ir ironiškai aptariamos ir politinės bei rinkiminės aktualijos.
Filmo siužetas pasakoja apie pagrindinio veikėjo Tomo Paparčio (akt. Leonardas Pobedonoscevas) kovą su biurokratine sistema.
Dėl absurdiškos klaidos, Tomas oficialiai paskelbiamas mirusiu – jo asmens dokumentai tampa nebegaliojantys, banko kortelės neveikia, taip pat jis netenka ir namų.
Tačiau Tomas nesutinka pasiduoti ir imasi neįprastų priemonių, kad įrodytų, jog vis dar yra gyvas. Vienas iš jo planų – eiti į politiką ir kandidatuoti į miesto merus.
O ką gi pagaminti, pažiūrėjus filmui pagavus įkvėpimui/ Jau laidos pradžioje Laurynas juokavo, kad gali tekti ruošti pieniškas dešreles – juk tai buvo mėgstamiausias filmo veikėjų patiekalas, tačiau pasirinko kitokį, rafinuotesnį ir autentišką patiekalą – zrazus.
Lazdynų Pelėdos ristiniai zrazai su pomidorų salotomis ir bulvių koše su majonezu
Zrazams reikės:
- 1 kg jautienos kumpio;
- 2 svogūnų;
- 150 g juodos ruginės duonos džiūvėsių ar trupinių;
- 2 kiaušinių;
- 200 g sviesto;
- 300 ml jautienos sultinio „Sauda“;
- Druskos ir juodųjų pipirų „Sauda“.
Bulvių košei reikės:
- 1 kg bulvių;
- ~150 ml pieno;
- 3 česnako skiltelių;
- 4 v. š. sviesto;
- 4 v. š. majonezo „Vilniaus „Pirmas lietuviškas“;
- Druskos „Sauda“.
Pomidorų salotoms reikės:
- 1 kg įvairių spalvų pomidorų;
- Ryšulėlio šviežių petražolių;
- Kelių lapelių šviežio baziliko;
- 1 šalotinio svogūno;
- Apie 4 v. š. alyvuogių aliejaus;
- Apie 2 v. š. raudonojo vyno acto;
- 1 a. š. citrinos sulčių;
- Česnako granulių „Sauda“;
- Druskos ir pipirų „Sauda“.
Gamyba:
Zrazai: Jautienos kumpį supjaustykite plonomis riekelėmis, gerai išmuškite, pagardinkite „Saudos“ druska ir pipirais bei palikte pusvalandžiui pastovėti.
Pasiruoškite įdarą: sumaišykite svieste apkepintą smulkintą svogūną, smulkintus duonos džiuvėsius ar trupinius ir kiaušinius. Viską pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą dėkite ant kumpio riekelių, susukite į ritinėlius ir sutvirtinkite kulinariniu siūlu, kad neišsileistų.
Zrazus kepkite ant sviesto, kol visos pusės paruduos, o vėliau troškinkite sultinyje, į kurį įdėta apie 50 g sviesto. Tiekiant kulinarinį siūlą reikia nukirpti, o sultinio neišpilti – jis bus naudojamas, kaip padažas ant zrazų.
Bulvių košė: Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nupiltą vandenį pasilikite - jo gali prireikti. Užkaitinkite pieną, jame ištirpinkite sviestą, dėkite bulves, smulkintas česnako skilteles ir trinkite košę.
Jei košė pasirodys per sausa, įpilkite bulvių nuoviro. Galiausiai, pagardinkite košę druska ir Vilniaus „Pirmu lietuvišku“ majonezu. Viską gerai išmaišykite.
Pomidorų salotos: Dubenyje sumaišykite supjaustytus pomidorus, smulkintą svogūną, žalumynus, prieskonius, aliejų, vyno actą bei citrinos sultis. Pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais.
Patiekalą serviruokite „Gerduvos“ lėkštėje: dėkite bulvių košės, ant jos paruoštą zrazą, jį apšlakstykite likusiu sultiniu, o šalia patiekite pomidorų salotas. Skanaus!
Patiekalas gamintas ir serviruotas induose iš „Gerduva.lt“
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3