• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis daugiau tyrimų rodo, kad žarnynas atlieka didžiulį vaidmenį jūsų sveikatai ir gerovei. Gerosios žarnyno bakterijos ne tik padeda virškinti maistą, bet ir padeda palaikyti sveikatą, nes gamina vitaminus, palaiko imuninę sistemą ir kovoja su kenksmingomis bakterijomis.

Vis daugiau tyrimų rodo, kad žarnynas atlieka didžiulį vaidmenį jūsų sveikatai ir gerovei. Gerosios žarnyno bakterijos ne tik padeda virškinti maistą, bet ir padeda palaikyti sveikatą, nes gamina vitaminus, palaiko imuninę sistemą ir kovoja su kenksmingomis bakterijomis.

REKLAMA

Dauguma žmonių savo žarnyno sveikatą gali pagerinti natūraliai maitindamiesi. Štai maisto produktai, kurie pasižymi didžiausia nauda žarnyno sveikatai.

Daug skaidulų turintys maisto produktai

Skaidulos yra angliavandenių rūšis, randama augalinės kilmės maisto produktuose, ir jos skirstomos į tirpias arba netirpias, rašoma forbes.com.

Tirpios skaidulos sugeria vandenį ir sudaro gelį, kurį sunaudoja žarnyno bakterijos, sako Alicia Romano, specializuota klinikinė dietologė iš Tuftso medicinos centro Bostone ir Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu netirpios skaidulos per virškinamąjį traktą praeina beveik nepažeistos ir padeda užtikrinti išmatų tūrį. „Dėl to maistas greičiau praeina pro virškinamąjį traktą ir taip skatinamas reguliarus tuštinimasis“, – sako Romano.

REKLAMA

Abiejų rūšių skaidulos padeda žarnyno sveikatai, nes padeda virškinti ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.

Daug skaidulų turinčio maisto vartojimas taip pat padeda apsisaugoti nuo viršsvorio ir lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, 2 tipo diabetas, aukštas kraujospūdis ir kai kurios vėžio rūšys, kaip teigiama žurnale „The Lancet“ paskelbtoje tyrimų apžvalgoje.

Skaidulinių medžiagų šaltiniai:

  • pupelės, džiovinti žirniai ir lęšiai,
  • avižų ir kviečių sėlenos,
  • džiovintos slyvos ir razinos,
  • viso grūdo duona, viso grūdo dribsniai ir viso grūdo makaronai,
  • miežiai, kvinoja, bulguras ir rudieji ryžiai,
  • obuoliai su odele, kriaušės su odele, apelsinai, mėlynės, avietės, gervuogės ir braškės,
  • riešutai,
  • sėklos,
  • artišokai, brokoliai, žalieji žirneliai, žieminiai moliūgai, baltosios ir saldžiosios bulvės su odele.

 

REKLAMA
REKLAMA

Probiotiniai maisto produktai

Probiotiniuose maisto produktuose (pavyzdžiui, kimči, kombučoje ir kefyre) yra gyvų mikroorganizmų, panašių į jūsų žarnyne esančius sveikatą stiprinančius mikrobus.

Probiotinių maisto produktų vartojimas gali padėti padidinti organizmui naudingų bakterijų populiaciją.

Dažniausiai probiotiniuose maisto produktuose aptinkamos šios bakterijų grupės: Lactobacillus ir Bifidobacterium.

Probiotinių maisto produktų pavyzdžiai:

  • fermentuoti sojų maisto produktai, pvz., tempeh, miso ir natto,
  • kefyras (fermentuotas pienas),
  • kimči (fermentuotos daržovės),
  • kombuča (fermentuotas arbatos gėrimas),
  • rauginti kopūstai,
  • jogurtas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prebiotiniai maisto produktai

Neužtenka valgyti daug probiotikų turinčio maisto – reikia valgyti ir maisto produktus, kurie padeda palaikyti šių sveikatą stiprinančių mikroorganizmų gyvybingumą.

Štai kur yra tam tikros tirpių skaidulų rūšys, vadinamos prebiotikais. Įsivaizduokite juos kaip maistinių medžiagų turtingą maistą sveikiems žarnyno mikrobams; valgydami prebiotikus veiksmingai maitinate gerąsias bakterijas, kurios palaiko žarnyno pusiausvyrą.

REKLAMA

Prebiotinių maisto produktų sudėtyje yra tokių junginių kaip fruktooligosacharidai, inulinas ir galaktooligosacharidai, kurie yra tirpių maistinių skaidulų rūšys.

„Prebiotikai veikia kaip kuras tam tikroms žarnyno bakterijoms, todėl gali skatinti daugiau gerųjų bakterijų susidarymą“, – sako Romano.

Prebiotiniai maisto produktai yra šie:

  • šparagai,
  • bananai,
  • cikorijos,
  • česnakai,
  • topinambai,
  • porai,
  • avižos,
  • svogūnai,
  • sojos pupelės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų