Aukštą cholesterolį turi šeši iš dešimties Britanijos gyventojų, rodo „Heart UK“ statistika. Tai kelia didelį susirūpinimą, nes aukštas cholesterolis gali didinti infarkto ir insulto riziką.
Prieš pacientams išrašydami vaistų, gydytojai dažnai pataria imtis mitybos pokyčių.
Tad ką reikėtų valgyti, siekiant sumažinti cholesterolį? Jei norite sumažinti „blogojo cholesterolio“ kiekį, svarbu stebėti, ką valgote.
„Harvard Health“ rekomenduoja valgyti maistą, kuriame gausu tirpiųjų skaidulų.
Šios medžiagos pasiekia mažąjį žarnyną ir prisitvirtina prie cholesterolio dalelių.
Tai padeda organizmui cholesterolį pašalinti su išmatomis, kad jis nesikauptų arterijose.
Tyrimai rodo, kad LDL cholesterolio sumažėja 18 procentų, jei kasdien valgoma po 30 gramų tirpiųjų skaidulų.
Universitetas taip pat rekomenduoja valgyti maistą, kuriame daug nesočiųjų riebalų.
Šiems teiginiams pritaria ir Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba – raginama valgyti daugiau „gerųjų“ riebalų.
Tinklapyje aiškinama: „Nesveika iš valgiaraščio išbraukti visų tipų riebalus.
Svarbu sočiuosius riebalus pakeisti nesočiaisias riebalais.
Ištirta, kad jie padidina „gerojo cholesterolio“ (didelio tankumo lipobaltymo, HDL) kiekį ir mažina arterijų užsikimšimo riziką.“
Devyni maisto produktai, kurie, pasak „Harvard Health“, padeda natūraliai mažinti cholesterolį
1. Avižos – Avižos yra puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis, kuris padeda perleisti cholesterolį per organizmą.
2. Miežiai ir kiti pilno grūdo produktai – Šie maisto produktai mažina širdies ligų riziką ir taip pat turi daug tirpiųjų skaidulų.
3. Pupelės – Tai dar vienas puikus cholesterolį iš organizmo valančių tirpiųjų skaidulų šaltinis.
4. Baklažanai ir okros (valgomosios ybiškės) – Šios nekaloringos daržovės turi labai daug skaidulų
5. Riešutai – Įrodyta, kad riešutai LDL cholesterolį sumažina 5%. Visuomet rinkitės nesūdytus ir nesaldintus riešutus.
6. Augaliniai aliejai – Natūraliuose aliejuose yra daug nesočiųjų riebalų, kurie padeda mažinti cholesterolį.
7. Obuoliai, vynuogės, braškės ir citrusiniai vaisiai – Į savo valgiaraštį įtraukę šiuos vaisius ženkliai padidinsite savo kasdienę tirpiųjų skaidulų dozę.
8. Soja – Tyrimai rodo, kad 25 gramai sojų baltymų per dieną LDL cholesterolį gali sumažinti 5% – 6%.
9. Riebi žuvis – Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba rekomenduoja valgyti riebią žuvį, nes joje daug nesočiųjų riebalų, kurie padeda valyti cholesterolį.