Belaukiant saulės ir geresnių orų „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė įvardijo, kokie vaisiai bei daržovės ne tik padeda greičiau įdegti, bet ir apsaugo odą nuo žalingų ultravioletinių spindulių. Žinoma, nereikėtų pamiršti kartu naudoti ir apsauginius kremus.
Morkos
Morkos žinomos kaip geriausios pagalbininkės norintiems gražiai ir natūraliai įdegti. Jose yra visa gausybė beta karoteno, kuris suteikia odai rusvesnį atspalvį ir išsaugo elastingumą, todėl ji gauna mažiau kenksmingų utravioletinių saulės spindulių.
„Įdomu tai, kad morkos skatina įdegį net ir be saulės pagalbos, todėl rekomenduoju jas įtraukti į savo mitybą tiems, kurie nori gražiai įdegti, tačiau ypač saugo ir rūpinasi savo oda. Įprastus užkandžius pakeiskite morkų lazdelėmis ar iškepkite jas orkaitėje ir jau po kelių savaičių pastebėsite, kaip natūraliai kinta jūsų kūno spalva“, – sako V. Juodkazienė.
Arbūzai
Arbūzus verta rinktis ne vien dėl gaivaus skonio, bet ir dėl juose esančio vitamino A, kuris padeda susidaryti pigmentams, suteikiantiems odai bronzinį atspalvį. Taip pat, šiuos vaisiuose gausu vitamino C, kuris apsaugo odą nuo žalingos saulės spinduliuotės ir neleidžia jai išsausėti.
„Nors arbūzas dažnai valgomas vienas, jis puikiai dera vaisių ir daržovių salotose. Jei ieškote išskirtinių skonių, išbandykite arbūzą su kaparėliais arba iškepkite jį kepsninėje. Šis keptas vaisius gali tapti puikiu vasarišku užkandžiu arba garnyru“, – sako V. Juodkazienė.
Mangai
Ar pastebėjote, kad mangai dažnai naudojami kosmetikos gamyboje? Jie ne tik suteikia kosmetikos produktams išskirtinį aromatą, bet ir turi daugiausiai vitamino A iš visų vaisių. Todėl jie ypač naudingi norint vasarą įgauti keliais tonais tamsesnę odos spalvos. Pasak V. Juodkazienės, be to, kad mangai skatina įdegi, jie taip pat gerina virškinimą, neapsunkina skrandžio, todėl pavalgę jausitės lengvi ir energingi.
Pomidorai
Vien tai, kad pomidorus sudaro 95 proc. vandens, yra puiki priežastis juos dažniau rinktis vasarą, tačiau tai tikrai ne vienintelis šių daržovių privalumas. Įvairių rūšių pomidoruose gausu likopeno, skatinančio specialaus pigmento išsiskyrimą, kuris odai būnant saulėje padeda greičiau įgauti rusvą spalvą. Tobulas vandens ir likopeno derinys, apsaugodamas nuo dehidratacijos, padės gražiai ir tolygiai įdegti.
„Daugiausiai likopeno pasisavinsite, jei naudosite šviežius pomidorus. Jie puikiai tiks salotose su, pavyzdžiui, šlakeliu alyvuogių aliejaus, kuris taip pat skatina įdegį. Jis iš vidaus papildo organizmą mineralais, suteikiančiais odai žvilgesio“, – sako V. Juodkazienė.
Saldžiosios bulvės
Saldžiosios bulvės laikomos ne tik vitamino C, skaidulų ir kalcio šaltiniu, bet jose yra ir daug antioksidantų – karotinoidų, padedančių sumažinti vėžio riziką ir lėtinančių senėjimo procesus. Tad į savo mitybą įtraukę daugiau šių daržovių greičiau įgausite sveikesnį ir ilgiau išliekantį įdegį.
Brokoliai
Brokoliai laikomi puikiu antioksidantų ir vitaminų šaltiniu. Be to, jie ne tik padeda greičiau ir sveikiau įdegti, bet ir gelbsti tuos, kurie nelabai atsakingai per ilgai užsibuvo saulėje ir nudegė. Valgant daugiau šių daržovių, kūnas iš vidaus aprūpinamas drėgme, kuri reikalinga greitesniam odos gijimui. V. Juodkazienė rekomenduoja vasara rinktis neapdorotus brokolius ir ruošti iš jų įvairius patiekalus ar salotas.
Persikai
Persikai visai ne be reikalo atsiduria atostogaujančių žmonių krepšiuose. Šie vaisiai skatina specialaus odos pigmento, melanino, tiesiogiai susijusio su odos įdegiu, gamybą. Taip pat, ši medžiaga ne tik padeda odai įgauti gražią spalvą, bet ir apsaugo nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių, rašoma pranešime spaudai.
„Rekomenduočiau bent kartą per savaitę pusryčiams išgerti vaisių kokteilį su persikais arba įpjaustyti šių vaisių gabalėlių į rytinę košę ar jogurtą. Tačiau nenulupkite persiko odelės, taip išsaugosite daugiau naudingųjų medžiagų“, – pataria V. Juodkazienė.
Abrikosai
Abrikosuose gausu įvairių įdegį spartinančių ir nuo pavojingų ultravioletinių saulės spindulių apsaugančių medžiagų, tokių kaip, beta karoteno, geležies, fosforo ir B grupės vitaminų.
„Nors žmonės dažnai renkasi džiovintus abrikosus ir gardina jais įvairias košes, siūlyčiau verčiau rinktis šviežius vaisius. Vasarą jie gali tapti puikiu užkandžiu, skatinančiu įdegį“, – sako V. Juodkazienė.